Asielzoeker van de Noodopvang rijdt zonder licht en belandt in vreemdelingendetentie | De Utrechtse Internet Courant Asielzoeker van de Noodopvang rijdt zonder licht en belandt in vreemdelingendetentie | De Utrechtse Internet Courant

Asielzoeker van de Noodopvang rijdt zonder licht en belandt in vreemdelingendetentie

Asielzoeker van de Noodopvang rijdt zonder licht en belandt in vreemdelingendetentie

Weer is er een asielzoeker van De Stichting Noodopvang Daklozen Vreemdelingen Utrecht (SNDVU) in vreemdelingendetentie geplaats. De zieke cliënt is opgepakt en in detentiecentrum Zeist geplaatst omdat hij zonder licht zou hebben gefietst.

De  SNDVU vangt mensen op die als vluchteling in Nederland verblijven en niet in aanmerking komen voor rijksopvang, en geeft hen juridische begeleiding. Deze begeleiding kan zich richten op het alsnog verkrijgen van een  verblijfsvergunning maar ook op terugkeer.

In mei van dit jaar schreef DUIC al over twee andere arrestanten van SNDVU. Utrechtse politici en SNDVU reageerden toen geschokt. “Onacceptabel dat de betrokkenen voor niet strafbare feiten worden vastgezet.” Na de commotie in mei werden schriftelijke vragen gesteld aan het college. In de beantwoording hiervan kwam naar voren dat de gemeente zou gaan praten met de diverse partijen om vreemdelingen die zijn toegelaten door de gemeente bij de Noodopvang niet vreemdelingenrechtelijk te vervolgen bij staande houding voor een overtreding. Het lijkt er op dat deze afspraken niet hebben kunnen weerhouden dat de man in vreemdelingendetentie geplaatst werd. Bouchra Dibi van de PvdA gaat vanavond mondelinge vragen stellen over deze kwestie, ook namens GroenLinks, D66, de SP en de ChristenUnie.

“Niet de juiste medicijnen”

“De gearresteerde meneer heeft last van nachtmerries en herbelevingen door marteling en detentie in zijn land van herkomst en heeft eerder al eens een zelfmoordpoging gedaan. Momenteel loopt er een aanvraag voor een verblijfsvergunning op medische gronden voor deze meneer. De PvdA vindt het onbegrijpelijk dat er weer een zieke asielzoeker in detentie is geplaatst”, laat Bouchra Dibi weten op haar blog. De Guineeër zou op dit moment niet zijn gebruikelijke medicijnen krijgen.

Het uitgangspunt voor opvang bij de SNDVU is dat er gewerkt wordt op basis van vertrouwen en dat er gewerkt wordt aan een humane en duurzame oplossing. In de Noodopvang verblijven mensen die daarin toegelaten worden op grond van een externe toetsing. Het traject van toelating is zo vormgegeven dat bij de Gemeente Utrecht bekend is wie er in de Noodopvang verblijven.

7 Reacties

Reageren
 1. Geenstijl

  Echt een triest verhaal zeg,laten wij dit soort mensen per direct een verblijfsvergunning geven,een woning,een uitkering,en gezinshereniging.De kosten hiervoor moeten dan verhaalt worden op de belastingbetaler en iedereen die erg hard werkt.
  Het is een schandelijke ontwikkeling dat de gemeente Utrecht meewerkt aan het overtreden van de wet zoals die er is.
  En ik ben geen Wilders aanhanger,maar genoeg is genoeg.

 2. Ed

  Ja, het is schandalig! Zonder licht fietsen!!!

 3. Van Pimpelen

  … en dan nog… de Grondwet schrijft voor dat men niemand in hulpbehoevende toestand mag achterlaten, of iets van soortgelijke strekking. Als ik het voor ‘t zeggen zou hebben kreeg dit een erg lang en venijnig staartje.
  Bij de weg, de landgenoten die de afgelopen 150 jaar ons land verlieten teneinde elders een beter bestaan op te bouwen zouden gekenschetst -danwel bestempeld- kunnen worden als economische migranten. Er is dus weinig veranderd. Laten we eerlijk zijn: je verlaat Huis & Haard niet voor de lol jezelf in het ongewisse te storten. Bovendien zegt 1 & ander iets over de bezopen propaganda van Nederland (“We dutchmen fight windmills in wooden shoos”, “it’s a particular dutch habit to watch your neighbours eat”).

 4. cees

  Voorlopig zit hij lekker binnen, het begint winter te worden.Bed en eten is geregeld.
  Kunnen ze niet roven,stelen en bedelen.
  Ik krijg ook een trauma ,als ik ze alleen al zie.
  Hoe is hij naar Nederland gekomen?zeker lopend.
  Ook ik heb een hekel aan Wilders.
  Hij kan een ticket naar huis krijgen,maar ja daar heb je niks en moet je misschien werken.

 5. Realist

  Mijn Moeder is over de 80 jaar oud,tijdens de oorlog haar ouders verloren,zuster in het kamp ivm verzetswerk, na de oorlog gelijk moeten werken en zorgen voor haar broers en zusters.
  En mensen dit allemaal zonder trauma.
  Politici die zich boven de wet plaatsen en illegalen helpen moet je keihard straffen,en illegalen moeten gewoon terug gestuurt worden en niet valse hoop geven want dat is juist de geestelijke marteling.

 6. Realist

  Mijn Moeder is over de 80 jaar oud,tijdens de oorlog haar ouders verloren,zuster in het kamp ivm verzetswerk, na de oorlog gelijk moeten werken en zorgen voor haar broers en zusters.
  En mensen dit allemaal zonder trauma.
  Politici die zich boven de wet plaatsen en illegalen helpen moet je keihard straffen,en illegalen moeten gewoon terug gestuurt worden en niet valse hoop geven want dat is juist de geestelijke marteling.

 7. Geenstijl

  Hand in hand,terug naar eigen land …….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).