27 kandidaten solliciteren op Utrechtse burgemeestersvacature 27 kandidaten solliciteren op Utrechtse burgemeestersvacature

27 kandidaten solliciteren op Utrechtse burgemeestersvacature

27 kandidaten solliciteren op Utrechtse burgemeestersvacature
Er zijn 27 kandidaten die hebben gereageerd op de burgemeestersvacature in de gemeente Utrecht. Onder de sollicitanten bevinden zich 11 vrouwen en 16 mannen.  

Er zijn 27 kandidaten die hebben gereageerd op de burgemeestersvacature in de gemeente Utrecht. Onder de sollicitanten bevinden zich 11 vrouwen en 16 mannen.  

Volgens de gemeente hebben 20 sollicitanten dagelijks bestuurservaring in het openbaar bestuur. Zo hebben zich zes VVD’ers, zes D66’ers, vijf PvdA’ers en vier CDA’ers gemeld. Vier kandidaten zijn geen lid van een politieke partij en van twee sollicitanten is het onbekend.

De komende periode gaat Hans Oosters, commissaris van de koning in de provincie Utrecht, in gesprek met de kandidaten. Oosters maakt vervolgens een selectie die hij bespreekt met de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad. Deze commissie gaat daarna ook nog in gesprek met de kandidaten.

Aanbeveling

Vervolgens maakt de gemeenteraad een aanbeveling met daarop twee namen. Die worden opgestuurd naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ook de commissaris stuurt de minister een rapportage met daarin zijn oordeel over de procedure en over de kwaliteit van de sollicitanten.

De benoeming van de nieuwe Utrechtse burgemeester vindt naar verwachting uiterlijk halverwege januari 2021 plaats. Wie de kandidaten zijn, wordt niet bekendgemaakt.

Momenteel is Peter den Oudsten waarnemend burgemeester van Utrecht. Hij volgde Jan van Zanen op die eind juni de Utrechtse ambtsketen definitief heeft afgedaan.

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
 1. jos stelling

  Doe eens eentje die behalve van mensen, bewezen echt van de stad houdt (niet mijn stad, maar onze stad), goed kan luisteren en zijn politieke carrière als overbodige ballast gemakshalve voor altijd overboord gooit.

 2. Yoshua

  Beetje jammer dat er personen van partijen solliciteren waar de inwoner geen binding mee heeft.
  We zijn een linkse stad en een burgemeester als Paul Rosenmöller of Mohammed Rabbae zou de beste keuze zijn.
  Beiden hebben binding met de stad.
  Waarom zouden we dan een CDA,VVD,PVDA (Aleid Wolfsen) moeten kiezen.
  D66 is ook prima maar die hebben geen geschikte kandidaten die onze mooie stad kunnen besturen.

 3. Marc

  Hans Spekman lijkt mij een goede voor Utrecht. Linkse stad en de man heeft heel veel binding met Utrecht.

 4. WvR

  @Yoshua:
  “We” zijn geen linkse stad.
  “We” hebben momenteel een redelijk linkse gemeenteraad.

  Maar om dat te verwarren met “we zijn een linkse stad” geeft blijk van weinig democratisch (of historisch) besef.

  Wat bindt Utrecht aan Paul Rosenmoller of Mohammed Rabbae?
  Niks, voor zover ik in 10 minuten googlen heb kunnen nagaan:
  Niet geboren in, niet opgeleid in, niet gewoond in.
  Niks. Nul.

  Anders dan “…ik, Yoshua, heb groen-links gestemd, en da’s voldoende binding…” heb ik niks kunnen vinden.

 5. Lombokker

  Zonde van de moeite. Er is al lang beslist dat Alexander P. onze nieuwe burgemeester gaat worden.

 6. Scherpschutter

  Ik geloof niet dat een samenleving vol ontwikkelde beschaafde en intelligente mensen behoefte heeft aan een man of vrouw in een pak met een zilveren ketting om de nek om lintjes door te knippen. De Middeleeuwen vol dwaze symboliek hebben we wel gehad me dunkt…
  Vergaderingen voorzitten kan een stagiar ook wel en met veiligheid behoort een burgermeester zich al helemaal niet te bemoeien, want daar hebben 99 van de 100 nul kaas van gegeten. Het is de meest overbodige en totaal onzinnige infantiele functie die er is.

  Burgermeester is een functie die er zuiver is om uitgerangeerde incapabele linkse politici (die niet voor niets uitgerangeerd zijn) een comfortabel flauwekulbaantje met riant inkomen te kunnen geven…Het is een olifantenbegraafplaats. Job Cohen, Halsema, van Zanen, Wolfsen, Aboutaleb, Marcouch; allen namen ze de laatste stap richting totale vergetelheid omdat ze in essentie simpelweg helemaal niets konden….

  En denk je momenteel aan uitgerangeerde linkse incapabele politici die wel een olifantenbegraafplaatsje kunnen gebruiken dan denk je natuurlijk al snel aan een zekere belastingontduikende veilingmeester van D66 met appartementje in Scheveningen die bewezen echt he-le-maal niets kan en wel toe is aan zo’n fijn plekje waar hij vrijwel niets hoeft te doen en dus ook vrijwel niets fout kan doen….

  Waarom deze sollicitaties worden gehouden is me dan ook een compleet raadsel, want welke corrupte incapabele stoethaspel hier als een clown voor volwassenen met een glimmend kettinkje om zn nek rond gaat lopen om niets te doen en holle kreten over duurzaamheid en verbinding te blaten staat al lang vast…

 7. Erwin

  @wvr: jammer voor jou misschien maar we zijn wel degelijk een linkse stad hoor! Hoogopgeleide slimme mensen 😁
  Hoezo moet een toekomstige burgemeester hier overigens gewoond hebben? Kulargument

 8. Kadoendra

  @Marc

  “Hans Spekman lijkt mij een goede voor Utrecht. Linkse stad en de man heeft heel veel binding met Utrecht.”

  Het is zeer lang geleden dat ik iets had met de PvdA, maar Hans Spekman vind ik wel een goed idee, want Hans Spekman is geen regent.

 9. HArry

  Niets aan Scherpschutter toe te voegen. Maar als het dan toch wat feestelijker mag stem ik voor clown Bassie. En graag ook de dag van de Falende Overheid invoeren met bijbehorende viering op het domplein.

 10. Gregor

  Dit is een aansluiting, iedereen weet dat Peggold het wordt. En daar zit niemand in Utrecht op te wachten, op de politieke bubbel in het stadhuis na. We zijn er voorlopig de komende jaren wel klaar mee.

 11. WvR

  @Erwin:
  Dat kwam d’r inderdaad niet lekker uit, maar het “we” stond me niet zo aan, als slimme hoogopgeleide vvd mens 😉

  En van mij hoeft de burgermeester hier niet gewoond te hebben, maar meer binding dan alleen “de grootste partij bij de laatste verkiezingen” (Rosenmoller of Rabbae volgens voorstel van Yoshua) mag ook wel. Of maak anders eenvoudigweg iemand van de grootste partij burgermeester (2006: PvdA, 2010 Groenlinks, 2014 D66, 2018: GroenLinks), da’s dan net zo makkelijk. Scheelt nog een hoop tijd en (waarschijnlijk) geld ook.

 12. Uuutje

  AH, de reaguurders zijn er weer bij om het vertrouwen, soms terecht, in de meeste gevallen niet, in de democratie en het bestuur te ondermijnen.

  De trollentactiek bij uitstek, dus die kunnen we weer afstrepen in de trollenbingo! 🙂

  @ SS

  Nee, het voorzitten van de gemeenteraad en het college is helemaal geen makkelijke klus. Voorzitten in zijn algemeenheid ook niet. Leidinggeven ook niet. Dat is maar voor weinigen weggelegd.

  @ Andere reaguurders

  Het is maar de vraag of Pechtold gesolliciteerd heeft en het is ook maar de vraag of de gemeenteraad hem geschikt genoeg acht. Het is gewoon de democratisch gekozen gemeenteraad die uiteindelijk de keuze maakt. En als het jou persoonlijk niet zint. Jammer dan. Zo werkt het nu eenmaal wel of niet.

  De meeste burgemeesters zijn van VVD of CDA huize in Nederland, dus verre van links, maar juist behoorlijk conservatief rechts, zeker sinds de VVD enorm naar de rechterkant is opgeschoven en langzamerhand geen liberale partij meer is, maar een conservatieve. Als het bestuur al in een vrij rechtse hoek zit, dan lijkt alles wat links daarvan zit ineens heel links, ook al is dat feitelijk gezien helemaal niet vast te stellen. Opvallend vaak rechtsere burgemeesters ook in gemeenten waar juist een wat linksere gemeenteraad te vinden is, juist om het bestuur in balans te houden. Dat doen die linksere gemeenteraden vanuit zichzelf dus uitstekend, die keuze maken.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_burgemeesters_van_gemeenten_in_Nederland_in_2018

  Nr. 2 in de trollenbingo: taken van de burgemeester bagatelliseren en enorm simplificeren (en als beste stuurlui aan de zijlijn doen alsof het allemaal niets voorstelt).

  Opvallend trouwens dat er geen Christen Unie-, Groen Links-,SP- kandidaten gesolliciteerd hebben.

  @HARry, wanneer zou de overheid in jouw ogen niet falen? Of doen ze gewoon niet wat toevallig bij jouw politieke kleur past en is dat dan meteen neutraal gezien ‘falen’? Zo werkt het helaas niet ‘vriend’, ze moeten datgene doen wat de stad het beste dient en als dat jou niet zint; jammer dan. Daar is het algemeen bestuur niet voor. En ja, er worden fouten gemaakt, er is soms belangenverstrengeling, en soms lijken zaken simpeler dan ze zijn; burgemeesters zijn namelijk mensen en zijn net zo vatbaar voor zaken die mis kunnen gaan als iedereen. Surprise-surprise. Wordt ze de hand boven het hoofd gehouden, dan zijn dat altijd anderen die dat doen. die zijn daar voor verantwoordelijk.

 13. Jansen

  Utrecht heeft een college dat ook uit Christen Unie en D’66 (midden-liberaal) bestaat, en heeft dus zeker geen echt links college.

  In de gemeenteraad hebben de echt linkse partijen ook geen meerderheid, ook al is Groen Links wel de grootste fractie. Samen met SP en, vooruit, ook al is dat ook al jaren een middenpartij en geen linkse partij, de PvdA, hebben ze geen meerderheid in de gemeenteraad.

  Utrecht heeft dus geen echt links stadsbestuur.

  Nijmegen en Arnhem hadden dat in het verleden wel.

  In andere gemeenteraden in Nederland waar Groen Links vaak groot is, zie je dat de VVD ook vaak zitting heeft, waardoor die 2 elkaar in balans houden. Op gemeente niveau zie je bijna nergens (op een paar uitzonderingen na) nergens echt linkse meerderheden of linkse dominantie. Mensen die dit steevast roepen, doen dat om de boel te manipuleren en rechtse stemmers angst in te boezemen, met als uiteindelijke doel een glijdende schaal te creëren om de boel bewust te verrechtsen, ook al is het beleid in grote lijnen al conservatief, neo-liberaal en kapitalistisch.

 14. G. de Vries

  Utrecht heeft een burgemeester nodig die niet gerelateerd is aan Groen Links en D66. Falende gemeenteraadsleden en wethouders hebben inmiddels hun beduimelde visitekaartjes afgegeven en zijn niet bijster populair in de stad.

 15. UTRECHTSE JANTJE

  @ Scherpschutter heeft mijn inziens weer eens helemaal raak geschoten ! Ook ik vind Hans Spekman wel ‘n reëele keuze , en anders moet Henk Westbroek maar weer eens ‘n kansje wagen …hahaha ! Ik wens het ,, bestuur ,, veel wijsheid toe !

 16. Janah

  Ik had een stille hoop dat @Scherpschutter zich zou kandideren. Zo’n constructief persoon kan de stad wel gebruiken.
  Spekman valt af, tenzij hij een pak koopt. Ze zijn in de uitverkoop momenteel,.

 17. Koel Hoofd

  Niets meer aan scherpschutter toe te voegen!

  @WvR hoogopgeleid wil niet per definitie zeggen dat mensen ook slim zijn, enkel dat ze het benul hebbenom hun huiswerk te doen en precies te doen wat ze gezegd wordt. Op dit moment kan ik me zo spontaan ‘top f mind’ geen enkele echt intelligente GL of D66 stemmer of politicus voor de geest halen, wel hoop blabla met veel poeha.

 18. E Westerhoffbeekink

  Helemaal met scherpschutter eens en Henk Westbroek is nog steeds een goede keuze. Utrechter in hard en nieren dus voor veel utrechters een verademing vergeleken met mannetje pechthold

 19. WvR

  @Koel Hoofd:
  Gelukkig ben jij er om me dat duidelijk te maken. Ik was volkomen verward, haalde alle begrippen door elkaar, en was het spoor volkomen bijster. Zonder jou was ik nooit wijs geworden uit deze wirwar.

  Oh.
  Nee.
  Toch niet.
  Eén en ander was me al duidelijk.

 20. Scherpschutter

  @Janah 12:34

  Ik denk niet dat een ambtenaar mij ooit een positie van macht zal geven Janah. Het eerste dat ik namelijk nog voor de lunch van mijn eerste werkdag zou doen is letterlijk iedere ambtenaar in Utrecht van een ontslagbrief voorzien. In mijn lunchpauze haal ik iedere wet, decreet en regel door de shredder, om 14.00 verordonneer ik het onmiddelijke terugstorten van alle geldelijke overheidsbezittingen aan de rechtmatige eigenaren (burgers), om 15.00 stuur ik een massa e-mail waarin het onmiddellijke beeindigen van alle subsidies wordt aangekondigd, 16.00 een Cup a Soupje en nog voor het klokslag 17.00 is ben ik al bezig met het veilen van alle gemeentelijke bezittingen zodat dit geld terug kan gaan naar wie het toebehoort: de belastingbetaler.

 21. teo

  Het is nog steeds niet van deze tijd dat de procedure niet via het verkiezen van een burgemeester door de Utrechters zelf kan worden gedaan maar door voordracht door ambtenaren en dus politieke partijen.
  Het is een kwestie van het gunnen aan een ex- politicus in een wachtgeldregeling en niet het verkiezen door de burgers van de beste man/vrouw voor het besturen van onze stad.
  Wanneer luistert de politiek eens eindelijk naar de Utrechters, die door de Utrechters wordt betaald en er voor de Utrechters hun belangen moet verdedigen.

 22. cas

  @ Uutje, wakker worden. De VVD en CDA zijn juist naar links gevallen. En hert liefste heb ik een burgemeester die niet van een partij is en al helemaal niet van een van de grootste. We kennen allemaal de puinhopen die zich nu in adam voor doen.

 23. Uuutje

  @ Cas

  Complete lariekoek.

  Het hele politieke spectrum is compleet naar rechts opgeschoven. Het is zo’n glijdende schaal waar we met ons allen opzitten dat veel mensen dit nog niet eens doorhebben.

  Groen Links gedraagt zich al als halve neo-liberale partij. Het heeft weinig meer te maken met het Groen Links zoals het opgericht is bijvoorbeeld.

  In Amsterdam zijn helemaal geen puinhopen. Behalve relletjes die de Telegraaf en bepaalde internetmedia verzinnen en/ of aanwakkeren.

  De gemeenteraad in Amsterdam is gewoon zeer tevreden over het werk van haar burgemeester en die moeten en kunnen daar het best over oordelen. Daarnaast doet ze inhoudelijk weinig anders dan haar voorganger van der Laan. Ze zit op dezelfde koers.

  Mensen kennen het verschil tussen links en rechts helemaal niet meer.

  Het feit dat er consensus is onder bijna alle partijen om nu 100 (eigenlijk maar 50) (echt bizar weinig) extra minderjarige echte vluchtelingen op te nemen maakt dit duidelijk (Nederland neemt al jaren volgens afspraken te weinig echte, o.a. minderjarige alleenstaande vluchtelingen, dus kinderen, op). We hebben het dus over echte officieel te boek staande erkende vluchtelingen uit landen waar bewezen de meest gruwelijke oorlogen plaats vinden. 50, dat is 1,5 basisschooklas en dat met het 5e rijkste en 5e gelukkigste land ter wereld, waar, als je door het land gaat rondreizen en de snelwegen en grote steden verlaat, echt meer dan genoeg ruimte is ook.

  Het feit dat dan nog rechtsere partijen een getal van 50 heeeeeeeel erg veel vinden, maakt de complete verrechtsing alleen maar duidelijker. Dit heeft niks meer te maken met het Nederland zoals het was.

 24. wollie

  @Uuutje dat is toch logisch? we hebben de ruimte nodig voor die lieve hoogopgeleide expats die de apps voor onze veegtelefoontjes in mekaar prakken. kinderen die oud genoeg zijn om onze maaltijden te bezorgen, zijn natuurlijk welkom.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).