Utrechters koken voor hun buren tijdens 10 daagse – Doe jij mee? | De Utrechtse Internet Courant Utrechters koken voor hun buren tijdens 10 daagse – Doe jij mee? | De Utrechtse Internet Courant

Utrechters koken voor hun buren tijdens 10 daagse – Doe jij mee?

Utrechters koken voor hun buren tijdens 10 daagse – Doe jij mee?
Stichting Thuisafgehaald organiseert van 27 september tot en met 6 oktober (rondom Burendag en de Week van de Ontmoeting) voor het eerst de Kook Voor Je Buur 10 Daagse. Ze roept daarmee alle Nederlanders op om tussen 27 september en 6 oktober een keer voor hun buren te koken. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen in Nederland kan genieten van een lekkere, verse en met liefde bereide maaltijd én de kans krijgt om zijn of haar buurtgenoten te leren kennen. Heel belangrijk, omdat nog steeds 30% van alle Nederlanders zich eenzaam voelt en 7% van alle zelfstandig wonende ouderen ondervoed is.

Stichting Thuisafgehaald organiseert van 27 september tot en met 6 oktober (rondom Burendag en de Week van de Ontmoeting) voor het eerst de Kook Voor Je Buur 10 Daagse. Ze roept daarmee alle Nederlanders op om tussen 27 september en 6 oktober een keer voor hun buren te koken. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen in Nederland kan genieten van een lekkere, verse en met liefde bereide maaltijd én de kans krijgt om zijn of haar buurtgenoten te leren kennen. Heel belangrijk, omdat nog steeds 30% van alle Nederlanders zich eenzaam voelt en 7% van alle zelfstandig wonende ouderen ondervoed is.

Ga jij ook de uitdaging aan en maak je een aantal buren gelukkig door een keer te koken? Meld je dan zo snel mogelijk aan via www.kookvoorjebuur.nl. Je kunt zelf kiezen hoeveel dagen je mee wilt doen en hoeveel porties je aan wilt bieden. De afhaler betaalt de kosten voor de ingrediënten van de maaltijd. Als je nu al online zet wat en wanneer je tijdens de 10Daagse gaat koken, zorgt Stichting Thuisafgehaald ervoor dat jouw buurtgenoten weten dat jij gaat koken zodat zij van jouw maaltijden kunnen genieten.

Liever afhalen?

Kook je juist liever niet of ken je iemand voor wie dit een uitkomst zou zijn? Ga naar www.kookvoorjebuur.nl, vul je postcode in en bekijk welke maaltijden er in jouw buurt worden aangeboden. Voor mensen die de maaltijden niet kunnen afhalen maken we graag vaste afspraken waarbij thuiskoks een of meerdere keren per week een maaltijd bij je thuis komen brengen. Heb je hulp nodig of geen computer? Stichting Thuisafgehaald is ook telefonisch bereikbaar via 06-83447197.

Ook wethouder van Ooijen kookt mee

Om te laten zien dat een keer koken voor je buren echt een kleine moeite is hebben wij ook aan een aantal prominente Nederlanders gevraagd of zij tijdens deze 10 dagen een keer voor hun buren willen koken. Onder andere wethouder van Ooijen doet een avond mee. Hij vertelt: ’“Het zijn de kleine dingen die het doen”, zongen Saskia en Serge al in de jaren ‘70. Muziek van voor mijn tijd, maar de boodschap klopt nog steeds. Met kleine dingen kun je iets betekenen voor een ander. Iemand het gevoel geven écht gezien en gehoord te worden. Daarom doe ik graag mee aan de kook-voor-je-buur 10-daagse. Ik vind het een fantastisch initiatief dat mensen, buurtgenoten met elkaar in contact brengt. Ik ga mijn best doen om in die week een lekkere maaltijd te maken en zie uit naar de ontmoetingen die dat gaat opleveren.’ De wethouder kookt op woensdag 2 oktober, samen met thuiskok Helen, 10 porties Boeuf Bourguignon. Je kunt hier nog een portie van deze maaltijd bemachtigen.

Ook betalen met je U-pas

Omdat wij het heel belangrijk vinden om voor iedereen beschikbaar te zijn en zo zoveel mogelijk buurtgenoten te verbinden, is het sinds begin 2019 ook mogelijk om alle maaltijden die je direct kunt bestellen bij Thuisafgehaald te betalen met je U-pas tegoed. Dit werkt hetzelfde als een normale bestelling. Bij het betaalscherm vink je de betaalmethode “U-pas” aan en vul je je gehele pasnummer en de pincode op de achterkant van de pas in. De kok ziet niet hoe de maaltijd betaald is. Lekker simpel dus! Bekijk hier meteen welke maaltijden je met je U-pas kunt bestellen.

Wat bereik je door een keer voor je buren te koken?

Als je toch al kookt is het koken van een paar porties extra een kleine moeite met een onvoorstelbaar grote impact. Avance onderzocht de effecten. Hieruit bleek dat deze afhalers

  • gezonder aten
  • een positieve beleving ervoeren door het thuis gekookte warme eten
  • zich weer gezien en gehoord voelen
  • er weer bij horen, weer meedoen
  • een groter netwerk hebben
  • minder eenzaam zijn
  • beter voor zichzelf kunnen zorgen.

Ieder afhaalmoment draagt hieraan bij. Dat je met een keer iets extra’s koken al een verandering kunt veroorzaken in iemands leven benadrukt het belang en de relevantie van het koken voor je buren. Stéphanie van Gerven (directeur Thuisafgehaald): “Het is onze droom dat er in de toekomst in elke straat een vers gekookte maaltijd bij een buurtgenoot af te halen is.”

Wat is Stichting Thuisafgehaald en wat doen ze de rest van het jaar?

Thuisafgehaald laat buurtgenoten elkaar ontmoeten door het delen van eten. Niet iedereen vindt het leuk om te koken en soms lukt het gewoon niet om (iedere dag) een lekkere, verse en vooral gezonde maaltijd voor jezelf te maken. Sommige mensen koken juist heel graag en maken met plezier ook maaltijden voor anderen. Thuisafgehaald brengt deze mensen bij elkaar. Wie niet kan of wil koken kan zo een maaltijd bij een buurtgenoot afhalen en leert meteen iemand uit de buurt kennen. Op dit moment zijn er 11.500 thuiskoks aangesloten en worden er per jaar ruim 50.000 maaltijden gedeeld.

Thuisafgehaald maakt vooral veel vaste afspraken tussen mensen die – vanwege hun gezondheid – niet meer (iedere dag) voor zichzelf kunnen koken. Bijvoorbeeld een mevrouw van 92 die moeite heeft met koken waarvoor iemand in diezelfde straat dan 1, 2 of soms zelfs 3 keer in de week een bordje meer kookt en dit zelfs thuis komt brengen als dat nodig is. Een uitkomst in de huidige maatschappij waarin het de bedoeling is dat we langer thuis blijven wonen en meer gebruik maken van ons eigen netwerk.

De campagne wordt ondersteund door verschillende Nederlandse gemeenten

Een aantal Nederlandse gemeenten hebben inmiddels ontdekt dat het maken van koppelingen tussen thuiskoks en afhalers bijdraagt aan het realiseren van hun doelen en helpen ons om hier actief mee aan de slag te gaan. De Kook Voor Je Buur 10Daagse wordt mede mogelijk gemaakt door onze focusgemeenten: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Den Bosch, Groningen, Haarlem, Nijmegen, Nieuwegein, Vlaardingen en Delft én het Oranjefonds, het VSB fonds, het Sint Laurensfonds en het KF Heinfonds.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).