‘Schrijven? Het is vaak een dingetje voor marketeers en zzp’ers’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Schrijven? Het is vaak een dingetje voor marketeers en zzp’ers’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Schrijven? Het is vaak een dingetje voor marketeers en zzp’ers’

‘Schrijven? Het is vaak een dingetje voor marketeers en zzp’ers’
Ben je marketeer of zzp’er en loop je vaak vast in je teksten? Je bent niet de enige, vertelt schrijfcoach Hannah Jansen Morrison. ‘Schrijven uitstellen tot vrijdagmiddag 15 uur is heel normaal.’ Ze vertelt waarom schrijven vaak zo moeilijk is en wat je eraan kunt doen.

Ben je marketeer of zzp’er en loop je vaak vast in je teksten? Je bent niet de enige, vertelt schrijfcoach Hannah Jansen Morrison. ‘Schrijven uitstellen tot vrijdagmiddag 15 uur is heel normaal.’ Ze vertelt waarom schrijven vaak zo moeilijk is en wat je eraan kunt doen.

‘Een neef van mij is marketeer. Superleuke man, altijd gezellig, vol verhalen, iemand met wie je graag een biertje drinkt’, vertelt Hannah. “Nu kreeg ik laatst een mailtje van hem met de vraag of ik een keer met hem wilde meelezen. Ik twijfelde echt even of het dezelfde persoon was. Het was een super, mechanische tekst, met allerlei saaie woorden als integreren en optimaliseren. En láng. Nondeju. Ik dacht dat ik in slaap viel!”

In haar praktijk als schrijfcoach komt Hannah ze vaak tegen: lange, saaie teksten. Of marketeers en zzp’ers die héél lang met hun teksten bezig zijn en het schrijven steeds maar uitstellen. “Ik ken een zzp’er die letterlijk zondagavond aan het schrijven ging, omdat de tekst maandag af moest en hij het al een week voor zich uit aan het schuiven was. Hoe vervelend is dat. Hij had ook lekker uit eten kunnen gaan.”

Tips om makkelijker te schrijven

Het probleem is vaak dat schrijven geen core business is, het is iets wat marketeers en zzp’ers ook moeten kunnen. Hannah: “Bovendien is dat computerscherm vaak zo léég. Dat is intimiderend. En met woorden kun je eindeloos puzzelen. Ze kunnen in allerlei volgordes op papier staan. Als je een beetje perfectionistisch bent of onzeker of je het wel kunt, dan kun je makkelijk twintig minuten op een woord blijven hangen.” Zonde van je tijd en energie, vindt Hannah. Ze geeft tips om het makkelijker te maken.

  1. Schrap schrijven van je to do list

Daarmee bedoel ik dat je schrijven niet moet behandelen als ‘iets wat je even wilt afvinken’. Ga er even goed voor zitten, en heel belangrijk: zorg dat je een glimlach op je gezicht krijgt. Waarom is je product ook alweer zo geweldig? Waarom moet iemand het hebben? Wat was het verhaal van de laatste klant die superblij was? Schrijf met een yes-gevoel, want dat wil je overbrengen.

  1. Ga weg bij je scherm

Het is gek, maar een tekst kun je beter eerst op papier te zetten. In elk geval de hoofdpunten en de belangrijkste kernwoorden. Dan creëer je makkelijker structuur in je hoofd. Ga dus niet direct aan je scherm zitten, het scheelt echt tijd.

  1. Schrijf alsof je een gesprek voert

Easy writing noem ik dat. Iemand als mijn neef schrijft ineens heel anders dan dat hij praat, en dat werkt vervreemdend. Kies voor woorden die je ook in een gesprek zou gebruiken. Sterker, hou ook de volgorde van een gesprek aan. Dat komt veel natuurlijker over en bovendien is het nog makkelijk om te schrijven ook!

Zelf een training bijwonen

Ben je zzp’er of marketeer? Hannah Jansen Morrison geeft op 6 september een training voor zzp’ers en op 7 september voor marketeers. Beide trainingen zijn in Utrecht.

Meer weten of je aanmelden? Kijk op sipr.online/schrijftraining.