Open Monumentendag Utrecht 2020: Rondje singel Open Monumentendag Utrecht 2020: Rondje singel

Open Monumentendag Utrecht 2020: Rondje singel

Open Monumentendag Utrecht 2020: Rondje singel
Open Monumentendag Utrecht 2020 Leren & Herwaarderen

Open Monumentendag Utrecht 2020 Leren & Herwaarderen

De Open Monumentendag Utrecht op zaterdag 12 september gaat door. Ruim 40 monumenten zullen tussen 10.00 en 17.00 uur te bezoeken zijn. Het thema van de Open Monumentendag is dit jaar ‘Leren & Herwaarderen’. Door corona zal de dag er wel anders uitzien dan andere jaren. Zo zullen de monumenten alleen via een reserveringssysteem bezocht kunnen worden. De meeste monumenten hanteren een tijdslot van een uur, er is dus voldoende tijd om rustig rond te kijken. Het volledige aanbod is te bekijken op www.openmonumentendagutrecht.nl.

We blikken deze week alvast vooruit.

Rondje Singel 

Wandelroute (ca. 6 km). Startpunt Vredenburgknoop / TivoliVredenburg

In september is de herstelde stadsbuitengracht weer rond. De Open Monumentendag heeft daarom een rondwandeling uitgezet langs de zes kilometer lange singel.

Het verhaal van de singel, waarmee we niet alleen het water zelf bedoelen maar ook de bruggen, het groen en de monumenten die zich aan weerszijden van de oevers bevinden, bestrijkt bijna 900 jaar. De bolwerken Sonnenborgh en Manenburg vertellen over de verdediging van de stad; de Stadsschouwburg en de voormalige gevangenis Wolvenplein tonen hoe invulling werd gegeven aan die bolwerken toen ze hun militaire functie verloren; het Zocherpark illustreert hoe de stad in de 19e eeuw groeide en veranderde. Stedelijke vernieuwing leidde in de jaren ’70 tot gedeeltelijke demping van de singel; veranderde opvattingen over de stedelijke inrichting hebben echter geleid tot herwaardering van de singel. Dit jaar is een nieuw hoofdstuk aan dat verhaal toegevoegd en is de singel weer rond.

Tijdens Open Monumentendag zijn twaalf monumenten langs de singel gratis te bezoeken (wel reserveren). De route kan natuurlijk ook worden gelopen zonder een bezoek aan de monumenten (op eigen gelegenheid). Zie voor route en monumenten de Monumentenkrant of de site.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).