Leefstraten in Utrecht: ‘Ik hoop dat we bij elkaar blijven aankloppen’ | De Utrechtse Internet Courant Leefstraten in Utrecht: ‘Ik hoop dat we bij elkaar blijven aankloppen’ | De Utrechtse Internet Courant

Leefstraten in Utrecht: ‘Ik hoop dat we bij elkaar blijven aankloppen’

Leefstraten in Utrecht: ‘Ik hoop dat we bij elkaar blijven aankloppen’
Bron: Thomas Duiker
Als je auto’s wegdenkt, hoe zou je dan je straat gebruiken? Bewoners van zes straten kregen afgelopen zomer door het Initiatievenfonds van de gemeente Utrecht de kans om dat uit te proberen. De Concordiastraat, Grasstraat, Kersstraat, Noordeindestraat, Malakkastraat en Runstraat werden maximaal zes weken autovrij en ingericht naar de wensen van bewoners.

Als je auto’s wegdenkt, hoe zou je dan je straat gebruiken? Bewoners van zes straten kregen afgelopen zomer door het Initiatievenfonds van de gemeente Utrecht de kans om dat uit te proberen. De Concordiastraat, Grasstraat, Kersstraat, Noordeindestraat, Malakkastraat en Runstraat werden maximaal zes weken autovrij en ingericht naar de wensen van bewoners.

Malakkastraat

De Malakkastraat werd deze zomer versierd met een grasmat, planten, slingers, lichtsnoeren en picknicktafels, en er werden meubels gebouwd van pallets. Er werden ook een heleboel activiteiten georganiseerd op de Malakkastraat, vertelt Lilian Vrolijk. “Voor een activiteit omtrent duurzaamheid hadden we sprekers uitgenodigd, en er is een avond over de Arabische taal georganiseerd. Er zijn ook veel spelletjes gespeeld, en voorleesavonden en een filmavond gehouden.” Er werd ook bourgondisch genoten: “We hadden een Italiaanse avond, Spaanse buren die paella hadden gemaakt, en er was een wijnproeverij.” Ook de jamsessie met Syrische muzikanten, in samenwerking met de Voorkamer aan de Kanaalstraat, was een groot succes.

“We doen als buren al veel met elkaar en wilden de wijk er bij betrekken en een voorbeeld zijn. De komende jaren zullen we er voor zorgen dat de rest van de wijk zich ook welkom voelt”, aldus Lilian Vrolijk. Binnenkort wordt de leefstraat in haar straat geëvalueerd en worden ervaringen met betrekking tot het anders indelen en gebruiken van de straat met elkaar gedeeld.

Runstraat

In de Runstraat werden zes weken lang dertien parkeerplekken opgeheven. “We begonnen met het neerleggen van kunstgras, dat is huiselijker dan stenen”, aldus Astrid Kloppers. De bewoners van de straat in de Rivierenwijk maakten meubelstukken van houten planken van de Tafelboom, steigerhout en pallets. In de ochtend werd samen koffie gedronken, er werd samen gegeten en er werden spelletjes gespeeld. Door de hitte zijn enkele activiteiten niet door kunnen gaan, maar er waren ook veel spontane activiteiten, zoals een ruilbibliotheek, workshops, bootcamp, yogasessies en een kledingruilbeurs. Ook werd er regelmatig samen koffie gedronken, gegeten en spelletjes gespeeld.

De leefstraat was een groot succes volgens Astrid Kloppers, maar niet iedereen in haar straat was er tijdens de voorbereidingsfase enthousiast over. Kloppers geeft aan dat de meeste tegenstand kwam door angst voor parkeerproblematiek: “Dat is totaal niet aan de orde geweest, er waren altijd nog wel plekken vrij in de straat.”

In de Runstraat wordt al zo’n 8 of 9 jaar een straatfeest georganiseerd, maar Kloppers merkt dat de sociale cohesie door de leefstraat nog groter is geworden: “Het is nog makkelijker om naar elkaar toe te gaan, dat is heel gezellig en verbindt. Ook de kinderen zijn heel veel bij elkaar. Ze zijn ook veel meer buiten. Ik hoop dat we er iets van vasthouden, dat we de rest van het jaar ook makkelijker bij elkaar zullen blijven aankloppen en met elkaar zullen delen. Het is in ieder geval zeker voor herhaling vatbaar!”

Initiatievenfonds

Leefstraten is een onderdeel van het Initiatievenfonds van de gemeente Utrecht. Het fonds is bedoeld voor grote en kleine initiatieven in Utrecht, bijvoorbeeld samen koken met buurtbewoners, het groenperk in de straat opknappen of een hardloopwedstrijd organiseren in de wijk. De gemeente Utrecht waardeert initiatieven waarbij mensen zich inzetten voor en met elkaar, in de buurt, wijk of stad.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de gemeente.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).