JAN VAN ZANEN NIEUWE BURGEMEESTER VAN UTRECHT | De Utrechtse Internet Courant JAN VAN ZANEN NIEUWE BURGEMEESTER VAN UTRECHT | De Utrechtse Internet Courant

JAN VAN ZANEN NIEUWE BURGEMEESTER VAN UTRECHT

JAN VAN ZANEN NIEUWE BURGEMEESTER VAN UTRECHT

De gemeenteraad heeft zojuist tijdens een buitengewone raadsvergadering bekendgemaakt dat zij Jan van Zanen aanbeveelt bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties als nieuwe burgemeester van Utrecht. DUIC schreef het vanochtend al: “Ons gezonde verstand zegt dat het gewoon Jan van Zanen wordt.” Nu is het zeker: Jan van Zanen zal vanaf 1 januari 2014 Aleid Wolfsen opvolgen als burgemeester van Utrecht.

De in Purmerend geboren Van Zanen is sinds 2005 burgemeester van Amstelveen en is partijvoorzitter van de VVD geweest van 2003 tot 2008. Hij groeide op in Edam-Volendam en is geen onbekende in de Utrechtse politiek, hij was wethouder van financiën en economische zaken van 1998 tot 2005 en ontving bij zijn vertrek de zilveren stadsmedaille. “Het college raakt een aimabele collega kwijt”, zei oud-burgemeester Brouwer namens het college bij het vertrek van Van Zanen.

Tijdens zijn periode als partijvoorzitter van de VVD kreeg hij te maken met de affaire-Hirsi Ali, met het aftreden van Van Aartsen, met de lijsttrekkersstrijd tussen Rutte en Verdonk en met de opkomst van de concurrenten Partij voor de Vrijheid en Trots op Nederland.

Medeoprichter van Leefbaar Utrecht Broos Schnetz liet eerder al weten: “Het is een bijzonder vriendelijke man, ik heb het altijd goed met hem kunnen vinden. Ik denk niet dat Van Zanen de slechtste keuze is voor deze functie. Hij heeft natuurlijk jarenlang rondgelopen in de Utrechtse politiek, hij kent de omgeving en een hele hoop mensen. Van Zanen is een traditionele bestuurder, dus een veilige keuze maar niet een met veel lef.”

Henk Westbroek liet eerder al weten dat hij Van Zanen de op 1 na beste kandidaat vind.

Met de aanbeveling van de 52-jarige Van Zanen door de raad is de procedure voor een nieuwe burgemeester bijna afgerond. De minister zal nu een voordracht doen bij de koning en deze zal de burgemeester benoemen. Uiteindelijk zal de commissaris van de Koning Van Zanen beëdigen als nieuwe burgemeester.

10 Reacties

Reageren
  1. Noortje

    Gefeliciteerd Utrecht, eindelijk zijn we op 1 januari van diwe PvdA Farizeër af.

  2. Noortje

    Gefeliciteerd Utrecht, eindelijk zijn we op 1 januari van die PvdA Farizeër af.

  3. Floris

    Netjes DUIc, jullie waren de eerste met dit nieuws

  4. BozeWolf

    Hier ben ik blij mee; maar ik ben blij omdat het niet Agnes Jongerius en geen PVDA is geworden. Jan van Zanen z’n wikipedia zegt dat hij wel capabel moet zijn; laat ik daarop maar vertrouwen dan!

  5. Bill

    Jan, succes met het besturen van onze stad! (En erg fijn dat er geen falende PvdA meer op het pluche aanwezig is…)

  6. Toine Goossens

    Hier mogen we inderdaad heel erg blij mee zijn. Een waardig opvolger van Aleid Wolfsen!

  7. Ton

    Welkom terug Jan.
    En dat wij Aleid maar snel mogen vergeten., Na zes zwarte jaren gloort er weer hoop voor Utrecht.

  8. Jiri

    Een zegen voor de stad Utrecht en haar inwoners dat de pvda uit het pluche is! Succes Jan! (Ja, in Utrecht mogen wij de burgemeester met zijn voornaam noemen!)

  9. Indra

    Ben nog niet zo enthousiast. Lees artikel in Volkskrant van vandaag maar: 6 miljoen over de balk in Amstelveen.

  10. peet

    alles beter dan een pvda burgemeester
    ik wens van Zanen sukses

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).