Wordt Utrecht de Tech Hub van Nederland? Wordt Utrecht de Tech Hub van Nederland?

Wordt Utrecht de Tech Hub van Nederland?

Wordt Utrecht de Tech Hub van Nederland?
De Nederlandse technologiesector is nog steeds groeiende en heeft een belangrijke rol in de economie. Als het gaat om innovaties op het gebied van technologie werden voorheen vooral Amsterdam en Eindhoven genoemd.

De Nederlandse technologiesector is nog steeds groeiende en heeft een belangrijke rol in de economie. Als het gaat om innovaties op het gebied van technologie werden voorheen vooral Amsterdam en Eindhoven genoemd.

De laatste jaren heeft Utrecht zich echter ontwikkeld als een opkomende speler. Steeds meer techbedrijven weten Utrecht te vinden en daar probeert de stad goed op in te spelen. De vraag is of Utrecht in de toekomst de Tech Hub van Nederland wordt en de andere steden weet te verslaan.

Wat zijn techbedrijven eigenlijk?

Voordat we kunnen bepalen of Utrecht echt de Tech Hub van Nederland gaat worden is het handig om te weten waar het eigenlijk over gaat. Techbedrijven zijn ondernemingen die technologie gebruiken voor ontwikkeling en automatisering. Het kan onder andere gaan om het bouwen van robots of het ontwikkelen van een betaalplatform. Maar je kunt ook denken aan oplossingen voor cybersecurity zoals adblockers en VPN. Wil je weten een VPN is, probeer dan een VPN trial.

Bekende wereldwijde techbedrijven zijn Amazon, Google en Microsoft. Kijken we wat dichter bij huis dan kunnen we niet om ASML heen. Dit bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het bouwen van machines waarmee computerchips gemaakt kunnen worden. Wereldwijd heeft het bedrijf ongeveer 90% van de markt in handen.

Dit zijn de grootste Nederlandse techbedrijven:

  • ASML – Machinefabrikant
  • ATOS – Systeemontwikkeling
  • AYDEN – Platform voor betalingen
  • KLM – Koninlijke Luchtvaart Maatschappij
  • Booking.com – Platform voor online hotelreserveringen

De groeiende technologiesector in Utrecht

Dankzij de centrale ligging van Utrecht is de stad al jaren populair als thuisbasis voor bedrijven. Het lijkt erop dat de techsector deze stad ook steeds meer weet te vinden. Utrecht juicht dit alleen maar toe en zet zich actief in om de groei te ondersteunen. Ze hebben bijvoorbeeld geïnvesteerd in technologische infrastructuur. Denk hierbij aan meer kantoorpanden, maar ook aan inspanningen om personeel te werven.

Aantrekken van techtalent in Utrecht

Als meer techbedrijven Utrecht weten te vinden, moet er ook meer personeel komen. Om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te matchen heeft Utrecht de Utrecht Talent Alliantie (UTA) in het leven geroepen. Zij ondersteunen verschillende initiatieven waaronder op het gebied van tech. Een overzicht:

  • Just Enter IT –  Deze organisatie wil potentiële werknemers van buiten de ICT-sector aantrekken. Doe de test op de website om te ontdekken of je klaar bent om in de ICT-sector aan de slag te gaan.
  • U-TECH Community – Heeft als doelstelling om het tekort aan gekwalificeerde werknemers in de techsector terug te dringen. Dit doen ze onder andere door werkzoekenden te helpen bij het vinden van een IT-baan. Daarnaast helpen ze werkenden bij de doorstroom naar ICT en helpen ze opleidingen om beter aan te sluiten.
  • TechnoHUB – Biedt cursussen aan op het gebied van technologie en techniek. Denk hierbij onder andere aan mechatronica en robotica.
  • Technologieraad Regio Utrecht – Dit is een samenwerkingsverband gericht op de tech arbeidsmarkt. Ondernemers, onderwijs, de overheid en werkgeversorganisaties werken hierin samen. Ze proberen onder andere de instroom te verhogen en werken aan duurzame inzetbaarheid.

Conclusie: Wordt Utrecht de Tech Hub van Nederland?

Utrecht is nog steeds in concurrentie met Amsterdam en Eindhoven als Tech Hub van Nederland. Maar ze zijn zeker hard aan de weg aan het timmeren. De stad doet er alles aan om een aantrekkelijke locatie te worden voor zowel techbedrijven als personeel. Er ligt dan ook een mooie toekomst voor Utrecht als Tech Hub.