Polkadot kopen of niet? Deze vraag kan eigenlijk niet beantwoord worden aangezien het volledig afhangt van de situatie. Toch is het wel duidelijk dat dit een van de betere cryptomunten van dit moment is. Het is een shard-netwerk dat is ontworpen om gespecialiseerde ketens met elkaar te verbinden en meer interoperabiliteit in de blockchain-wereld te brengen. Het protocol is bedoeld om de nodige infrastructuur te bieden om teams te helpen bij het bouwen van innovatieve projecten zonder alles vanaf het begin te hoeven bouwen. Door gebruik te maken van sharding en parallelle verwerking, kan Polkadot een hoge transactiedoorvoer ondersteunen, waardoor blockchain-projecten op het netwerk op schaal kunnen werken. Het is een zeer ambitieus project dat al furore maakt in de blockchain- en DLT-ruimte. Dus laten we een duik nemen om te zien wat Polkadot zo interessant maakt. Vergelijk crypto’s wel als je hierin gaat investeren, om dezelfde redenen waarom vergelijk bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen zo belangrijk is!
Op dit moment zijn de voordelen van de huidige generatie blockchaintechnologie goed begrepen, maar ook de nadelen. Om te beginnen hebben legacy-blockchains zoals Bitcoin en Ethereum het doorgaans moeilijk wanneer ze grote transactievolumes moeten verwerken, wat leidt tot netwerkcongestie en hogere transactiekosten. Dit beperkte schaalvermogen is een van de grootste uitdagingen die de blockchain-gemeenschap vandaag probeert op te lossen.
Dan is er het feit dat blockchain-netwerken momenteel niet erg goed met elkaar omgaan. Het verzenden van een bericht van Bitcoin naar Ethereum is bijvoorbeeld niet zo eenvoudig als het moet zijn voor blockchain om enige hoop te hebben om alomtegenwoordigheid te bereiken, wat in het verleden ook het geval was bij fiatvaluta’s. Wisselkoers valuta Nederland heeft dat gelukkig opgelost. Andere problemen zijn onder meer beveiligingsuitdagingen met nieuwe blockchains en het feit dat het echt moeilijk is om een blockchain helemaal opnieuw te bouwen.
Polkadot is vorig jaar gelanceerd en is een proof-of-stake-netwerk dat tot doel heeft deze uitdagingen op te lossen en de nodige infrastructuur te bouwen om een gedecentraliseerd web van de toekomst te ondersteunen. Het wordt vaak een multi-chain-netwerk of een ‘blockchain voor blockchains’ genoemd, wat duidt op zijn verheven ambities. Het project wordt aangestuurd door de Web3 Foundation en Parity Technologies, geleid door Jutta Steiner en mede-oprichter van Ethereum, Gavin Wood. Polkadot heeft zijn eigen token, DOT, dat het ecosysteem van het netwerk aandrijft, inclusief het robuuste consensusmechanisme en bestuur.
Polkadot is ontworpen om de overdracht van alle gegevens te ondersteunen, niet alleen tokens tussen ketens op zijn netwerk en zelfs van en naar externe netwerken zoals Bitcoin. Dit is mogelijk dankzij de unieke infrastructuur van Polkadot, die sharding naar een geheel nieuw niveau tilt. Dus laten we eens kijken wat Polkadot drijft.
Het kloppende hart van Polkadot, de Relay-keten, is de bron van de gedeelde veiligheid en consensus van het netwerk en maakt interoperabiliteit tussen ketens mogelijk. Shard-ketens, in Polkadot ‘parachains’ genoemd, kunnen verbinding maken met de Relay-keten en deze gebruiken voor transactievalidatie en beveiliging. Met behulp van de technologie en tooling van Polkadot, zoals het modulaire ontwikkelingsframework Substrate, kunnen ontwikkelaars soevereine shardketens bouwen die hun eigen tokens en gespecialiseerde functionaliteiten kunnen hebben.