Tijdens de Voorjaarslunch van Rabobank Utrecht op 14 juni kwam Annemarie van den Berg, directievoorzitter van Rabobank Utrecht, samen met wethouder Lot van Hooijdonk, Arthur Lippus, expert in duurzame bouw en oprichter van ANNE, en Thomas Dekker, Rabobank Programmamanager Duurzaam Wonen & Bouwen. Zij gingen rond de tafel om te praten over duurzaamheid. Dat deden zij op een hele bijzondere locatie: het Rabo GroenHuis, het meest duurzame huis van Utrecht.
De lunch is nog niet begonnen of duurzaamheid is al het gespreksonderwerp. Thomas Dekker slingert het gesprek aan over innovaties op het gebied van vlees, terwijl ze wachten tot het gezelschap compleet is. Het doel van de lunch is om te praten over hoe zij gezamenlijk duurzaamheid kunnen stimuleren bij particulieren en bedrijven in Utrecht. “Wat doen we tot nu toe al, waar staan we, en vooral, wat moet er nog gebeuren”, leidt Annemarie van den Berg het gesprek in. Wethouder Van Hooijdonk kaart het probleem aan dat zij wil veranderen: “Er heerst een onwetendheid in duurzaamheid. In het publieke debat weten we vaak niet waar het over gaat, mensen kunnen zich er geen beeld bij vormen.”
Woongesprekken
Er zijn een aantal plannen besproken tussen de partijen. Zo wil Van Hooijdonk namens de gemeente gaan voor gasloos en energieneutraal, en vertelt Dekker dat Rabobank energielasten meeneemt in het hypotheek gesprek. Daarmee wil de Rabobank klanten inzicht geven door naar de totale maandlasten te kijken zodat zichtbaar wordt wat je bespaart op de lange termijn met een duurzamer huis. Arthur Lippus geeft aan dat je ook de vaste lasten van je auto daarbij kunt betrekken en projecten met duurzame auto’s kunt inzetten.
Niet moralistisch worden, maar inzicht geven; dat is het plan. “We moeten niet met de vinger gaan wijzen. Maar we kunnen wel een soort tool maken waarin je al je persoonlijke vaste lasten kunt zien”, zegt Dekker. Zo hopen ze Utrechter’s steeds een stukje meer kennis te geven op gebied van de voordelen van duurzaamheid.
Colour Kitchen
De lunch werd verzorgd door Michiel van Gersen, chef-kok van The Colour Kitchen. Elk half jaar leidt hij twintig leerlingen op met afstand tot de arbeidsmarkt. Hiervoor heeft hij bij de start steun gehad van de Rabobank en de gemeente.
geen Reacties
ReagerenEr zijn nog geen reacties geplaatst.