Zo blijf je veilig tijdens het online winkelen en betalen | De Utrechtse Internet Courant Zo blijf je veilig tijdens het online winkelen en betalen | De Utrechtse Internet Courant

Zo blijf je veilig tijdens het online winkelen en betalen

Zo blijf je veilig tijdens het online winkelen en betalen
Vooral tijdens de lockdowns blijkt maar weer eens hoe eenvoudig het is om online te winkelen. Je bent niet gebonden aan openingstijden en je hebt alle tijd om rustig vanuit je luie stoel het hele aanbod te bekijken. Pakketjes worden aan de deur afgeleverd en als het artikel toch tegenvalt, heb je het zo weer retour gestuurd. Toch zijn er enkele zaken waar je goed op moet letten als je veilig online wil winkelen.

Vooral tijdens de lockdowns blijkt maar weer eens hoe eenvoudig het is om online te winkelen. Je bent niet gebonden aan openingstijden en je hebt alle tijd om rustig vanuit je luie stoel het hele aanbod te bekijken. Pakketjes worden aan de deur afgeleverd en als het artikel toch tegenvalt, heb je het zo weer retour gestuurd. Toch zijn er enkele zaken waar je goed op moet letten als je veilig online wil winkelen.

Veilig internetten

Online winkelen betekent ook dat je online moet betalen. Je geeft je adresgegevens door en in veel gevallen ook je betaalgegevens, zoals creditcardinformatie. Daarna is het afwachten of je het bestelde artikel ook daadwerkelijk ontvangt. Er kan dus veel misgaan bij het online winkelen als je even niet goed oplet. Een eerste stap is ervoor zorgen dat je een versleutelde internetverbinding hebt. Dit kun je doen door een VPN in te schakelen. Zo blijven al je persoonlijke gegevens beschermd.

Tips om onbezorgd online te winkelen

Als het goed is, heb je er nu met een VPN voor gezorgd dat cybercriminelen niet mee kunnen kijken. Om helemaal op veilig te spelen, volgen hier nog een paar tips. Zo hou je het online winkelen leuk en weet je zeker dat je krijgt waarvoor je betaald hebt.

Tip 1: Controleer het keurmerk

Alle betrouwbare online winkels hebben een keurmerk. Dit is de Thuiswinkel Waarborg. Je mag ervan uitgaan dat alle webwinkels het graag aan de klanten laten zien wanneer ze over dit keurmerk beschikken. Je hoeft er dus niet lang naar te zoeken, want in de meeste gevallen staat het prominent op de thuispagina vermeld.

Tip 2: Controleer of de website beveiligd is

Elke webwinkel die zichzelf en de bezoekers serieus neemt, zal zorgen voor een beveiligde website. Dit kun je herkennen aan de toevoeging ‘https://’ in de URL. Als de ‘s’ ontbreekt, is de website onveilig en gevoelig voor cybercriminaliteit. Als je naar de betaalomgeving wordt geleid, moet je in de adresbalk een slotje terugvinden. Pas dan kun je ervan uitgaan dat je betaalgegevens beschermd blijven.

Tip 3: Lees reviews

Voordat je overgaat tot een aankoop, is het verstandig om de ervaringen van eerdere klanten te bekijken. Wanneer een webwinkel er een gewoonte van maakt om niet of veel te laat te leveren, zul je dat ongetwijfeld terugvinden in de klantbeoordelingen. 

Tip 4: Kies unieke wachtwoorden

Als je vaker iets bestelt bij dezelfde webwinkel, kan het handig zijn om een account aan te maken. Zo hoef je niet telkens weer je adresgegevens in te voeren. Omdat we meestal bij verschillende webwinkels kopen, zal je over meerdere accounts beschikken. Veel mensen kiezen dan voor het gemak een algemeen wachtwoord. Als een wachtwoord voor meerdere accounts gebruikt wordt, hoeft een hacker dus maar van een enkel account het wachtwoord te achterhalen. De rest gaat dan als het ware vanzelf.

Kies daarom altijd een uniek wachtwoord voor elk account. Zorg er daarnaast voor dat het lastig te raden is. Wachtwoorden als 123456, Welkom2021 of de naam van de winkel en het jaartal, komen helaas nog steeds vaak voor. Als je moeite hebt om alle wachtwoorden te onthouden, kun je gebruik maken van een wachtwoordmanager.

Tip 5: Gebruik een veilig betaalmiddel

Deel nooit zomaar je bankgegevens als dat niet nodig is. Het beste is om je aankoop te betalen met PayPal, iDEAL of een creditcard. Met een creditcard ben je vaak ook verzekerd als het bestelde artikel niet geleverd wordt. Deel ook nooit je bankgegevens per e-mail.

Tip 6: Gebruik geen openbare netwerken

Openbare netwerken zijn handig en meestal gratis, maar ze zijn ook erg gevoelig voor cybercriminelen. Het is het verstandigst om tijdens het online winkelen en betalen alleen gebruik te maken van je eigen, beveiligde wifi-verbinding. Als je toch via een openbaar netwerk wil winkelen, moet je een VPN inschakelen. 

Tip 7: Wees alert op phishing

Mogelijk krijg je e-mails waarin je wordt gevraagd om je betaalgegevens door te geven. Er zou namelijk ergens een pakketje voor je klaarliggen en je moet extra kosten betalen om dit pakketje te ontvangen. Als je regelmatig online winkelt, zou je er zomaar van uit kunnen gaan dat het gaat om een pakketje dat je ook werkelijk besteld hebt. Neem bij twijfel contact op met de webwinkel, maar stuur in elk geval nooit je betaalgegevens door. Het zou namelijk om een phishingmail kunnen gaan.