Kleine reparaties aan de auto zelf doen | De Utrechtse Internet Courant Kleine reparaties aan de auto zelf doen | De Utrechtse Internet Courant

Kleine reparaties aan de auto zelf doen

Kleine reparaties aan de auto zelf doen

Autorijden is een van de duurste “hobby’s” die er is. Voor je het weet schieten de maandelijkse kosten naar enkele honderdjes voor tanken, onderhoud en reparaties. En dan hebben we het maar even niet over de vaak vergeten kosten als financiering en afschrijving. Kostenbesparing is een van de redenen om het klein onderhoud van uw auto zelf te gaan doen. Maar het is ook leuk om te doen en het geeft je kennis die je bij pech onderweg goed kunt gebruiken. Wat kun je wel zelf doen en wat kun je beter laten.

Allereerst is het altijd onverstandig om zelf aan een auto te sleutelen die nog fabrieksgarantie heeft. Autofabrikanten hanteren zeer strenge regels over reparatie en onderhoud als u een aanspraak wilt doen op een garantieregeling. Heeft er iemand aan de auto gesleuteld die niet door de fabriek is erkend, dan kunt u fluiten naar uw garantievergoeding. Wacht dus altijd met zelf onderhoud plegen tot de auto uit de garantieperiode is. Sterker nog: breng uw auto in deze periode alleen maar naar een merkgarage want zelfs onderhoud door een merkloze garage kan worden aangevoerd om geen garantievergoeding te verlenen.

Ook is het verstandig belangrijke reparaties aan de remmen, motormanagement (elektronica) of bijvoorbeeld de distributieriem aan vaklui over te laten. Het uitlezen van de elektronica vereist de juiste (gekalibreerde) apparatuur en die is vaak alleen in merkgarages of bij specialisten te vinden. Toch aan het motormanagement sleutelen levert over het algemeen een zee van knipperende rode en oranje lampjes en foutmeldingen op het dashboard op. Dat hoeft niets te betekenen, maar u mist straks wel een echte storing en dan is het te laat.

Verder is er eigenlijk weinig of niets dat u weerhoudt om zelf klein onderhoud aan uw auto te verrichten. In de praktijk is het bijvoorbeeld heel goed te doen om zelf olie en koelvloeistof te wisselen, (winter)banden te monteren of om zelf een wintercheck te doen. Het scheelt u een ritje naar en een rekening van de garage en u leert uw auto beter kennen. Vier (winter)banden wisselen betekent dat u straks onderweg een lekke band met twee vingers in uw neus zult verwisselen. U weet immers waar de krik is verstopt en hoe alles werkt. Het aftappen van vloeistoffen (de airco-koelvloeistof moet u aan specialisten overlaten) is ook geen probleem, zolang u vooraf eerst even nadenkt hoe u de oude olie of koelvloeistof opvangt en waar u die inlevert zonder het milieu te belasten.

Op deze site vindt u per onderdeel van de auto instructies voor het uitvoeren van klein onderhoud. Probeer het eens en vervang eens zelf een lampje of de olie. Check de accu, vul ruitenvloeistof bij en ontdek dat het klein onderhoud aan uw auto ook nog eens fun is.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).