Bekijk hier precies hoeveel stemmen elke kandidaat in Utrecht heeft gekregen tijdens de verkiezingen Bekijk hier precies hoeveel stemmen elke kandidaat in Utrecht heeft gekregen tijdens de verkiezingen

Bekijk hier precies hoeveel stemmen elke kandidaat in Utrecht heeft gekregen tijdens de verkiezingen

Bekijk hier precies hoeveel stemmen elke kandidaat in Utrecht heeft gekregen tijdens de verkiezingen
De uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht waren al bekend op partijniveau. Maar nu is ook de data gepubliceerd waarin te zien is hoeveel stemmen er op specifieke personen zijn uitgebracht. Via onderstaande tool kan gezocht worden op achternaam of op partij.

De uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht waren al bekend op partijniveau. Maar nu is ook de data gepubliceerd waarin te zien is hoeveel stemmen er op specifieke personen zijn uitgebracht. Via onderstaande tool kan gezocht worden op achternaam of op partij.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
  1. Jasper

    Ben wel trots op mijn stadsie en zijn inwoners. De landverraderspartij 0 zetels.

  2. Massegast

    Ik mis Marcello in de lijst. Of ben ik kippig aan het worden?

  3. Realist

    Door een paar duizend mensen blijft links activisme het beleid weer bepalen.

  4. W.

    @Massegast: staat onder blanco met 72 stemmen.

    @Realisme: Elke keer weer de insinuatie dat een marginaal links groepje haar wil op zou leggen. Linkse stemmen beslaan zo’n 57% van de uitgebrachte stemmen, ofwel ruim 90.000 stemmen op een totaal van 158.000 stemmen. En da’s dan nog zonder D66, wat geen linkse maar wel een progressieve partij is.

  5. Utrechtvoorutrecht

    @Realist Zou er een oplossing zijn geweest die niet zo lastig is? Zoals één straat verderop een stuk papier in een bak doen? Je had je medestanders over kunnen halen om dat te doen. Had je minder tijd gekost dan er hier telkens over te zeuren. Of zou de meerderheid links stemmen in Utrecht?

  6. Jeroen

    @realist als rechtse mensen het beleid willen bepalen moeten ze gaan stemmen.

  7. RABE

    Dijkstra Proficiat!!! Ik hoop dat u Groen Links ooit zult verslaan!!!!!

  8. Jacobson

    @realist,
    Of nog beter, probeer mensen te overtuigen in plaats van te overschreeuwen. De meeste mensen denken heus wel na hoor. Ze hebben alleen geen tijd om iedere dag overdag op Duic te schrijven. Iets met zinvol/ betaald werk.
    Gezien de reacties die jij af en toe uitlokt, lezen mensen wel jouw teksten, maar je weet niemand te overtuigen. Geldt ook voor mij.
    Dus: verplaats je eens in de mensen waar je het niet mee eens bent. Wellicht kun je nog eens iemand overhalen.
    Alleen maar klagen en beledigen lucht misschien wel op, maar dat geldt ook voor poepen: fijn gevoel, maar maatschappelijk gezien van weinig waarde.

  9. Koel Hoofd

    @W
    Reken even met mee want jou berekening klopt echt niet.

    Ik kan nergens snel vinden hoeveel stemgerechtigden deze keer mochten stemmen. Maar het aantal uit 2018 was in totaal 269.459 stemgerechtigden gemeenteraadsverkiezingen (Bron Utrecht.incijfers.nl) Dus dat aantal maar als uitgangspositie nemen, het kan een onsje meer of minder zijn.

    56,4% heeft nu een stem uitgebracht, dat zijn in totaal 151.975 stemmen.
    GroenLinks, de partij die bij uitstek zijn wortels heeft in radicaal links milieuactivisme en daarom tot de dag van vandaag ook bekend om staat, krijgt deze keer maar 18.5% van de stemmen, dat zijn er 28.115.
    Die 28.115 stemmen verkregen bij deze verkiezingen komt neer op slechts 10.4% van alle stemgerechtigden. Dat zijn een paar duizend stemmen in relatie tot het totaal aantal stemgerechtigden.
    Die andere 8.512 GroenLinks stemmers uit 2018 hebben hun stem deze keer aan een andere partij gegeven. Of zelfs helemaal niet gestemd want dat kan ook.

    Daarnaast is het verschil tussen winnaar GL lijsttrekker en de nr 2 van D66 met 4.775 ook echt gigantisch. Maar in relatie tot de 8.512 stemmen die Groenlinks gewoon kwijt is, maar een paar duizend stemmen.

    De logica van @Realist is dus niet alleen feilloos maar ook nog waar, “een paar duizend mensen blijft links activisme het beleid weer bepalen.”
    Dus ik weet niet waar je nou over valt, of had @Realist dat van jou de waarheid niet mogen zeggen?

    @Jeroen
    Niet-stemmers als rechts bestempelen is een erg ongefundeerde nogal simpele mening. Er zijn vele redenen waarom mensen niet zijn gaan stemmen, redenen welke stuk voor stuk niets met politieke voorkeur te maken hebben. Daarnaast is rechts toch echt een officiele minderheidsgroepering in Utrecht, dat zal ook onder de niet stemmers het geval zijn. Hun stem had voor de verkiezingsuitslag dus niet uitgemaakt. Zie mijn volgende reactie op @Utrechtvoorutrecht

    @Utrechtvoorutrecht
    Dat klopt als een zwerende vinger, De 12 linkse partijen hebben gezamelijk 61% van de stemmen hebben gekregen. Als je D66 als ‘zakelijk links’ oormerkt, dan stemt zelfs 77.3% links en is de stad dus kneiterlinks. Kortom, de meerderheid stemt links.

  10. Utrechter2

    @koel hoofd: D66 zie ik economisch als erger dan de VVD, maar dan wel met een lgbtq-profiel erbij. Veel mensen en stemmers denken dat de partij daarom links is. En het echte zakelijke aan de partij is dat ze hun economisch zeer rechtse beleid heel goed weten te verbergen.

  11. W.

    @Koel Hoofd: Zie hier voor de officiële cijfers van de afgelopen verkiezingen: https://ckan.dataplatform.nl/dataset/tellingsbestand-verkiezing-gemeenteraad-2022/resource/d8351dfc-3ee1-4c97-a8a9-5079cb315b75 – Jouw berekeningen met linkse partijen komen grofweg overeen met die van mij, van vrijdagnacht op een spreekwoordelijk bierviltje – vergeef me als ik er een paar procentpunten naast zat. 🙂

    Dat GroenLinks door een paar duizend stemmen een relatieve meerderheid behaalt ten opzichte van D66, toch ook een vrij activistische club op GL-thema’s als cultuur en duurzaamheid/klimaat, en daardoor het initiatief zal nemen voor een nieuw college is inderdaad een waarheid. Maar om te stellen dat die paar duizend mensen het verschil maken tussen wel of geen ‘links activitisch beleid’, vind ik te kort door de bocht in een politiek landschap waarin, zoals je zelf aangeeft, 77,3% van de uitgebrachte stemmen naar linkse en/of progressieve partijen zijn gegaan.

  12. Esrin W.

    Hilarisch. Iedereen heel veel succes hier en niét vergeten: het zijn jullie eigen gekozen All Stars als jullie hier weer hele epistels schrijven over fietspaden en voetgangers heavens bij jullie voor de deur. Kom maar op met die posters met Stop de Stoomwals van Lot op de Weersingel. Wat je zaait zal je ook moeten oogsten.

  13. Koel Hoofd

    @W.
    In mijn ogen is er echter een groot verschil tussen normaal links (SP, PvdA) en links activisme (GroenLinks).
    Door links activisme worden fietsers nu gebruikt als levende snelheidsremmer voor gemotoriseerd verkeer.
    Door links activisme hebben we wel biomassacentrales maar geen kernenergie.
    Beide activiteiten zijn direct te linken aan GroenLinks wat daar tiert de belangenverstrengeling tussen radicale activisten en politiek/ambtenaren echt welig.

    D66 zijn geen activisten, die doen alsof, maar hebben hetzelfde netwerk. Ze spannen op sluwe wijze de activisten voor hun karretje zodat ze er grof geld aan verdienen zonder er zelf voor te hoeven werken. Links draaien maar rechts graaien, alles voor macht en geld. Kijk maar naar de u-turn die de Koning maakte met de bouwen in de polder, alles voor stemmen, maar die woningen zullen er niet komen want D66 achterban verdiend meer aan zonneparken en windmolens.

    @Utrechter2
    Dat maakt ze inderdaad veel erger dan de VVD want D66 doet het met subsidies waar de VVD het met omzet en winstmarges doet.

    En ja, Utrecht is links en stemt links, maar dat is ze al sinds de NS deze stad na 750 jaar vol inteelt en achterlijkheid waar niets te beleven viel (woorden van een bekende schrijver) ze achter die stadswal met stadsgracht vandaan trok en de moderne wereld in schopte. Dat trauma is de stad nooit te boven gekomen.
    Normaal Links heeft echt wel goeie kanten want die zijn sociaal, en daar zijn ze ooit heel groot mee geworden, totdat ze de hoge kwaliteit van het Nederlands onderwijs kapot maakte en de achterban vergat.
    Maar activistisch links en neplinks zorgen er alleen maar voor dat de rijken rijker worden en de kansarmen kansloos zullen blijven.

  14. Utrechter2

    @Esrin W. ik snap wat je bedoeld! In deze stad kom ik al vaak afgestudeerden en starters tegen die maar niet aan een woning (voor de langere termijn) kunnen komen. Als ze gaan klagen erover, dan zal ik subtiel en onopvallend vragen wat ze gestemd hebben! 😉

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).