Kunstpreek, kunstfilm en kunstlezing in de Nicolaïkerk | De Utrechtse Internet Courant Kunstpreek, kunstfilm en kunstlezing in de Nicolaïkerk | De Utrechtse Internet Courant

Kunstpreek, kunstfilm en kunstlezing in de Nicolaïkerk

Kunstpreek, kunstfilm en kunstlezing in de Nicolaïkerk
De laatste week van augustus staan er bijzondere kunstactiviteiten op het programma in de Nicolaïkerk. Dit alles binnen de Special Award 2019-expositie bestaande uit kunstwerken van 39 genomineerde kunstenaars.

De laatste week van augustus staan er bijzondere kunstactiviteiten op het programma in de Nicolaïkerk. Dit alles binnen de Special Award 2019-expositie bestaande uit kunstwerken van 39 genomineerde kunstenaars.

Zondag 25 augustus besteedt predikant Dirk Neven in de kerkdienst van 10.00 uur speciaal aandacht aan kunst. Na afloop is er koffie en thee en een rondleiding langs de kunstwerken. 

’s Middags is de Close Up documentaire Outsider Art te zien. Een bijzonder portret van zeven ‘outsider artists’, dat een luikje open zet naar hun woelige en fascinerende binnenwereld. De documentaire krijgt om 13.15 uur een introductie van regisseur Jan Wouter van Reijen.

Richard Nijhuis, Rood

Kunstlezing: Art Brut: Wat is het eigenlijk?

zondag 25 augustus om 15.00 uur

Art Brut gaat over kunst in zijn meest directe en ongeremde vorm. Zonder het werk van Art Brut-kunstenaars zou de kunstgeschiedenis van de 20e eeuw er heel anders hebben uitgezien. Kunsthistorica en curator van de Art Brut Biënnale Elvira van Eijl vertelt zondagmiddag bevlogen over het ontstaan, de betekenis en de geschiedenis van Art Brut tot nu toe.

Meer kunstbeleving

Tijdens de gehele expositieperiode kun je gratis kunst beleven. Zo is er op vrijdagmiddag 30 augustus een zintuigprikkelende kunsttour voor jong en oud, die op verschillende tijdstippen start. Op zondag 8 september neemt kunsthistorica en dichter Els van Stalborch bezoekers mee door de wereld van kunst en poëzie. 

Kijk voor het volledige programma op www.specialaward.nl

Vlogger Jelle de Boer volgde al een rondleiding: https://youtu.be/hJj9qtalydA 

Special Award 2019 Tiny Planet

Bekijk de tentoonstelling in 360 graden: https://youtu.be/QMvqI9OMVkU
Door: Rutger Lamers Fotografie en videoproductie

Over de Special Award 2019-expositie

De ruim 100 kunstwerken die te zien zijn in de Nicolaïkerk zijn heel verschillend, met steeds andere aspecten en persoonlijkheden die naar voren komen. Outsider Art galeriehouder en tussenjurylid Nico van de Endt: “Kunst moet iets onweerstaanbaars hebben, iets dwingends. Dat zowel de maker als de kijker er als het ware aan overgeleverd is”. En dat is wat bezoekers ervaren.

De Special Award is dé vierjaarlijkse landelijke beeldende kunstwedstrijd voor kunstenaars met een handicap, georganiseerd door Special Arts. Bijna 400 kunstenaars hebben werk, met een grote diversiteit van thema’s en technieken, ingestuurd. Uiteindelijk zijn 39 kunstenaars geselecteerd, die ieder met drie kunstwerken in de Nicolaïkerk exposeren. De kleurrijke kunstwerken en rustgevende soberheid van de kerk creëren een plek waar ruimte is voor bezinning en bijzondere ontmoetingen.

Sijtse Keur, Mannetjes

Kom speuren naar beeldrijm

Kunsthistorica Anita Schuurman ging in de tentoonstelling op zoek naar kunstwerken die als het ware rijmen met een ander kunstwerk door overeenkomsten in vorm of textuur of compositie. “De mannetjes in het werk van Sijtse Keur kijken je met grote ronden ogen vanuit een wild landschap aan. De dikke klodders verf en de verschillende manieren van het aanbrengen ervan geven het werk een expressieve lading, het doet wat met je. De ronde ogen van de mannetjes van Sijtse Keur doen denken aan de ronde ogen van de figuren van Karel Appel (1921), wiens werk op meerdere vlakken overeenkomsten toont met dat van Keur.” Regelmatig wordt een beeldrijm op www.specialaward.nl geplaatst.

Welkom om een beeldrijm te mailen aan [email protected].

Stemmen voor de publieksprijs

Aan de Special Award zijn verschillende prijzen verbonden die door een vakjury worden toegekend. Daarnaast is er een publieksprijs voor de kunstenaar die de meeste stemmen heeft ontvangen van het brede publiek. Stemmen kan in de kerk en via www.specialaward.nl. Hier vind je ook het actuele randprogramma

Meer informatie

  • Special Award 2019-expositie t/m 15 september 2019
  • Gratis toegang
  • Adres: Nicolaïkerk, Nicolaaskerkhof 8, Utrecht
  • Open: dinsdag t/m zondag van 12.00 t/m 16.30 uur
  • Er kunnen afwijkende openingstijden zijn, kijk hiervoor op: www.kerkenkijken.nl/kerken/nicolaikerk