Alleen deze zomer al tientallen iepen gekapt in Utrecht; Partij voor de Dieren maakt zich zorgen Alleen deze zomer al tientallen iepen gekapt in Utrecht; Partij voor de Dieren maakt zich zorgen

Alleen deze zomer al tientallen iepen gekapt in Utrecht; Partij voor de Dieren maakt zich zorgen

Alleen deze zomer al tientallen iepen gekapt in Utrecht; Partij voor de Dieren maakt zich zorgen
Stockfoto.
De Utrechtse fractie van de Partij voor de Dieren zegt zich zorgen te maken over de verspreiding van een ziekte die iepen aantast. De afgelopen maanden zijn er dan ook tientallen van deze bomen gekapt in de stad.

De Utrechtse fractie van de Partij voor de Dieren zegt zich zorgen te maken over de verspreiding van een ziekte die iepen aantast. De afgelopen maanden zijn er dan ook tientallen van deze bomen gekapt in de stad.

Alleen deze zomer moesten er al iepen het veld ruimen aan onder meer de Graadt van Roggenweg, Croeselaan, Westplein, Majoor Bosshardtplantsoen, Franciscusdreef, Einsteindreef, Oranjelaan, Ravellaan, Kanaalstraat, Verlengde Hoogravenseweg, Simplonbaan, Vondellaan, Balijelaan, Koningin Wilhelminalaan en de Beneluxlaan.

Raadslid Anne Sasbrink van de Partij voor de Dieren zegt dat de iepziekte al langer aanwezig is in de stad. “Maar sinds afgelopen jaar lijkt de ziekte steeds meer beeldbepalende bomen te treffen. […] De meeste iepen in de gemeente hebben een forse omvang en eveneens een forse waarde voor biodiversiteit en gezondheid. Daarom maakt de Partij voor de Dieren zich zorgen over de verspreiding van de ziekte.”

Vaccin

Sasbrink heeft vanwege de zorgen een aantal schriftelijke vragen opgesteld. Zo wil ze onder meer weten hoe de ziekte zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Ook is Sasbrink benieuwd of er al iepen zijn gevaccineerd. “Zijn er, naast vaccineren, nog andere maatregelen die het college inzet of in zou kunnen zetten om het kappen van iepen omdat ze ziek zijn te voorkomen?”

In het bomenbeleid van de gemeente staat dat er voor iedere gekapte boom een nieuw exemplaar teruggeplant moet worden. Sasbrink wil weten op welke plek een gerooide zieke iep wordt gecompenseerd en op basis waarvan het nieuwe type boom wordt bepaald.

Tot slot wil de PvdD-politicus weten of er nu helemaal geen iepen meer in Utrecht worden geplant die gevoelig zijn voor de ziekte.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
  1. W.

    Nooit geweten dat je bomen kunt vaccineren, maar klinkt logisch. Blijkbaar doen veel andere steden dit al op redelijke schaal, met succes. Lijkt me een mooie oplossing voor de Iepen die er nog staan, want heb in mijn omgeving al een paar (voorheen) mooie exemplaren tegen de vlakte zien gaan omdat ze door de ziekte al helemaal kaal waren.

    https://www.wur.nl/nl/nieuws/Vaccin-houdt-iepziekte-tegen.htm

  2. Marie Verhoeff

    Ook op het binnenterrein tussen Hieronymusplantsoen/Herenstraat/ Jeruzalemstraat/Kr.N.Gracht, in de binnenstad, twee 40 jaar-oude iepen dood. De eerste wordt a.s. zaterdag gekapt. Enorm verlies voor de lokale natuur, maar ook voor de omwonenden.
    Hopelijk zijn de 150 jaar-oude Zocher-iepen aan het Hieronymusplantsoen niet aangetast, vogelvlucht maar op 50 meter afstand van deze aangetaste iepen.

  3. Barend

    @ Marie Verhoeff

    Er zijn vorig jaar helaas een paar monumentale bomen gekapt in het Zocherplantsoen. Wat voor bomen het geweest zijn weet ik niet. Wat ik wel weet is dat er geen herplant heeft plaatsgevonden. De gemeente maakt echt een potje van de herplantafspraak.

  4. E.

    @Barend

    Er moeten bomen beschikbaar zijn om het moment en die moeten dan op de juiste jaargetijde geplaatst worden. Je kan niet zomaar even snel een boom vervangen. Dat duurt even.

  5. Wim

    Bomen zijn als mensen ,ze sterven en worden dan vervangen door hun kinderen , dus niets nieuws, en komt er een virus en dan gaat het iets harder en duurt het iets langer voordat ze vervangen worden.

  6. Barend

    @E

    Nee, E, er zijn al meerder plantseizoenen voorbij gegaan. Monumentale boom weg bij Hieronymusplantsoen. Bij Lepelenburg. Bij Leeuwenbergkerk. Drie stuks op Manenburg. Bij Pelmolenweg. Monumentale bomen waarvoor geen enkele herplant is teruggekomen.

  7. Adriaan

    De iep van het type/soort Columnella goed ziekte resistent weet ik uit de literatuur en eigen ervaring.
    Geen idee wat er nu wordt gerooid, oude ziektegevoelige exemplaren die alsnog gaan, of eerder ontwikkelde variëteiten die toch niet zo ziektebestendig blijken?

    Vaccineren kan, maar om dat ieder jaar te doen is echt een onzinnige arbeidsintensieve bezigheid. Plant een andere ondersoort.

    Tja, door een toegenomen wereldhandel reizen ook de ziektes over de aardbodem. Wie in de jaren 80 uit Afrika terugkeerde kan zich wellicht nog herinneren dat het vliegtuig toen zwaarder werd ontsmet dan nu. Met vracht zal dat nooit afdoende zijn geweest. Op termijn komt de natuurlijke vijand vaak ook, maar dat duurt een tijdje, kan zo maar 10 jaar zijn……

    Let op mijn woorden: nu zijn iepziekte en essentaksterfte hot, ik zie de esdoornroetschimmelziekte opkomen. Een schimmel net onder de bast, die de complete sapstroom afknijpt en de boom in 1-2 jaar dood doet gaan.

    Ziektes komen en gaan, zo is het altijd geweest, wellicht op kleinere schaal, zo zal het altijd blijven…..

  8. Erwin

    Wat mij betreft worden álle bomen gekapt in het majoor boschhartplantsoen!! Wat een vieze donkere gribusplek is dat!! Weg met die bomen!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).