Woon je in Utrecht en speel je met de gedachte om voor jezelf te beginnen? Schrijf je dan niet direct in bij de Kamer van Koophandel, maar bereid je eerst goed voor. Het is bijvoorbeeld handig om je te verdiepen in een zakelijke rekening. Je hebt hier ongetwijfeld weleens van gehoord, maar misschien weet je er het fijne niet van. Omdat dit voor veel starters geldt, vertellen wij je hier alles wat je moet weten over zakelijke rekeningen voor ondernemers.
Is een zakelijke rekening verplicht?
Dat hangt af van de rechtsvorm van je bedrijf. Ben je van plan om je in te schrijven als eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof) of maatschap? Dan ben je volgens de wet niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Toch ontkom je er vak niet aan. Banken willen namelijk niet dat jij je privérekening ook voor je bedrijf gebruikt. Meestal hebben zij hier wel iets over opgenomen in de algemene voorwaarden van je particuliere rekeningen. Zij controleren steekproefsgewijs of dit gebeurt, waardoor je het er beter niet op kunt gokken om je privérekening zakelijk te gebruiken.
Redenen om een rekening voor je bedrijf te openen
Wie een zakelijke rekening opent, betaalt hier bij de meeste banken een vast bedrag per maand voor. Omdat een bedrijfsrekening geld kost, sta je misschien niet te springen om er eentje te openen. Laat je alleen niet te veel leiden door het kostenplaatje, want dit ene nadeel weegt niet op tegen de vele voordelen. Om jou hiervan te overtuigen, zetten we hieronder een aantal redenen om een zakelijk rekening te openen op een rijtje.
1. Scheiden van geldstromen
Gebruik jij je privérekening ook voor je bedrijf? Dan lopen zakelijke en particuliere geldstromen door elkaar. Het gevolg hiervan is dat jij al snel het overzicht verliest op je financiën. Met een zakelijke rekening is dit niet het geval, want deze gebruik je alleen voor je bedrijf.
2. Professionele uitstraling
Een bedrijfsrekening draagt bij aan de professionele uitstraling van je bedrijf. Zo’n rekening staat immers niet op naam van een persoon, maar op naam van je onderneming. Klanten en leveranciers zien deze naam bij transacties van of naar jou staan op hun bankafschrift.
3. Eenvoudiger boekhouden
Met een zakelijke rekening wordt boekhouden een stuk eenvoudiger. Dit is zeker het geval als je de rekening koppelt aan een boekhoudprogramma. Transacties worden dan automatisch ingelezen en de btw-aangifte wordt voor je klaargezet.
Wat kost een zakelijke rekening?
Voordat je een zakelijke rekening opent, wil je ook weten hoeveel je hiervoor betaalt. Helaas kunnen we je dit niet precies vertellen, want de meeste banken bieden verschillende pakketten aan. Het ene pakket is uitgebreider dan de andere, waardoor er verschil zit in de prijs. Wil je een goed beeld hebben van de kosten? Verdiep je dan vooral zelf in de mogelijkheden.
Zo open je een bedrijfsrekening
Je weet inmiddels al aardig wat over een bedrijfsrekening, maar nog niet hoe je er eentje opent. Gelukkig is dit niet bijzonder lastig, want je kunt online een zakelijke rekening openen. Je hoeft alleen maar een aantal simpele stappen te doorlopen, waardoor het aanvragen je nog geen vijf minuten van je tijd kost. De bank controleert je gegevens vervolgens. Als zij geen beren op de weg zien, word je geïdentificeerd, onderteken jij je contract digitaal en kun je de zakelijke rekening gebruiken.