Drukte in de stad en gezelligheid. Dat is Koningsdag in Utrecht. Bezoekers genieten elk jaar weer van Koningsdag en de vrijmarkt in Utrecht. Een vrije dag voor de meesten, maar niet voor iedereen. Wie maken van Koningsdag een succes? In een reeks interviews spreken we met de mensen achter Koningsdag en de vrijmarkt.
Kijk voor de complete blogs over de organisatie van Koningsdag in Utrecht op utrecht.nl/achterkoningsdag.
Zo wordt er gesproken met Jan van Zanen, de burgemeester van Utrecht. Hij vertelt wat hij op Koningsdag doet en wat er voor hem bij komt kijken. “Iedereen groeit op met Koningsdag. Als kind op een kleedje, als jongere over de vrijmarkt slenteren, jonge ouders die het oude speelgoed van hun kinderen staan te verkopen en als opa en oma genieten van het plezier van je kleinkinderen. Iedereen heeft iets met Koningsdag en dat verbindt”, aldus burgemeester van Zanen.
Brandweer
Roeland Bouwman, coördinator evenementen bij de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). De VRU Is een samenwerking van de alle brandweerkorpsen in Utrecht en is verantwoordelijk voor de (brand)veiligheid op Koningsnacht en Koningsdag. “Hoe staat het met de brandveiligheid? Zijn er voldoende vluchtwegen? Is er ruimte voor de hulpdiensten? Als dit allemaal is goedgekeurd, verwachten we een veilig feestje”, vertelt Bouwman. Er zit veel tijd zitten in de voorbereidingen.
Handhaving
Utrecht staat bekend om haar vrijmarkt. Vanaf 26 april 18.00 uur is de vrijmarkt open en mogen inwoners hun spullen verkopen op straat. De toezichthouders en handhavers van de gemeente houden een oogje in het zeil of alles volgens de regels verloopt. “Mensen mogen bijvoorbeeld niet te vroeg gaan zitten met hun kleedje. Daarnaast is het niet toegestaan verboden spullen te verkopen, zoals grote messen”, vertelt Bianca Schoonheim, handhaver bij de gemeente Utrecht.
Stadsbedrijven
Als de festiviteiten rondom Koningsdag zijn afgelopen, begint voor de medewerkers van Stadsbedrijven het echte werk: de stad weer schoonmaken. “Om even de cijfers te noemen: we werken op Koningsdag met 12 vuilniswagens, 14 veegmachines, 2 vuilnisboten en een groep papierprikkers. In totaal is er 150 man aan het werk en moet er zo’n 100.000 kilo afval verwerkt worden”, aldus Ralph van der Zant.’ Ralph is verantwoordelijk voor de afvalinzameling rondom Koningsdag.
Kijk voor alle blogs over de organisatie van Koningsdag in Utrecht op utrecht.nl/achterkoningsdag.
Gekoppelde berichten

Dit zijn alle grote koningsfeesten in Utrecht
Willy’s verjaardag nadert met rasse schreden. Waar en hoe wordt het allemaal gevierd in Utrecht? Je…

Beveiliging Koningsdag: betonnen vlaggenmasten om aanslag met vrachtwagen te bemoeilijken
De beveiliging tijdens Koningsdag wordt flink aangescherpt in vergelijking met voorgaande jaren. De aanslagen met…
geen Reacties
ReagerenEr zijn nog geen reacties geplaatst.