Programmabegroting van de gemeente Utrecht voor 2019 bekend | De Utrechtse Internet Courant Programmabegroting van de gemeente Utrecht voor 2019 bekend | De Utrechtse Internet Courant

Programmabegroting van de gemeente Utrecht voor 2019 bekend

Programmabegroting van de gemeente Utrecht voor 2019 bekend
Archieffoto Stadskantoor
Het stadsbestuur van Utrecht heeft de programmabegroting voor 2019 gepresenteerd. Er wordt onder meer 90 miljoen extra geïnvesteerd in plannen uit het coalitieakkoord. De raad beslist op 8 november over de programmabegroting.

Het stadsbestuur van Utrecht heeft de programmabegroting voor 2019 gepresenteerd. Er wordt onder meer 90 miljoen extra geïnvesteerd in plannen uit het coalitieakkoord. De raad beslist op 8 november over de programmabegroting.

Het Utrechtse college wil een aantal ambities uit het coalitieakkoord waarmaken, zoals de verhoging van de waardering van bewoners voor de openbare ruimte en het niet laten groeien van het autogebruik. Daarnaast wordt extra geïnvesteerd in de groei van de stad door infrastructuur, onderwijshuisvesting en de versterking van armoede-aanpak en voorkomen van schulden aan te pakken.

‘We vinden het belangrijk dat er een financieel verantwoorde begroting ligt’

De groei van de stad betekent dat er een toename van inkomsten is in de gemeente. Het college reserveert een gedeelte van de begroting om de aansluiting van het mbo op de arbeidsmarkt te verbeteren. Ook investeert het college in het tegemoetkomen aan de vraag naar voldoende betaalbare woningen.

“We vinden het belangrijk dat er een financieel verantwoorde begroting ligt”, zegt wethouder financiën, Anke Klein. “Dat betekent onder andere dat we de rekening van investeringen die we nu doen niet doorschuiven naar komende generaties.”

Presentatie van het Utrechtse coalitieakkoord.

Parkeertarieven

De gemeente wil, zoals eerder al bekend werd, tevens de parkeertarieven voor bezoekers, bewoners en ondernemers verhogen om ‘de leefbaar en bereikbaar te houden’. De bedoeling is om parkeren op straat minder aantrekkelijk te maken en parkeren in parkeergarages te stimuleren.

Per 1 januari volgend jaar worden daarom de tarieven voor parkeren op straat met 10 procent verhoogd. Met de jaarlijkse inflatiecorrectie meegerekend wordt parkeren in de binnenstad dan 5,35 euro per uur, rond de binnenstad 4,13 per uur en in de buitenste schil 2,93 per uur voor bezoekers.

De tarieven voor bewoners- en zakelijke vergunningen stijgen in de binnenstad met 15 procent en in de ring rond de binnenstad met 20 procent. In de buitenste schil blijft het tarief voor deze groep gelijk. Om wanbetalers aan te pakken voert de gemeente ook de wielklem weer in.

Leefbaarheid en bereikbaarheid

Andere maatregelen om de bereikbaarheid en leefbaarheid te stimuleren zijn onder meer investeringen in autodelen, het fietsnetwerk en het openbaar vervoer. Zo wil het college betere mogelijkheden voor fietsen, lopen of openbaar vervoer bieden en het gebruik van de auto niet laten groeien.

Wil je de Programmabegroting inzien? Dat kan hier.

Eerste reacties

Het CDA in Utrecht zegt dat de huidige programmabegroting teveel is gericht op de groei van de stad. Er zou daardoor te weinig aandacht zijn voor de leefbaarheid van buurten.

‘Het is zorgelijk dat de coalitie nu al de grenzen wil gaan oprekken’

CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren: “Utrecht heeft de afgelopen jaren al een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. We moeten komende jaren echt gaan investeren in leefbaarheid van buurten, in goede zorg, in het verenigingsleven, in sport en in meer verbinding tussen mensen in de stad.”

De partij stelt verder vraagtekens bij de schuldenlast van de gemeente. De schulden lopen volgens het CDA flink op tot aan het afgesproken schuldenplafond. Van Waveren: “Utrecht is een welvarende stad, het schuldenplafond heeft de afgelopen jaren prima gewerkt – het is echt wel zorgelijk dat de coalitie nog geen half jaar gestart is en nu al de grenzen wil gaan oprekken.”

Zorg en betaalbaar wonen

Ook de PvdA Utrecht maakt zich zorgen over de ingeslagen weg van de coalitie. “Er wordt gesproken over toegankelijke en goede zorg. Maar vervolgens gaat het vaak over ‘eigen kracht’, ‘regie bij de mensen zelf’ en het steunen op ‘een eigen netwerk’. Heel goed waar dit kan. Maar voor veel Utrechters is dit niet altijd mogelijk”, schrijft de partij in een reactie. “Juist de minder mondige bewoners verwachten hulp van de gemeente. Nu lijkt dat teveel bij Utrechters zelf terecht te komen.”

‘We moeten nu stoppen met verkoop van sociale huur’

PvdA-fractievoorzitter Rick van der Zweth is ook bezorgd om het aantal betaalbare woningen in het Woonakkoord. “We moeten nu stoppen met verkoop van sociale huur en we moeten nu meer betaalbare huur bijbouwen. Alleen dan kan er wat aan de woningnood in onze stad gebeuren.”

Debatten

De komende tijd staan diverse debatten over de begroting op het programma van de gemeenteraad. Het slotdebat is op 8 november.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. [email protected]

  Ja natuurlijk, Utrecht de stad voor de rijken en welvarende, de rest zoekt het maar uit, fijn stadsbestuur.

 2. Utrecht Klimaat Neutraal 2030

  Als de raad de rekening niet bij de toekomst wil leggen, bedoelen ze dat hoop ik ook voor het klimaat. We hebben een giga-inspanning te verrichten voordat de stad – zoals in de gemeenteraad afgesproken – in 2030 klimaatneutraal is. Dat is zóveel werk, dat je er direct 1e prioriteit aan moet geven willen we dit voor elkaar krijgen. De raad weet dat de wetenschap helder is op dit punt: er is geen tijd om stil te zitten willen we de Utrechters na ons ook een fijne stad gunnen om in te wonen.

 3. Gelsey

  Kan de gemeente mij uitleggen waarom ik als bewoner die werk heeft op een bedrijventerrein die niet goed met het OV bereikbaar is, word gedwongen om dagelijks minimaal 10 euro aan parkeerkosten kwijt te zijn? Omdat ik niet in aanmerking kom voor een vergunning?? Gaat iedereen er dan maar vanuit dat mensen in de stad werken? Moet ik op mn 50e nu naar een nieuwe baan zoeken omdat ik graag in de stad waar ik ben opgegroeid wil blijven wonen? Wens me succes, ik kan werkelijk niet bij de hersenkronkels die deze coalitie heeft.

 4. Katja

  Het wordt weer tijd voor Leefbaar Utrecht !

 5. Peter

  Goed dat de parkeertarieven omhoog gaan!

 6. cas

  Het failliet komt eraan! Blijf de schuldenbel maar opblazen totdat deze knapt…. Blijf de lasten maar verhogen voor idiote projecten en wereldvreemde denkbeelden en doelstellingen.
  Onze bomenknuffelaars uit de inrichten en werkloze idealisten zitten toch lekker onder de subsidie paraplu uit de regen. Veel roepen over sociale woningen, maar met veel liefde de stijgende ozb omarmen en stimuleren.
  De politiek is helaas zo vervreemd dat elke vorm van realisme is verdwenen…. Dat wordt de ondergang de uiteindelijke ondergang van het politieke systeem..

 7. Frits

  @Gelsey,
  Nu ben ik wel heel nieuwsgierig waarom je niet in aanmerking komt voor een parkeervergunning. Als ik de voorwaarden van de gemeente lees, zou het alleen kunnen zijn omdat je een auto van een ander gebruikt of officieel ergens anders woont.

 8. Katja

  Utrecht welvarende stad ? Geloof dat we voor minstens één miljard in de schulden zitten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).