Utrecht scoorde tot nu toe matig op het gebied van woningisolatie. De gemeente kent een relatief hoog aantal slecht-geïsoleerde woningen en staat daarmee zelfs in de landelijke top 10. Volop werk aan de winkel dus en daarin lijkt een sleutelrol te zijn weggelegd voor Verenigingen van Eigenaren (VVE’s). Een logische keuze, want hierdoor bereik je op eenvoudige wijze meerdere woningbezitters tegelijk. Bovendien kunnen zij door collectieve inkoop vaak extra voordelig isolerende maatregelen nemen, waardoor het aantrekkelijker wordt om die stap te zetten.
Kosten versus baten
In 2020 en 2021 kreeg heel Nederland te maken met fors oplopende energieprijzen. Weliswaar daalden de tarieven vervolgens weer flink, maar experts verwachten dat er opnieuw een behoorlijke stijging zal komen. De schaarste van aardgas door het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen, de exploderende elektriciteitskosten door de netcongestie en de forse investeringen in duurzame vormen van energie zorgen ervoor dat onze maandelijkse energierekening behoorlijk onder druk blijft staan. Als je woning nog geen HR++ glas heeft, is de kans groot dat je in de winter veel meer stookkosten hebt dan wanneer de woning beter geïsoleerd is. Je zult echter eerst die kosten moeten maken om ze vervolgens geleidelijk weer terug te winnen doordat er minder warmte verdwijnt.
De rol van VVE’s
Wanneer een kleine VVE (maximaal zeven woningen) besluit tot het nemen van energiebesparende maatregelen, kan bij de gemeente Utrecht een extra subsidie aangevraagd worden. Bovendien kan via de gemeente een lening worden afgesloten met een lage rente. Dit maakt het isoleren voor de huizenbezitters beter bereikbaar. Het gaat om een bedrag van 1.500 euro bovenop de al geldende landelijke subsidieregeling, waarbij als voorwaarde wordt gesteld dat per woning tenminste twee isolatiemaatregelen uitgevoerd worden. Je kunt dus bij vloerisolatie kosten alleen vergoed krijgen als je daarnaast bijvoorbeeld ook de spouwmuur laat isoleren of de eerder genoemde isolerende beglazing laat plaatsen.
Gemeenschappelijke gedeelten
Dat de gemeente Utrecht zich in dit proces met name richt op de VVE’s, is niet verwonderlijk. Vooral bij appartementencomplexen heeft het isoleren van het pand meestal betrekking op gemeenschappelijke gedeelten. In de splitsingsakte staat doorgaans beschreven dat de gevel, inclusief de kozijnen en ramen, gemeenschappelijk bezit is. In dergelijke gevallen is het de VVE die moet besluiten over het uitvoeren van maatregelen. De gemeente vernieuwde het VVE-loket op de eigen website, waardoor de informatie over isolerende maatregelen beter vindbaar is.