Gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht: “Als je klaagt, moet je stemmen” | De Utrechtse Internet Courant Gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht: “Als je klaagt, moet je stemmen” | De Utrechtse Internet Courant

Gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht: “Als je klaagt, moet je stemmen”

Gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht: “Als je klaagt, moet je stemmen”

Zo’n driehonderd mensen hebben om twaalf uur al gestemd bij Dienst Burgerzaken & Gemeentebelastingen. De stembus is dan vier en een half uur open. Een lage opkomst wordt gevreesd, maar of dit terecht is, zullen we vanavond pas weten.

Meneer en mevrouw Held stemden PvdA, dat doen ze al jaren. “De partij is goed voor sociaal zwakkeren en alsielzoekers. Vooral Spekman (van 2001 tot 2006 was hij wethouder, red.) heeft hier een grote rol in gespeeld. Ja, het sociale karakter is voor ons erg belangrijk.”

Ook Frans van Montfoort stemt altijd: “Als je niet stemt moet je achteraf niet zeuren.” De laatste jaren heeft Van Montfoort voor de Partij voor de Dieren gestemd. “Zij hebben zo’n mooi partijprogramma, dat is voor mij de ideale wereld. Ik weet wel dat dat niet allemaal werkelijkheid kan worden, maar toch”, zegt hij over de partij waarop hij stemde.

Sarah vindt dat D66 niet een partij is die snel van mening verandert, maar op bepaalde onderwerpen blijft hameren. Daarom heeft ze daar op gestemd: “D66 vindt onderwijs bijvoorbeeld belangrijk, daar zijn ze heel consequent in.” Waarom ze stemt? “Je woont hier en er worden dingen geregeld. Je moet er gebruik van maken dat je iets te zeggen hebt.”

Net als voorgaande stemmers stemt Ronald Oosterwolde ook meestal voor dezelfde partij. De VVD krijgt zijn stem, omdat die partij bij hem meestal uit de stemwijzer komt en omdat de partij volgens hem goed is voor werkenden. Over wel of niet stemmen is Oosterwolde ook duidelijk: “Mensen klagen altijd wat er in het land gebeurt. Maar als je klaagt, moet je stemmen. Ik probeer mensen te stimuleren om het te doen.”

Foto: Jantine Albers Foto: Jantine AlbersFoto: Jantine Albers

2 Reacties

Reageren
  1. Utrechtse

    Gewoon PvdA, sociaal, geen fratsen.

  2. Utrecht vooruit !

    UTRECHT echt vooruit = D66.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).