Voor huiseigenaren, maar ook voor sommige woningcorporaties en andere verhuurders, is het verduurzamen van woningen een hoofdpijndossier. Wil je je woning isoleren dan kost dat enkele tienduizenden euro’s. Zeker als je een woning hebt waar nog helemaal niets aan is gedaan. Veel jaren vijftig, zestig en zeventig woningen zijn niet of nauwelijks geïsoleerd. Hierdoor verbruik je als bewoner veel meer energie. Bovendien kun je op termijn ook niet overstappen op een warmtepomp. Dit is wel de bedoeling, aangezien Nederland op de lange termijn wil stoppen met het gebruik van aardgas. Dat is nu nog niet aan de orde, maar er komt een moment dat de gaskraan echt dicht gaat.
Subsidie van de overheid
De overheid komt zowel particulieren als corporaties tegemoet bij het nemen van verduurzamende maatregelen. Je kunt subsidie krijgen voor de isolatie van de spouwmuur, voor isolatie van het dak en de vloer en voor de aanschaf van een elektrische warmtepomp, isolerend glas en zonnepanelen. Je profiteert het meest als je twee maatregelen tegelijk neemt. Bijvoorbeeld als je het dak laat isoleren en tegelijk zonnepanelen laat plaatsen. Maar ook als je slechts één maatregel neemt kun je een deel van de investering terugkrijgen. Dit doe je door een aanvraag in te dienen. Soms regelt de leverancier de subsidie, die wordt dan direct op je factuur in mindering gebracht.
Extra subsidie voor lage inkomens
Er zijn ook eigenaren van een koopwoning die geen hoog inkomen hebben. Voor deze inwoners komen gemeenten met aanvullende subsidies. Soms zit er zelfs geen grens op het inkomen van de bewoner en komen alle inwoners ervoor in aanmerking. Op die manier kunnen meer mensen kiezen voor isolatie van het dak of het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Als er subsidie wordt uitgekeerd en de eigen investering dus lager is, profiteer je bovendien sneller van het financiële voordeel. Er wordt soms ook gewerkt met renteloze leningen. Al deze maatregelen worden genomen om de verduurzaming van de eigen woning aan te jagen. Er zijn nog altijd miljoenen woningen in Nederland niet of niet voldoende geïsoleerd. Ook liggen er nog op lang niet alle daken in Nederland zonnepanelen.
Heeft verduurzamen wel zin?
Soms duiken er verhalen in de media op waardoor mensen gaan twijfelen aan het nut van verduurzamen. De discussie over het voordeel van zonnepanelen is daar een bekend voorbeeld van. Nu er geen terugleververgoeding meer zijn duurt het langer voordat de investering is terugverdiend. Hierdoor kelderde het aantal aangevraagde offertes en gingen leveranciers van zonnepanelen zelfs failliet. Maar het is nog altijd de moeite waard om voor deze duurzame energiebron te kiezen. Ondanks de minder gunstige voorwaarden kun je de investering voor het laten plaatsen van zonnepanelen nog altijd in circa 7 jaar terugverdienen. Aangezien zonnepanelen gemiddeld minimaal 25 jaar meegaan heb je dan nog steeds minstens 18 jaar gratis stroom. Door de zonnepanelen regelmatig te laten schoonmaken blijft de opbrengst ook langer rendabel.