Open Monumentendag Utrecht: Iconen & Symbolen | De Utrechtse Internet Courant Open Monumentendag Utrecht: Iconen & Symbolen | De Utrechtse Internet Courant

Open Monumentendag Utrecht: Iconen & Symbolen

Open Monumentendag Utrecht: Iconen & Symbolen
Op zaterdag 10 september wordt in Utrecht de dertigste(!) Open Monumentendag georganiseerd. Het landelijke thema van dit jaar luidt ‘Iconen & Symbolen’.

Op zaterdag 10 september wordt in Utrecht de dertigste(!) Open Monumentendag georganiseerd. Het landelijke thema van dit jaar luidt ‘Iconen & Symbolen’.

Onder de zeventig opengestelde Utrechtse monumenten weer vele toppers, met als opvallende deelnemers dit jaar De Inktpot en de gevangenis op het Wolvenplein.

Themaroutes

De monumenten kunnen worden bezocht aan de hand van vier themaroutes. De ‘Iconenroute’ is een ‘best of’ wandeling langs de meest kenmerkende monumenten van 30 jaar Open Monumentendag.

De ‘Symbolenroute’ richt de aandacht op de vaak minder bekende details van gevels en interieurs, zoals symbolen van macht, religie en kennis. Een fietsroute leidt langs iconische monumenten in Utrecht Oost, waarbij de Amsterdamse School en Rietveld centraal staan.

Een tiental monumenten is opgenomen in de raadselachtige ‘I AM Dan Brown’ route, die door de bezoekers zelf gevonden moet worden. Onder de juiste inzendingen wordt een trip naar een Europese stad verloot.

Big Five

In het kader van het thema is een speciale lezingencyclus geprogrammeerd rondom vijf Utrechtse iconen. De ‘Big Five’ van deze Open Monumentendag zijn de Dom, de Inktpot, het voormalige Postkantoor, Paushuize en de grachten en werfkelders.

De lezingen, die worden gegeven door ingewijden als Pierre Cuypers (achterkleinzoon van), erfgoedprofessor Paul Meurs e.a., zijn gratis. Aan de lezingen zijn speciale rondleidingen gekoppeld.

Maar ook buiten de binnenstad zijn inspirerende monumenten te bezoeken, zoals begraafplaats Soestbergen of het Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn.

De Open Monumentendag wordt opgeluisterd door muziek, een monumentenmarkt en allerlei nevenactiviteiten. Het complete programma is te vinden op de website: openmonumentendagutrecht.nl

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).