Abram Kleijweg woont in Leeuwarden maar staat op de lijst bij de verkiezingen in Utrecht, hoe kan dat? Abram Kleijweg woont in Leeuwarden maar staat op de lijst bij de verkiezingen in Utrecht, hoe kan dat?

Abram Kleijweg woont in Leeuwarden maar staat op de lijst bij de verkiezingen in Utrecht, hoe kan dat?

Abram Kleijweg woont in Leeuwarden maar staat op de lijst bij de verkiezingen in Utrecht, hoe kan dat?
Foto: Elan Hünd
Wie in Utrecht in de gemeenteraad zit, moet in Utrecht wonen. Toch kunnen we volgende week op voldoende mensen stemmen die helemaal niet in de stad wonen. Kandidaatsraadsleden komen onder meer uit Zwolle, Amstelveen, Zeist, Maarssen, Eindhoven, Hoorn en Leeuwarden. Uit die laatste plaats komt Abram Kleijweg.

Wie in Utrecht in de gemeenteraad zit, moet in Utrecht wonen. Toch kunnen we volgende week op voldoende mensen stemmen die helemaal niet in de stad wonen. Kandidaatsraadsleden komen onder meer uit Zwolle, Amstelveen, Zeist, Maarssen, Eindhoven, Hoorn en Leeuwarden. Uit die laatste plaats komt Abram Kleijweg.

We moeten overigens niet overdrijven, de meeste potentiële raadsleden wonen gewoon in Utrecht. Toch hebben meerdere partijen ook inwoners van andere gemeenten op de lijst. Als zij gekozen worden en in de raad een zetel opeisen dan moeten ze naar Utrecht verhuizen. Overigens staan de ‘buitenstaanders’ op plekken die waarschijnlijk geen hoge kans geven op een plek in de raad. Van de huidige raad hebben D66, VVD, CDA, PvdA, ChristenUnie en SP alleen inwoners van Utrecht op de lijst staan.

Leeuwarden

Een van de kandidaten die toch best ver weg woont van Utrecht is Abram Kleijweg. Kleijweg is een hbo-docent Creative Business en woont met zijn zoontjes en vrouw in Leeuwarden. Sinds een aantal jaar is hij actief bij de Piratenpartij, zowel landelijk als regionaal, en hij staat dit jaar op de lijst in Utrecht.

Hij legt uit: “De manier waarop wij samenwerken maakt het mogelijk dat je vanuit Leeuwarden mee kunt werken. Veel mensen van onze partij uit Utrecht ken ik al door onze online structuur.” De Piratenpartij is ook de enige club waar zelfs de meerderheid van de lijst niet in Utrecht woont.

Doordat Kleijweg al geruime tijd actief is als bestuurslid bij Piratenpartij Utrecht zit hij naar eigen zeggen ook ‘dicht op de materie’. Kleijweg is ook regelmatig in Utrecht te vinden voor bijeenkomsten. En het feit dat hij hier niet woont, maakt hem volgens zichzelf niet minder geschikt. Hij kan zich goed vinden in de ideeën van de partij en heeft daar vertrouwen in. Stel dat hij verkozen wordt, dan moet hij wel naar Utrecht verhuizen. Maar zo zegt hij ook zelf: “De kans dat we twaalf zetels scoren acht ik wat minder groot.”

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

15 Reacties

Reageren
 1. Luuk Upuuk

  Woonruimte zoeken in Utrecht? Achteraansluiten alstublieft!

 2. Mark

  Wat weet zo’n Fries nou over de cultuur, de geschiedenis, het sentiment en het gevoel op straat in Utrecht? Laat deze hobbypoliticus lekker wegblijven.

 3. n Utrechter

  Het blijft idioot om niét inwoners verkiesbaar te stellen.

 4. JbV

  Ik ging sowieso niet op de piratenpartij stemmen.

 5. Lexus

  Van de vele manieren om van de gemeentelijke democratie een farce te maken is dit er helaas slechts één.

 6. Utrechtse Jantje

  Ik snap dat de mensen vinden dat n Raadslid in Utrecht moet wonen , en daar ben ik het dan ook helemaal mee eens hoor … Maar ik neem aan dat deze Abraham , zo op afstand en zonder bepaalde gevoelens , hele goede ideeën over de stad kan ventileren, en als raadgever voor zo’n partij kan functioneren…Maar verder ook niet natuurlijk !!!

 7. Lombokker

  Deze meneer is nummer 12 op de lijst van een partij die waarschijnlijk niet eens in de Gemeenteraad gaat komen, dus waar hebben we het over?

 8. W

  GroenLinks zie ik ook niet(weer niet) in het rijtje in dit artikel staan met alleen maar potentiële bestuurders die in Utrecht wonen!
  Komen eventuele nieuwe GroenLinks-raadsleden soms weer uit Amsterdam? Wat is dat toch met deze club?
  Is er onvoldoende kwaliteit GroenLinks onder de Utrechtse bewoners?
  Utrecht is geen dorp hoor, wij zijn een volwassen stad met rond 400.000 inwoners!
  Wij willen graag daadwerkelijke Utrechters kunnen kiezen, die deze mooie stad gaan besturen. En niet weer zogenaamde buitenstaanders die eerst rondleidingen moet hebben en wegwijs gemaakt moeten worden over de Utrechtse problematiek!

 9. Pee

  Het is veel makkelijker om als utrechter beslissingen te nemen of voor te leggen over zaken die utrecht betreft.
  Deze kent de stad kent een groot deel van de bevolking en weet waar iemand het over heeft als deze een kwestie aankaart.
  Een praktijkdeskundige dus en niet iemand die theoretisch oplossingen bied.

 10. Joop

  Woont Sharon al in Utrecht ???

 11. Utrechtvoorutrecht

  Er zijn zelfs vaste reageerders op dit forum die niet in Utrecht wonen, maar toch een vrij dominante mening hebben van het reilen en zeilen hier.

 12. Koel Hoofd

  Een raadslid wat hier niet woont heeft hier ook niets in de raad te zoeken anders dan zelfverrijking op afstand (raadsleden krijgen een vergoeding voor hun raadswerk, geen salaris!)

  @Lombokker
  Inderdaad, de Piratenpartij is non-existent in Utrecht.
  Storm in heel klein borrelglaasje reaguurderswater.

 13. Yoshua

  Pirate Bay Party is iets uit de digitale oertijd, toen menen illegaal via PirateBay torrents downloaden.
  Piraten partij was er van overtuigd dat de mensheid niet zonder torrentsites kon verder leven, totaal achterhaalde partij met digitale ideeën die zijn ingehaald door streamen.
  Stemgerechtigden tussen de 18 en 25 hebben geen idee wat piratebay is.

  @Joop,
  Sharon woont al tijden in de stad.
  Vergeleken met Wolfsen en van Zanen was ze er direct na het installeren.
  Ze kwam natuurlijk in de tijd toen in Amsterdam de huizen al door het dak gingen en in Utrecht bijna door het dak.

  Er zit niet een Utrechter in de raad van een zesde generatie of langer uit de stad.
  In Utrecht heb je net als in Amsterdam een groot aantal mensen uut het oosten van het land in de politiek.
  Mijn eigen GroenLinks die aan de top Tukkers inzet.
  Kleinrensink in Utrecht en Groot Wassink in Amsterdam.
  Is dit vanuit bijbels vertrouwen dat de wijzen uit het oosten komen of om het randstedelijke privilege te cancelen?

 14. Utrechtse Jantje

  Nee @ Joop , ik dacht in Enschede !!!

 15. Joop

  @yoshua
  Bedankt voor deze info ps ik vroeg toch verder jou politieke voorkeur niet ???
  Beetje rare reactie van een tukker

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).