Kunst horen, zien en proeven in Nicolaïkerk | De Utrechtse Internet Courant Kunst horen, zien en proeven in Nicolaïkerk | De Utrechtse Internet Courant

Kunst horen, zien en proeven in Nicolaïkerk

Kunst horen, zien en proeven in Nicolaïkerk
“Deze kunstwerken komen recht uit het hart” Aan het woord is dichter en kunsthistorica Els van Stalborch. Zij heeft namens het Utrechts Stadsdichtersgilde speciaal voor de Special Award 2019-expositie een stadsgedicht geschreven.

“Deze kunstwerken komen recht uit het hart” Aan het woord is dichter en kunsthistorica Els van Stalborch. Zij heeft namens het Utrechts Stadsdichtersgilde speciaal voor de Special Award 2019-expositie een stadsgedicht geschreven.

In de argeloze ruimte
van kleuren en van lijnen,
waar verhalen stromen
uit onbeschreven bron,
(…)

Zij werd geïnspireerd door de ruim 120 kunstwerken die te zien zijn in de Nicolaïkerk naast het Centraal Museum. Op de vraag wat het verschil is tussen deze kunst en de werken die je tijdens je kunststudie verplicht moest bestuderen, antwoordt Els: “Die kunstwerken werden eruit gelicht omdat ze tot een bepaalde stroming behoorden of in een bepaalde periode waren gemaakt. Deze werken worden niet ingegeven door dat soort kaders, maar komen recht uit het hart”.

Over de kunstwerken

De Special Award is dé vierjaarlijkse landelijke beeldende kunstwedstrijd voor kunstenaars met een handicap, georganiseerd door Special Arts. Bijna 400 kunstenaars hebben werk, met een grote diversiteit van thema’s en technieken, ingestuurd. Uiteindelijk zijn 39 kunstenaars geselecteerd, die ieder met drie kunstwerken in de Nicolaïkerk exposeren. De kleurrijke kunstwerken en rustgevende soberheid van de kerk creëren een plek waar ruimte is voor bezinning en bijzondere ontmoetingen.

Kunst horen, zien en proeven

Tijdens de gehele expositieperiode kun je gratis kunst horen, zien en proeven.
Zondag 28 juli neemt Els van Stalborch om 15:00 en 16:00 uur bezoekers mee door de wereld van kunst en poëzie. Dinsdagmiddag 30 juli is er om 13:00 en 15:00 uur een zintuigprikkelende kunsttour. In augustus volgen er rondleidingen voor ouderen en kinderen tijdens de tentoonstellingsperiode speuren naar kunst.

Inclusiviteit

De opening van de Special Award 2019 expositie werd gepresenteerd door Stephanie Afrifa. Zij is curator en presentator met een passie voor innovatie in kunst, mode, cultuurwetenschappen en welzijn, en regelmatig tafelgast bij DWDD. “Inclusiviteit en diversiteit zijn nu hot topics”, zegt zij. “Inclusief kijken, betekent dat je je verplaatst in verschillende mensen met verschillende achtergronden en ervaringen. Dat is een proces, daar moeten mensen in opgevoed worden. Een expositie als deze is daarvoor een mooie, laagdrempelige mogelijkheid”.

Stemmen voor de publieksprijs

Aan de Special Award zijn verschillende prijzen verbonden die door een vakjury worden toegekend. Daarnaast is er een publieksprijs voor de kunstenaar die de meeste stemmen heeft ontvangen van het brede publiek. Stemmen kan in de kerk en via www.specialaward.nl. Hier vind je ook het actuele randprogramma.

Meer informatie

  • Special Award 2019-expositie t/m 15 september 2019
  • Gratis toegang
  • Adres: Nicolaïkerk, Nicolaaskerkhof 8, Utrecht
  • Open: dinsdag t/m zondag van 12.00 t/m 16.30 uur
  • Er kunnen afwijkende openingstijden zijn, kijk hiervoor op:
    www.kerkenkijken.nl/kerken/nicolaikerk