Zakelijke hypotheek nodig? Hier moet je op letten! Zakelijke hypotheek nodig? Hier moet je op letten!

Zakelijke hypotheek nodig? Hier moet je op letten!

Zakelijke hypotheek nodig? Hier moet je op letten!
Heb je een zakelijke hypotheek nodig? Dat kan nog een hele klus worden. Een zakelijke hypotheek is heel wat anders dan een particuliere hypotheek, de basisprincipes zijn hetzelfde maar bij een zakelijke hypotheek komen strengere normen kijken betreft de financiële prestaties van je bedrijf die bepalen wat er mogelijk is en wat niet.

Heb je een zakelijke hypotheek nodig? Dat kan nog een hele klus worden. Een zakelijke hypotheek is heel wat anders dan een particuliere hypotheek, de basisprincipes zijn hetzelfde maar bij een zakelijke hypotheek komen strengere normen kijken betreft de financiële prestaties van je bedrijf die bepalen wat er mogelijk is en wat niet.

 

Wat verstaat men onder een bedrijfshypotheek?

Het begrip zakelijke hypotheek wordt vaak gebruikt voor meerdere doeleinden. In veel gevallen, en dus ook in dit geval wordt er gerefereerd naar een hypotheek die bedoeld is voor het kopen of laten verbouwen van een bedrijfspand.

Een zakelijke hypotheek is een interessante optie omdat het een relatief makkelijke optie is die zekerheid biedt voor de financiering voor een nieuw pand of het verbouwen van een al bestaand pand.

Dit neemt echter niet weg dat een zakelijke hypotheek best wel een puzzel kan zien. Zeker als het om financiën gaat is niets makkelijk, er zijn veel afwegingen die gemaakt moeten worden alvorens een aanvraag in te dienen.

 

Hoeveel kun je lenen bij een zakelijke hypotheek?

Als het gaat om een zakelijke hypotheek berekenen is het altijd belangrijk te onthouden dat het vaak niet mogelijk is om meer dan 70% van de marktwaarde van het bedrijfspand te lenen. De range kan vaak op zijn hoogst tot de 80% komen, maar dan moet het bedrijf op financieel gebied uitermate goed presteren. 100% is enkel mogelijk in hele uitzonderlijke gevallen en dit zie je hoogstens een enkele keer gebeuren. Het bedrag dat je maximaal kunt lenen is dus pas in te schatten na een goede analyse van het bedrijf.

Ook bestaat er een reguliere rente voor een zakelijke hypotheek, maar hier komt de risico rente nog een keer bovenop. De risico rente is bij iedere verstrekker anders. Je wordt in een bepaalde risicocategorie geplaatst die gelinkt is aan een bepaald rentepercentage dat door de verstrekker is vastgesteld. Hoe gunstig dit valt, dat hangt af van hoe goed jouw bedrijf het financieel doet, maar ook hoe goed jij dat kunt laten blijken.

 

Inbreng van eigen middelen

Het afsluiten van een zakelijke hypotheek is altijd een grote stap zegt ook DVHN, er moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met een aanzienlijke eigen inbreng. Hoe groot deze eigen inbreng is hangt af van het hoeveel procent van de marktwaarde de hypotheekverstrekker bereid is te financieren. Per financieringstraject wordt die getoetst door de hypotheekverstrekker. Het is daarom belangrijk bij de aanvraag zo goed mogelijk te beargumenteren dat je een winstgevend bedrijf draait. Ook ervaring telt mee, als je al iets langer in je branche actief bent geeft dit dan aan. Dit kan namelijk een groot voordeel opleveren.

 

Welke partijen zijn interessant?

Vaak wordt er gedacht aan de grote Nederlandse banken voor het afsluiten van een zakelijke hypotheek omdat dit vaak de snelste en makkelijkste opties zijn. Wat vaak echter wordt vergeten is dat de opties van de grote banken meestal beperkt zijn als we kijken naar wat er mogelijk is bij andere verstrekkers. Er bestaan bijvoorbeeld equity organisaties, crowdfundingplatformen, enzovoorts.

Dit wilt niet zeggen dat de ene optie per definitie beter is dan de ander, maar het is dus wel belangrijk te weten dat je écht veel meer opties hebt dan je denkt. Kijk dus gerust wat verder dan enkel hetgeen wat je nu al weet.