EU Green Week festival: zo maken we van Utrecht een groene en duurzame stad | De Utrechtse Internet Courant EU Green Week festival: zo maken we van Utrecht een groene en duurzame stad | De Utrechtse Internet Courant

EU Green Week festival: zo maken we van Utrecht een groene en duurzame stad

EU Green Week festival: zo maken we van Utrecht een groene en duurzame stad
Hoe maken we van steden als Utrecht een fijne en gezonde plek om te leven, wonen en werken? Bij de start van de Europese GreenWeek, op pinkstermaandag 21 mei 2018, organiseren de gemeente Utrecht en het Planbureau voor de  Leefomgeving (PBL) in Utrecht een festivalprogramma met activiteiten voor jong en oud.

Hoe maken we van steden als Utrecht een fijne en gezonde plek om te leven, wonen en werken? Bij de start van de Europese GreenWeek, op pinkstermaandag 21 mei 2018, organiseren de gemeente Utrecht en het Planbureau voor de  Leefomgeving (PBL) in Utrecht een festivalprogramma met activiteiten voor jong en oud.

Wie op pinkstermaandag in Utrecht is, kan op allerlei locaties kennismaken met de bewoners, vrijwilligers en organisaties die samen werken aan een groene en duurzame stad. Doe en praat mee, je vindt ons op verschillende plaatsen in de stad. Zie hoe we in Utrecht samen werk maken van méér groen in de stad, schone lucht, duurzame energie, en een circulaire en eerlijke economie. En ontdek hoe de Europese Unie daarin vaak een drijvende kracht is.

Activiteiten in het Knoopgebouw

De EU Green Week gaat ’s morgen officieel van start in het Knoop-gebouw,  met interviews met onder andere Eurocommissaris Vella en Staatssecretaris van Veldhoven. Daarna kunnen liefhebbers en professionals hun groene hart ophalen bij diverse presentaties, workshops en debatten (Engelstalig). Hoe houden we een stad die zo snel groeit als Utrecht de komende jaren gezond en leefbaar? Hoe zorgen we voor meer natuur, biodiversiteit en schone lucht, en maken we Utrecht klimaatbestendig? Waar kunnen we daarbij de kunst afkijken van de natuur zelf, met slimme oplossingen zoals groene daken? Ook jij kunt meedenken over hoe het allemaal nog duurzamer, groener en beter kan.

Fietstochten

Maar je hoeft natuurlijk niet binnen te blijven. Vanaf het Knoopgebouw vertrekt ’s morgens om 10.30 uur een fietstocht langs parken en andere plekken waar je verschillende groene oplossingen met eigen ogen kunt zien. ’s Middags om 13.30 kun je mee op fietssafari om de biodiversiteit van de stad te ontdekken. Ook op allerlei andere locaties kun je zien wat Utrecht allemaal te bieden heeft aan natuur, stadsparken, zelfbeheerlocaties (GroenMoetJeDoen!) en stadslandbouw (Food for Good).

Duurzaam lunchen

Voor de lunch hoef je niet terug naar huis. Bij The Green House kun je terecht voor een urban picknick of lunch en op de Ganzenmarkt fiets je je eigen smoothie bij elkaar. In Park Transwijk zorgen vrijwilligers van Food for Good voor een heerlijke lunch met ingrediënten uit eigen moestuin en bij het Hof van Cartesius geniet je van heerlijke vegan taart, cake en andere (gratis) hapjes. Daar hoor je ook hoe je voedselverspilling kunt voorkomen.

Elektrisch rijden en eerlijke mode

’s Middags vind je de EU GreenWeekook in hartje Utrecht en op andere plaatsen in de stad. Op het plein voor het stadhuis (Ganzenmarkt) maak je kennis met elektrisch rijden. Rij mee en ontdek waarom elektrisch niet alleen schoner en stiller is, maar ook slimmer voor je portemonnee. Zet jij de stap naar duurzamere energie, dan wil je vast ook weten hoe je jouw huis slimmer, want duurzamer kunt inrichten.

Even verderop, in de Winkel van Sinkel aan de Oudegracht zie je wat mode-ontwerpers allemaal doen met gebruikte materialen. Hier zijn  de hele middag modeshows en lezingen te bezoeken. Ook in The Green House kun je in een workshop meepraten over de problemen van Fast Fashion. En in het Hof van Cartesius aan de Vlampijpstraat, een andere circulaire hotspot, ga je zelf aan de slag met gebruikte materialen.

Kinderactiviteiten

Ook voor kinderen is er de hele dag van alles te doen. Op het plein bij het Knoopgebouw kunnen kinderen hun eigen insectenhotel maken of een ritje met paard en wagen. Op de Ganzenmarkt wordt een duurzaam Ganzenbord gespeeld en bij het Hof van Cartesius maak je je eigen mobiele tuin.

Kijk voor het programma en meer informatie op www.eugreenweek.eu/nl en op sociale media (#EUGreenweek). Tot ziens bij de EU Green Week!

1 Reactie

Reageren
  1. Harry

    Feel Good Kapitalisme 2.0

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).