De maatschappelijke impact van Rabobank Utrecht | De Utrechtse Internet Courant De maatschappelijke impact van Rabobank Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

De maatschappelijke impact van Rabobank Utrecht

De maatschappelijke impact van Rabobank Utrecht
Directievoorzitter Annemarie van den Berg van Rabobank Utrecht. Foto: Martine van der Voort
Rabobank Utrecht laat zien midden in de samenleving te staan en is betrokken bij veel maatschappelijke initiatieven in de regio. Annemarie van den Berg, directievoorzitter van Rabobank Utrecht, zegt: “We zijn een organisatie die graag maatschappelijke impact heeft.”

Rabobank Utrecht laat zien midden in de samenleving te staan en is betrokken bij veel maatschappelijke initiatieven in de regio. Annemarie van den Berg, directievoorzitter van Rabobank Utrecht, zegt: “We zijn een organisatie die graag maatschappelijke impact heeft.”

In het kader van de Dag van de Maatschappelijke Impact van de Rabobank vertelt Van den Berg over een aantal projecten die er zijn voor Utrecht en Nieuwegein. “In eerste instantie zijn we een bank en een coöperatie met een missie, maar we hebben ook het doel om klanten en leden te versterken. Dat zien we niet los van elkaar”, aldus Van den Berg. “Samen maken we de omgeving sterker en dat is ook weer goed voor de economie.” Het is volgens Van den Berg belangrijk om te enthousiasmeren en inspireren als bank. “Het is meer dan het overmaken van een bedrag. We stellen ook onze mensen, (sector)kennis en ons netwerk ter beschikking.”

Een aantal projecten op een rij:

Financiële educatie

Samen met de Hogeschool Utrecht is de Rabobank Utrecht een minor gestart over Geld & Schulden. “We geven les om goed om te gaan met geld en schuld op basisscholen, maar hebben bijvoorbeeld ook een afdeling seniorenservice die ouderen helpt veilig te bankieren. Heel belangrijk in deze tijd van bijvoorbeeld internetbankieren en phishing.”

Duurzaam wonen

In december werd de Groenhypotheek gelanceerd met korting op een groene nieuwbouwwoning. “In dat kader is ook het Rabo GroenHuis inmiddels geopend. Zo proberen we mensen te inspireren om aan duurzaamheid te werken. Daarnaast steunen we de stichting Buurtstroom voor meer zonnepanelen op daken.”

(Duurzaam en maatschappelijk) ondernemen

“Op het gebied van maatschappelijk ondernemen is The Colour Kitchen een mooi voorbeeld. Daar wordt een nieuwe kans geboden aan mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt.” In Nieuwegein heeft de Rabobank Utrecht vanuit het Stimuleringsfonds een bedrijfsverzamelgebouw gesteund. “De Work’InMall is een soort bedrijfscampus waar starters en ondernemers werken en samenkomen. Zo leren ondernemers ook weer van elkaar.”

Participatie

“Een heel mooi voorbeeld van participatie is dat we eens per jaar samen met MBO Utrecht , het UWV en de gemeente Utrecht, Utrecht Works organiseren”, vertelt Van den Berg. Daar worden honderd studenten gematcht met stages en starterswerkplekken door ons zakelijk netwerk. “De leerlingen worden getraind in hoe je je het beste kan presenteren in een sollicitatiegesprek, hoe je een goed LinkedIn-profiel aanmaakt en hoe je je verkoopt om een functie te krijgen.”

Banking for Food

Voor Banking for Food bouwde de Rabobank een community/ecosysteem van zeventig à tachtig partijen, van voedselbank en horecaondernemers tot tuinders. “We proberen daarmee de eetcultuur te verbeteren en voedselverspilling tegen te gaan. Eerst hebben we een gezondheidsscan van de regio Utrecht gemaakt om te zien wat er nodig is. Daar zijn wel zes projecten uit voorgekomen, zoals een minimaster voor horecaondernemers.”

Van den Berg benadrukt door te gaan met het vergroten van de maatschappelijke betrokkenheid van de bank. “Op dit moment doen we veel in het fysieke, maar ook nieuwe media gaan we steeds meer inzetten om onze betrokkenheid te vergroten en uit te dragen. We blijven bekijken waar Utrecht of Nieuwegein behoefte aan heeft. En we gaan daarmee door!”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).