De gemeente heeft vandaag 142 Utrechters geïnformeerd dat zij mogen deelnemen aan het eerste Utrechtse burgerberaad. Deze groep Utrechters moet antwoord gaan geven op de vraag hoe de jaarwisseling in de stad moet gaan verlopen vanaf 2024/2025.
Eind september viel bij 10.500 gelote Utrechters een persoonlijke uitnodiging op de deurmat om deel te nemen aan het eerste Utrechtse burgerberaad. Een burgerberaad geeft de gemeente advies over maatschappelijke onderwerpen waar de politiek zelf niet uitkomt. De gemeente ontving 749 aanmeldingen na deze uitnodiging. Door middel van een loting is er uit deze groep, onder toeziend oog van een notaris, een representatieve groep Utrechters naar voren gekomen.
In totaal zijn er nu 142 Utrechters geselecteerd. Bij de samenstelling van deze groep is onder andere gekeken naar leeftijd, geslacht, woonwijk en opleidingsniveau. De geselecteerde groep vormt dan ook een afspiegeling van de Utrechtse bevolking op basis van de bovengenoemde kenmerken.
Vuurwerkverbod
Het eerste onderwerp waar de burgerberaad zich over gaat buigen is de hoe de jaarwisseling er in 2024/2025 uit moet komen te zien en of een vuurwerkverbod daarbij past. Zaterdag 9 december komen de deelnemers van het burgerberaad voor het eerst samen. Daarna zullen er vijf zaterdagen volgen om kennis op te doen en zich te buigen over dit onderwerp.
Komende dagen worden alle deelnemers persoonlijk benaderd om te vragen wat zij nodig hebben om aan het burgerberaad mee te kunnen doen. In maart 2024 presenteren het burgerberaad hun advies. Een onafhankelijk bureau begeleidt de deelnemers om ervoor te zorgen dat dit advies er ook daadwerkelijk komt. De gemeente neemt het advies over als het financieel, juridisch en praktisch uitvoerbaar is. Dit wordt ook tussentijds getoetst.
13 Reacties
Reageren“Eind september viel bij 10.500 gelote Utrechters een persoonlijke uitnodiging op de deurmat om deel te nemen aan het eerste Utrechtse burgerberaad.”
Leuk, maar uit welke groep exact zijn de initiële 10.500 Utrechters in de eerste plaats uitgeloot…? Wat waren de selectiecriteria? Nogal cruciale informatie, zeg maar…
Er wordt werkelijk alles aan gedaan om een beeld te schetsen van een objectief en eerlijk verlopen burgerberaad, maar zonder dit soort cruciale informatie om te beginnen overtuig je mij daar in ieder geval echt niet van…
De eerste 10.500. Uit welke groep exact zijn die geloot?
142 burgers, nou dat zal echt een goed beeld geven van wat de hele bevolking van Utrecht er van vindt…
Waarom blijf de politiek hier toch maar treuzelen en neuzelen? Neem gewoon een besluit, verbied die troep!
(Voor een representatief beeld van een bevolking van ca. 400.000 moet je 1.500 mensen vragen, en dan heb je een foutmarge van 5%.)
(En, onafhankelijk bureau? Op kosten van de gemeente, dat is dus niet onafhankelijk)
“De gemeente neemt het advies over als het financieel, juridisch en praktisch uitvoerbaar is.”
En dan nu maar hopen dat deze groep doorsnee Utrechters op deze drie punten over voldoende kennis beschikt om met een geweldig plan te komen waar de bestuurders van onze stad niet op zijn gekomen. Ik schat deze kans laag in.
@Nina
Er zitten zoveel mitsen, maren, ontsnappingsmogelijkheden en algemene bedenkingen aan dit zogenoemde ‘burgerberaad’ dat het op voorhand eigenlijk al waardeloos is als zuiver correctief democratisch instrument. De uitkomst gaat alleen door als het de door de gemeente gewenste uitkomst is….Kunnen we kort over zijn. Dat is overigens in essentie ook historisch altijd en overal het doel van burgerraden geweest. We kennen de historie van de radenunie allemaal wel…
Het had veel simpeler, eerlijker, geloofwaardiger en objectiever gekund; had als gemeente gewoon een bindend referendum georganiseerd….Maar ja, dan heb je geen controle over de uitkomst hè en stel je toch eens voor dat burgers iets willen dat het bestuur niet wil?
Dit is in deze vorm gewoon flauwekul.
Beetje vreemd,ik heb geen uitnodiging gehad,zullen dus wel de usual suspects zijn,zoals gewoonlijk in deze Democratuur.
Een evt. vuurwerkverbod 2024/2025. Nou, dat schiet lekker op! Bovendien denk ik al te weten wat de uitkomst gaat zijn.
@Klaasjan: laat eens horen wat het wordt
149! Burgers, afspiegeling Utrechtse samenleving, gaan zich beraden/uitspreken over vuurwerk 31 december.
Is dat niet erg weinig op een bevolking van meer dan 350.000? inwoners?
De verantwoordelijkheid bij de mensen van het burgerberaad leggen zodat de gemeente de handen in onschuld kunnen wassen .
Aantal inwoners Utrecht op 31 januari 2023 = 368.024, het is nu eind oktober dus zullen het er wel 370.000 zijn.
142 burgers is een veel te kleine en daardoor totaal niet representatieve steekproef met een foutmarge van meer dan 5% en een betrouwbaarheidsinterval van minder dan 80%.
Tel daarbij op dat:
– Er een keuze is gemaakt om 10.500 gelote inwoners te benaderen waaruit 749 mensen interesse hadden. Uit die groep belanghebbenden zijn er 142 geselecteerd op opleidingsniveau, leeftijd, geslacht en wijk. Utrecht heeft 10 wijken dus gemiddeld 14 inwoners per wijk met een grootte enkele tienduizenden inwoners.
– Deelnemers hebben zich aangemeld vanwege geld (€350 vergoeding) of persoonlijk belang (NB! mensen moeten max. 70 uur vrije tijd opofferen terwijl ze het al druk hebben). Deelnemers die reageerden vanwege de vergoeding zijn het probleem niet, diegene die reageerden vanwege persoonlijk belang wel vanwege het fanatisme wat daar heel vaak mee gepaard gaat.
– Er is in discussies altijd sprake van peer pressure. Oftewel diegene met de beste verbale vaardigheden, de beste sociale manipulatie skills, het grootste ego, oftewel ‘de beste debater’ drukt de stempel op de uitkomst.
– De gemeente de informatie verstrekt alsook kanalen aanbiedt voor meer informatie waardoor een eenzijdige belichting op de loer ligt.
Kortom, ongeacht wat de uitslag is, het kan zo de prullenbak in.
Een bindend referendum is democratischer dan een dergelijke burgerraad.
@Scherpschutter
Het gros weet niet eens wat een radenunie was. Daarom is het zorgelijk dat onze overheid, meer specifiek de links georienteerde nihilisten, wel oren heeft naar burgerraden omdat “burgerraden zijn sociaal” en daarmee afstevend op een nieuwe radenrepubliek. Hoe ironisch, want een hele bekende en verketterde slechterik heeft de radenrepubliek als ‘most evil regime” bestempeld.
En nu maar hopen dat die 142 personen een voorstel doen om nog deze jaarwisseling die herrie en rommel te stoppen! Utrecht wil toch het beste jongetje of meisje zijn op milieugebied? Verbied dan de zinloze aanslag op mens en dier
@SSje,
Zucht. Een vergelijking met de Russische Radenunie uit het begin van de vorige eeuw is niet eens appels met peren vergelijken, zo knullig. En voor iemand die hier niet woont trek je wel een grote broek aan. Ga Groningen lastig vallen.
Allemaal heel leuk en aardig, maar aangezien er nauwelijks handhaving is zal de jaarwisseling verlopen zoals ieder jaar. Alleen als er een Europees vuurwerkverbod komt verdwijnt vuurwerk. Anders wordt het net als Corona. Een verbod dat heel veel genegeerd zal worden.