Duurzame kolen uit Utrecht: “Houtskool wordt onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerd” | De Utrechtse Internet Courant Duurzame kolen uit Utrecht: “Houtskool wordt onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerd” | De Utrechtse Internet Courant

Duurzame kolen uit Utrecht: “Houtskool wordt onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerd”

Duurzame kolen uit Utrecht: “Houtskool wordt onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerd”
René Toet van ECHT Houtskool
Het Utrechtse bedrijf ECHT Houtskool produceert duurzame houtskool en briketten, van traceerbaar FSC hout en vrij van toevoegingen. “We geven veel geld uit aan wat we op de barbecue leggen, maar we denken niet na over wat we eronder leggen,” zegt René Toet, de eigenaar van het bedrijf.

Het Utrechtse bedrijf ECHT Houtskool produceert duurzame houtskool en briketten, van traceerbaar FSC hout en vrij van toevoegingen. “We geven veel geld uit aan wat we op de barbecue leggen, maar we denken niet na over wat we eronder leggen,” zegt René Toet, de eigenaar van het bedrijf.

ECHT Houtskool is een spin-off van Climate Neutral Group, een bedrijf dat streeft naar een klimaatneutrale wereld. Dat willen ze bereiken door de CO2-uitstoot te reduceren en te compenseren. Eén van de manieren waarop het bedrijf dat probeert te realiseren, is door het uitgeven van speciale kooktoestellen in ontwikkelingslanden.

“Zo’n 3,5 miljard mensen ter wereld koken boven open vuur. Dat is een inefficiënte manier van koken en het heeft een enorm effect op het klimaat.” In de kooktoestellen die Climate Neutral Group verstrekt om dat tegen te gaan, ging onder andere houtskool.

“Daar betaalden mensen een hoge prijs voor. Wij vroegen ons af hoe dat kon, want in Nederland betalen we helemaal niet zoveel voor een zak houtskool. We zochten het uit en toen ging de beerput open.” Het bleek dat houtskool onder erbarmelijke omstandigheden wordt geproduceerd en dat mensen daar een slechte prijs voor krijgen.

“Dat willen we aan de kaak stellen. Als we met z’n allen willen blijven barbecueën, moeten we duurzamer met dit spul omgaan.” ECHT Houtskool doet dat door gebruik te maken van duurzaam hout. “We gebruiken FSC hout, dat traceerbaar is en op een duurzame manier is verkregen. Ons hout komt uit Europese bossen.”

Vervolgens wordt het hout op een duurzame manier verwerkt tot houtskool. “Veel houtskool wordt in de open lucht verbrand. Dat wordt dan aangestoken met van alles wat brandbaar is: petroleum, kerosine of verfresten. Daardoor raakt het product vervuild.”

Het bedrijf van René Toet gebruikt een andere werkwijze: “Wij verhitten het hout in een oven. De gassen die uit het hout komen worden afgevangen en daar worden weer 200.000 huishoudens mee voorzien van warmte. Eigenlijk is het een mini-energiecentrale.”

Dat zorgt niet alleen voor een zuiver en puur product, ook de gebruiker heeft er voordeel van. “De kolen gaan lang mee en ruiken écht naar hout. Ze zijn snel warm en het vlees smaakt er beter door. Grote koks in het land hebben ons product geprobeerd en zijn enthousiast.”

ECHT Houtskool bestaat sinds dit voorjaar. “Mensen zijn enthousiast over het gebruik en over hoe het product eruit ziet. We hopen dat het weer beter wordt, zodat mensen meer gaan barbecueën.”

7 Reacties

Reageren
  1. Hans Oudwijk

    Okay. Dus u gaat een derde wereldprobleem aan de kaak stellen – hoe concreet? – zodat wij hier met een schijnbaar schoon geweten ons buikje rond kunnen eten met extra smakelijk vlees dat op duurzaam Europees houtskool is geroosterd. Nou dat zal ons wel een bijzonder goed gevoel geven, al die oprechte betrokkenheid met de armsten der armen die allemaal met longaandoeningen rondlopen op zoek naar wat dor aanmaakhout om hun potje rauwe bonen of cassave eetbaar te maken.

  2. Luuk Upuuk

    In ons dichtbevolkte land zou barbequen in de buitenlucht op houtskool (hoe Echt ook) verboden moeten worden. Niet iedereen is ervan gediend in de stank van de brandende houtskool van zijn buren te moeten zitten op mooie zomeravonden.

  3. Vissers

    En wat lost dit bedrijf met Europees hout en vermoedelijk een oven die eveneens in Europa staat precies op aan de “erbarmelijke omstandigheden” ter plekke?

    Of wil men goed verdienen en de concurrentie aangaan met diezelfde bedrijven? Met naar alle waarschijnlijkheid als gevolg dat de omstandigheden aldaar nog erbarmelijker worden…

  4. Dien Meibos

    Het is gewoon beter om niet te bbq’en dat levert pas echt winst op.

  5. Gregor

    @ Luuk Upuuk
    Ga nu niet zitten trollen over een ander onderwerp. Indien u brandend hout ruikt is uw buurman een waardeloze bbq-er. Indien u mooie vleesgeuren uit de rub en marinade ruikt, low&slow bereid, piept u wel anders op uw zomerse avond! Alles maar verbieden maakt het leven nutteloos, waardeloos en saai. Niet mijn visie op Carpe Diem!
    On topic: Wat kost een kilo FSC houtskool dan bij dit bedrijf?

  6. Scherpschutter

    Wat een nonsens! We stoppen peperduur FSC hout in een electrische oven (die dus nota bene grotendeels draait op verstookte natuurkolen!), waardoor we dit kostbare dus hout niet gebruiken om -bijvoorbeeld- meubels van te maken, maar we verbranden het in een BBQ, nadat we dus eerst kolen verbranden om er kolen van te maken. Als dat al voor duurzaam moet doorgaan….Deze kolen vervuilen dus misschien we driedubbel ten opzichte van natuurlijk kool.

    Sorry, maar dit soort marketing wekt bij mij anno 2016 eigenlijk alleen maar aversie op. Ik stook vanavond de Green Egg nog maar eens op met gewoon wat ouderwetse natuurkolen. Prima natuurlijk spul, geen chemische rommel, zo uit de grond en dat voor een habbekrats!

    Duurzaam. Het woord verliest met de dag waarde.

  7. Nlz

    Ach, piepers over de lucht van houtskool. Als je buurman/-vrouw een beetje kan barbecueën heb je er 10-15 minuten wat rook en geur van, daarna niet meer.

    En als het dan toch duurzaam moet, gebruik dan geen houtskool maar kokosbast. Dat is een restproduct wat anders weggegooid wordt (het enige onderdeel van de kokosnoot wat niet gebruikt wordt in andere producten) en ook nog eens minder rookt en ruikt dan reguliere houtskool.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).