Begroting Utrecht kent ‘te weinig ambitie’ en neemt aanbevelingen cultuurcommissie over | De Utrechtse Internet Courant Begroting Utrecht kent ‘te weinig ambitie’ en neemt aanbevelingen cultuurcommissie over | De Utrechtse Internet Courant

Begroting Utrecht kent ‘te weinig ambitie’ en neemt aanbevelingen cultuurcommissie over

Begroting Utrecht kent ‘te weinig ambitie’ en neemt aanbevelingen cultuurcommissie over
RASA in de Pauwstraat
Het Utrechtse college heeft het komende jaar 1,4 miljard euro te besteden. Dat werd vandaag duidelijk bij de presentatie van de begroting. Bij de begroting maakte het stadsbestuur ook bekend dat het vrijwel het gehele advies voor de cultuursubsidies overneemt. Dat betekent slecht nieuws voor RASA en MOA, maar goed nieuws voor ’t Hoogt. 

Het Utrechtse college heeft het komende jaar 1,4 miljard euro te besteden. Dat werd vandaag duidelijk bij de presentatie van de begroting. Bij de begroting maakte het stadsbestuur ook bekend dat het vrijwel het gehele advies voor de cultuursubsidies overneemt. Dat betekent slecht nieuws voor RASA en MOA, maar goed nieuws voor ‘t Hoogt. 

“We hebben scherpe keuzes moeten maken”, zegt wethouder Kees Diepeveen over de begroting en de cultuurnota. “Het totaal aangevraagde bedrag lag hoger dan het beschikbare cultuurbudget. Dat betekent helaas ook dat voor een aantal instellingen geen meerjarige subsidie beschikbaar is. Wij beseffen ons dat dat grote consequenties voor hen kan hebben.”

Zo is er voor subsidiabel geachte instanties als Metaalkathedraal, Nederlands Volksbuurtmuseum, Coöperatie, het residentieprogramma van Stichting Cultuurpromotie Utrecht en Schweigman & Insomnio geen geld meer beschikbaar. Maar speciaal voor deze groep wordt er een mogelijkheid geboden om een eenmalige subsidie aan te vragen in 2017.

Filmhuis ’t Hoogt krijgt de subsidie voorwaardelijk omdat de huisvesting van het filmhuis vanaf 2018 nog onzeker is. Het college stelt tevens tweemaal 100.000 euro beschikbaar voor de programmering en borging van niet-westerse muziek in de stad. Hier staat tegenover dat wereldmuziekpodium RASA geen subsidie meer ontvangt.

Vooral dit laatste stuit fractievoorzitter Marleen Haage (PvdA) tegen de borst. “Twee ton voor wereldmuziek maar niet voor RASA? Als dat is omdat het pand te duur is kan dat dan niet in TivoliVredenburg gebeuren? Het lijkt wel alsof hier geen overleg over is gevoerd. Hier moet toch een oplossing voor zijn?”

Ambitie

Haage is sowieso niet heel positief over de begroting. “Het lijkt wel alsof er een bank wordt bestuurd.” Maar is dat dan niet juist de bedoeling van een begroting? “Nee, dat baart me juist zorgen. De tweedeling in de stad wordt steeds groter. Veel mensen maken zich bijvoorbeeld zorgen om een betaalbaar huis in de stad. Het college moet uit de ivoren toren komen en weer wat dichter bij de mensen komen. De insteek van deze begroting is die van een boekhouder bij een bank. Die moeten zuinig zijn. Utrecht mag, zeker nu er weer wat meer te besteden is, wel wat meer ambitie tonen. De gemeente moet juist uitgeven voor de mensen die er wonen.”

D66 is blij dat er oplossing is voor de culturele instellingen die een positief advies kregen van de commissie, maar waar geen geld meer voor beschikbaar is. “Instellingen als het Volksbuurtmuseum en de Metaal Kathedraal kunnen nu in ieder geval weer een jaar vooruit”, zegt Aline Knip van de partij. “Bij de Voorjaarsnota moeten we gaan kijken voor een definitieve oplossing. Ook moeten we gaan nadenken over hoe we het aanbod in de toekomst kunnen blijven ontwikkelen. Er moet ruimte komen voor nieuwe initiatieven, bijvoorbeeld door subsidies niet voor vier maar voor twee jaar toe te kennen. Het is fijn om zo veel vertrouwde namen op de lijst te zien, maar geven we nieuwkomers wel genoeg kansen?”

Niet alleen hipsters en start-ups

Het CDA is niet te spreken over de begroting. Fractievoorzitter Sander van Waveren laat weten: “In een samenleving die steeds sneller gaat, waar steeds meer van mensen gevraagd wordt is het belangrijk te investeren in wat ons bindt. Om jongeren en ouderen mee te laten doen. En vrijwilligers en verenigingen te ondersteunen. Die boodschap heeft het college duidelijk nog niet begrepen. Utrecht is niet alleen voor hipsters en start-ups. We moeten ook plek houden voor de bestaande bewoners en gezinnen met jonge kinderen. Dat betekent zorgen voor prettige, rustige woonbuurten en het aanpakken van onveilige plekken.”

GroenLinks denkt dat er met de plannen achter deze begroting juist fors ingezet kan worden op het tegengaan van segregatie in de samenleving. “GroenLinks wil investeren in een stad voor iedereen”, zegt fractievoorzitter Heleen de Boer. “Het gaat heel goed met Utrecht, en met heel veel Utrechters. Tegelijk neemt de ongelijkheid toe, dat zien we in wijken en op scholen. We willen een eerlijke samenleving, zodat het goed gaat met álle Utrechters. Het tegengaan van de tweedeling is daarom zo’n belangrijk onderwerp.”

 

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
 1. Objectivist

  Wat een geld…! Dat is ongeveer 4500 euro PER UTRECHTER! Geld wat allemaal in de handen van burgers had kunnen zijn, als de Gemeente het niet afgenomen zou hebben. Geld dat voor een groot deel geinvesteerd had kunnen worden in productieve economische activiteiten om zodoende meer welvaart te genereren, in plaats van verbrand te worden middels subsidies.

  Daar wordt je toch verdrietig van?

 2. Jvs

  @objectivist, denk dat je even terug moet kijken naar je berekening. Wordt je vast minder verdrietig.

 3. Jansen

  Wat een raar gebeuren.

  ´t Hoogt subsidie geven, terwijl men nog niet eens huisvesting heeft in de zeer nabije toekomst en terwijl ´t Hoogt toch vrij overbodig is. Louis Hartlooper en Springhaver kunnen moeiteloos het programma van ´t Hoogt overnemen en beter faciliteren. En dat zonder subsidie nota bene. Maar we weten allemaal hoezeer ´t Hoogt in het lobbycircuit zit en wie het met wie doet.De champagne is er vast alweer open getrokken en het eerste lijntje vast al wel weer gesnoven. Dat het ook in de gemeente Utrecht zo werkt, jammer maar helaas en dat de nieuwe cultuurwethouder Kees een lulletje rozenwater is, jammer maar helaas. Jammergenoeg verdient hij daar te veel geld voor.

  Dat RASA niet gesubsidieerd wordt is een raadsel, voldoen aan veel eisen voor het krijgen van subsidie itt ´t Hoogt bijv.

  Over MOA heb ik een dubbel gevoel. Men wist daar dat men geen subsidie zou krijgen, dat is al bij de oprichting aangegeven. Dat de directrice nu zielig de pers opzoekt is vooral een truc om toch haar zin te krijgen. Zij zou beter haar energie kunnen stoppen in het samenwerken met de gemeente en het zoeken naar andere mogelijkheden. Wellicht kan zij zelf minderen in salaris en kan er een arbeidskracht ontslagen worden en tada, je bent er al. Toch zou het raar zijn als MOA het niet financieel kan bolwerken en de gemeente haar laat vallen. dit gelet op alle investeringen die er gedaan zijn. Men heeft het natuurgebied zelfs iets minder natuurgebied gemaakt om de toestroom van bezoekers te kunnen faciliteren. Lijkt me dat je toch niet al die miljoenen over de balk gaat smijten als gemeente.

  Erg raar allemaal en er zit weer eens een heel erg naar luchtje aan zeker gelet op, wederom, de rol en positie van ´t Hoogt. Sluiten die tent! Moeilijk filmprogramma naar LHC en Springhaver. door de moeilijke film aan te laten sluiten op een toegankelijker programma bereik je ook nog eens een extra doel. Daarnaast kost het je als gemeente nagenoeg niks.

 4. Tp

  Goed dat er een soort natuurlijk verloop is/ontstaat. Er komen nieuwe dingen bij en niet relevante instituten vallen af. T hoogt is in mijn ogen daar 1 van. Overigens mag het van mij best een beetje minder. Het aanbod aan cultuur is zo overweldigend groot in utrecht dat het al een hele opgave is om een fractie ervan te bezoeken.

 5. Toine Goossens

  In een onbeschermde wereld zou ´t Hoogt allang failliet zijn. Politieke bescherming van met name PvdA coryfeeën en een accountant die geen verantwoordelijkheid voor de discontinuïteit van ´t Hoogt neemt houden deze luchtbel nog in leven.

  Integriteit en kwaliteit van de bestuurlijke besluitvorming zijn voor het culturele beleid nog steeds een aanfluiting.

  Na 10 jaar financiële rampen in het cultuurbeleid dient dit te stoppen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).