Cursussen over cultuurhistorie en architectuur door Gilde Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Cursussen over cultuurhistorie en architectuur door Gilde Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Cursussen over cultuurhistorie en architectuur door Gilde Utrecht

Cursussen over  cultuurhistorie en architectuur door Gilde Utrecht
In maart start Gilde Utrecht met het cursusprogramma van 2019. De zeven cursussen zijn door vrijwilligers van Gilde Utrecht ontwikkeld vanuit een grote betrokkenheid, kennis en liefde voor de historie en de architectuur van de stad. Bekijk een agenda met alle cursussen onderaan dit artikel.

In maart start Gilde Utrecht met het cursusprogramma van 2019. De zeven cursussen zijn door vrijwilligers van Gilde Utrecht ontwikkeld vanuit een grote betrokkenheid, kennis en liefde voor de historie en de architectuur van de stad. Bekijk een agenda met alle cursussen onderaan dit artikel.

De cursussen worden door de eigen vrijwilligers gegeven, met uitzondering van de cursussen Erfgoed. Voor de presentaties daarvan zijn specialisten aangetrokken.

Alle cursussen hebben dezelfde opbouw: er is een presentatie op een bijzondere locatie en aansluitend een wandeling die aansluit bij het onderwerp van de presentatie.

Cultuurhistorie

Ook dit jaar is er weer aandacht voor de cultuurhistorie van de stad. De vier cursussen die wij aanbieden zijn onafhankelijk van elkaar te volgen, in willekeurige volgorde. De cursus Erfgoed Utrecht 1 start in maart. In dit semester komen onderwerpen uit de geschiedenis aan bod zoals De vroegste bewoning, Economie, Geloof en kunst, Gevolgen van de Reformatie voor het stadsbeeld, Het bestuur, De Waterlinies en Utrecht en de Universiteit.

De cursus Leer mij Utrecht kennen start ook in maart en geeft inzicht in de opbouw en structuur van de stad. De cursus Erfgoed 2 in september behandelt iconische onderwerpen als De Unie van Utrecht, De Dom, Rietveld, De vrede van Utrecht, De Utrechtse Caravaggisten en Multiculti Utrecht.

De cursus Leer mij Utrecht beter kennen behandelt de geschiedenis van de Utrechtse paus en Paushuize, Utrecht en de pelgrimage, Van pest- tot teringlijder, De Nieuwe Hollandse Waterlinie en Utrecht in de Tweede Wereldoorlog. De cursus start in september.

Architectuur

Ook op het gebied van architectuur biedt Gilde Utrecht een aantal cursussen aan. Na afloop van deze cursussen heeft u verschillende bouwstijlen leren herkennen kijkt u met een geheel andere blik naar de gebouwen in de stad!

Een beproefde cursus is Architectuur en bouwstijlen in Utrecht (binnenstad). De cursus wijst u de weg naar de architectuur en de verschillende bouwstijlen door de eeuwen heen. De romaanse en gotische bouwstijlen, de Hollandse renaissance, de Lodewijkstijlen, de jugendstil en de moderne architectuur worden in de bijbehorende historische context geplaatst. Deze cursus start in april.

De cursus Architectuur buiten de singel – west start ook in april. Deze cursus gaat in op de aanleg, architectuur en sociale geschiedenis van de wijken in Utrecht – west: Lombok, Rivierenwijk, Oog in Al, Zuilen en Tuinwijk/Tuindorp.

De cursus Architectuur buiten de singel – oost gaat in op de aanleg, architectuur en sociale geschiedenis van de wijken in Utrecht – Oost: Wilhelminapark, Hoograven en Tolsteeg, Ondiep, Wittevrouwen en Abstede en start in september.

Het Gilde in Utrecht schrijft voor DUIC over de geheimen van de stad. Bekijk een van die artikelen hier.


Agenda

Erfgoed semester 1 (geschiedenis)
Vrijdag 15, 22, 29 maart, 5, 12,19 april van 10 -12.30 uur.
Kosten: € 130

Leer mij Utrecht kennen
Zaterdag 2, 9, 16, 23 maart en 6, 13 april van 10 – 12.30 uur.
Kosten: €100

Erfgoed semester 2 (iconen)
Vrijdag 13, 20, 27 september en 11, 18, 25 oktober van 10 – 12.30 uur.
Kosten: € 130

Leer mij Utrecht beter kennen
Zaterdag 14, 21, 28 september en 12, 19 en 26 oktober van 10 – 12.30 uur.
Kosten: € 100

Architectuur en bouwstijlen in Utrecht (binnenstad)
Vrijdag 5 april, donderdag 11, 18, 25 april van 10 – 13 uur.
Kosten: € 85

Architectuur buiten de singel – west
Donderdag 4, 11, 18, 25 april en 9 mei van 10 – 13 uur.
Kosten: €100

Architectuur buiten de singel – oost
Donderdag 19, 26 september en 3, 10, 17 oktober van 10 – 13 uur.
Kosten: €100

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).