Fietsen langs spoorwegerfgoed | De Utrechtse Internet Courant Fietsen langs spoorwegerfgoed | De Utrechtse Internet Courant

Fietsen langs spoorwegerfgoed

Fietsen langs spoorwegerfgoed
Locatie van het festival
Open Monumentendag Utrecht 2019

Open Monumentendag Utrecht 2019

Kunst, vermaak en spoorwegerfgoed

Zaterdag 14 september is het weer Open Monumentendag. Het hoofdthema dit jaar is ‘Kunst & Vermaak’; in het kader van 175 jaar Spoorstad is er extra aandacht voor spoorwegerfgoed. Bijna  tachtig monumenten zijn opengesteld, omlijst door een nevenprogramma met onder meer lezingen, speciale rondleidingen en andere activiteiten. Het volledige aanbod is te bekijken op www.openmonumentendagutrecht.nl. We blikken deze week alvast vooruit.

De ontwikkeling van Utrecht als spoorwegknooppunt drukte een enorm stempel op de stad.  Er verrezen niet alleen stations, maar ook kantoren, werkplaatsen, fabrieken en woningen voor spoorwegpersoneel. In de tentoonstelling ‘Utrecht Spoorstad’ in Het Utrechts Archief zijn daar fraaie beelden van te zien. 

Uiteraard heeft die ontwikkeling haar sporen in de stad achtergelaten. In het kader van ‘175 jaar Spoorstad’ is een fietstocht uitgezet langs het spoorwegerfgoed in Utrecht. De route begint bij de voormalige wachterswoning 47A, naast de overweg in de Burgemeester Reigerstraat, en eindigt op het voormalige Werkspoorterrein in Zuilen. Onderweg worden verschillende spoorwegmonumenten aangedaan, die ook te bezoeken zijn, waaronder De Inktpot, het grootste spoorwegmonument van Nederland. Ook het Maliebaanstation is een topmonument, maar zeker zo interessant is de opening van een aantal spoorwegwerkplaatsen langs de Daalsedijk (Wagenmakerij en Villa Concordia) en op het Werkspoorterrein. 

De fietsroute is op kaart gezet op de website www.openmonumentendag.nl en in de speciale Monumentenkrant. Je kunt de route in eigen tempo rijden, maar ook met een gids. De gidsen beperken zich niet tot de opengestelde monumenten, maar kunnen ook iets vertellen over ander spoorwegerfgoed waar je langs rijdt. Vanaf de wachterswoning  vertrekt vanaf 10.30 t/m 15.30 uur ieder uur een gids voor een ritje van 1,5 uur naar de Werkspoorfabriek. Als mogelijke beloning wacht een fijn terras aan de Werkspoorhaven. Er kunnen max. 15 personen mee per groep, gratis kaartjes zijn verkrijgbaar op het Domplein.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).