Bitterballenmotie VVD weggestemd - De Utrechtse Internet Courant Bitterballenmotie VVD weggestemd - De Utrechtse Internet Courant

Bitterballenmotie VVD weggestemd

Bitterballenmotie VVD weggestemd
De bitterballenmotie van de VVD is gisteravond tijdens een spoeddebat van de gemeenteraad weggestemd. Het voorstel van de PvdD om voortaan minimaal vijftig procent vegetarische en veganistische hapjes te serveren op gemeentelijke bijeenkomsten gaat door.

De bitterballenmotie van de VVD is gisteravond tijdens een spoeddebat van de gemeenteraad weggestemd. Het voorstel van de PvdD om voortaan minimaal vijftig procent vegetarische en veganistische hapjes te serveren op gemeentelijke bijeenkomsten gaat door.

De VVD was het niet eens met het voorstel van de PvdD en diende een nieuw voorstel in, zo berichtten wij eerder deze week. Fractievoorzitter Dimitri Gilissen van de VVD gaf aan de keuzevrijheid van mensen belangrijk te vinden en zei dat de overheid zich niet moet bemoeien met wat er op je bord ligt.

Alle andere partijen stemden de motie van de VVD gisteravond weg. Hiermee lijkt er een einde te komen aan de zogenoemde ‘bitterballengate’ die landelijk bekend werd.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. MichielK

  Wat een gênante vertoning van de VVD was dit weer. Gelukkig is dit op gepaste wijze afgestraft door de rest van de raad.

 2. herman

  Straks gaan we schalen rond, schat dat de vegaballen over zullen blijven voor diegene die als laatste mogen kiezen….

 3. Lombokker

  Dat is een bttere pil voor de VVD. Ik ben wel benieuwd wat er nog meer gaat komen: genderneutrale bitterballen, biologische bitterballen, regenboog bitterballen en halal bitterballen?

 4. Wim

  En de Utrechtse gemeente raad wordt wederom geregeerd door een partij die zijn eigen gelijk doordrukt, de PvdD.
  Het gaat niet om de bitterballen maar om waarom zij opleggen wat een ander wel of niet eet.
  Ik hoop dat de cateraar zsnel door heeft dat de vegetarische hapjes niet te prui,men zijn en daarom vaak de klilo ingaan.

 5. mees kees

  En doe er ook een fris schijfje komkommer bij, want die is de komende 6 weken weer volop verkrijgbaar !

 6. Wim Vreeswijk

  Het wordt tijd dat ik weer eens een begroting van honderden pagina’s ga doorspitten zodat ik deze gemeenteraad weer eens kan gaan afrekenen op een groot aantal echte wantoestanden in onze stad en mij minder hoef te ergeren over dit soort belachelijke discussies. Hebben ze daar niks beter te doen?

 7. MichielK

  @Wim:

  Hoe komt u erbij dat de PvdD haar eigen gelijk doordrukt? Ze hebben een motie ingediend en daar is (tot twee keer toe!) een meerderheid voor geweest.

  Daarnaast bent u klaarblijkelijk niet op de hoogte van de inhoud van deze motie, want daarin staat niet dat iedereen verplicht vegetarische hapjes moet eten, maar dat de helft van de hapjes vegetarisch dient te zijn. Dat betekent dat iedereen zelf kan kiezen wat hij/zij wil eten. Als je een bitterbal wil eten dan kan dat dus gewoon. Mensen die echter niet persé vlees willen eten of mensen die graag veganistisch/vegetarisch willen eten hebben nu echter ook de mogelijkheid een snack te eten. Je zou dus moeten concluderen dat de keuzevrijheid voor een ieder alleen maar is toegenomen naar aanleiding van deze motie.

  Tenslotte: vermoedelijk heeft u al jaren geen vegetarische borrelhapjes meer gegeten, de kwaliteit daarvan is tegenwoordig namelijk erg hoog. Probeert u bijvoorbeeld eens de bitterballen van de Vegetarische Slager. Deze zijn niet van echt te onderscheiden.

 8. Sjaak

  @wim: het voorstel van de pvdd is gewoon door de raad aangenomen hoor. Een meerderheid is voor. Zo werkt dat.
  Ennuh: er blijven gewoonbittwrballen beschikbaar voor de bierdrinkende vvd-ers. Dus waar maak je je druk om. Er wordt niks opgelegd, gewoon niet iedereen zit te wachten op alleen maar bitterballen.

 9. BdV

  Een beetje absurd dat het überhaupt mogelijk is om dit soort voorstellen in te dienen. Ik hoop dat dit buiten de te declareren uren is gedaan en dat de tegenpartij nu wekelijks ter compensatie een half varken op de barbecue gooit, waarvan vervolgens ook weer een kwart bij het grofvuil wordt gezet.

 10. Bart

  Dit gaat uiteraard niet om bitterballen, maar om regelgeving. We hebben er weer een regel bij. Weer een regel die gecontroleerd en gehandhaafd moet worden. Jammer.

 11. Scherpschutter

  De bitterballen-affaire. Zelden was beter zichtbaar op absoluut micro-niveau dat een overheid werkelijk niets anders kan dan heel simpele zaken onnodig complex maken, daarmee een uistekend lopende markt compleet om zeep helpt en het individu frustreert tot op het bot.

  Cateraar kijkt wat werkelijk gegeten wordt. Past daar het aanbod op aan. Geen verspilling, ieder individu krijgt precies wat hij of zij wil en het is zeer kosteneffectief. Iedereen blij. Kan het effectiever en simpeler? Een kind van 3 kan het bedenken, maar dat zijn dan ook geen ambtenaren natuurlijk.

  Want wat bedenkt een ambtenaar? In plaats van ieder individu simpelweg te geven wat ze willen eten, verzint een egoistische dwaas het om een one-size-fits-none beleid op te dringen aan iedereen op basis van eigen superieur gewaande idealen. Ambtenaren vergaderen er tegen torenhoge kosten (vier keer vergaderen met 20 man tegen een uurtarief van 50-80 p.p = 1000 tot 1600 aan kosten per uur) over. Uitgaande van 4 uur vergaderen in totaal, zijn de kosten nu al 4000 euro tot 6400 euro. Bitterballen (AH) kosten per 30 slechts 3 euro. Een duppie per stuk. Dat zijn dus 40.000 tot 64.000(!) bitterballen die wegvergaderd zijn…Had men dagelijks dus 100-200 bitterballen van kunnen vreten….

  En nu krijgt helemaal niemand wat hij wil (de bitterballiefhebber kijkt beteuterd naar de lege schaal en de vegahapper boos naar zijn volle schaal en de bitterballenvreters), is de gemeenschap op kosten gejaagd en zal de cateraar gefrustreerd schalen vol vega hapjes moeten wegdonderen, tot ongetwijfeld grote verbijstering van nota bene de initiatiefnemer van deze knotsgekke actie, die nog wel het beste voorhad met het milieu….Over een jaar blijkt het niet te werken, vergaderen de ambtenaren er weer vier keer over en besluiten ze om 60% vlees en 40% vega te doen. Weer duizenden aan kosten. Een jaar later weer dezelfde uitkomst..

  En zo werkt het met alles dat een overheid aanraakt. Een overheid kan niets en is per definitie contraproductief, ongeacht wat ze bezoedelt. Van bitterbal tot woning of energie-aanbod.

 12. Cico

  Niet zo janken mensen. Ik heb genoeg groenteballen of kaassnacks gegeten die heerlijk zijn. Loempia’s zijn ook vega. Die schaal gaat leeg, durf ik te stellen als bitterbal liefhebber. Bovendien was dit gewoon een democratisch besluit, geen ‘minderheid die de eigen mening erdoorheen drukt’.

 13. Luuk Upuuk

  Waar zijn die hapjes überhaupt voor nodig? Met een volle mond kun je ( en behoor je) niet (te) praten. En als op die gemeentelijke bijeenkomsten dus het praten onmogelijk wordt gemaakt, waar zijn die bijeenkomsten dan nog goed voor?

 14. Geologic

  “En de Utrechtse gemeente raad [sic] wordt wederom geregeerd door een partij die zijn eigen gelijk doordrukt, de PvdD.”
  Een meerderheid van de raad is een resultaat van de werking van democratie.

 15. Tia

  @ Wim

  Volgens mij is het precies andersom. De gemeenteraad heeft gestemd om de helft van de borrelhapjes vega of vegan te maken, zodat iedereen vrij keus heeft. Een klein puntje om over te stemmen. De VVD gaat er kinderachtig mee om.

  Enig idee hoe duur zo’n spoed debat is wat compleet nutteloos is, aangezien er al was besloten?

  De VVD wil deze keuzevrijheid juist dwarsbomen en iedereen verplicht bitterballen laten eten. Apart voor een partij met vrijheid in de naam.

  @ BdV; tuurlijk joh, laten we varkens onnodig gaan slachten en gewoon weggooien, alleen maar vanwege jouw principes. Een dier is tenslotte niets waard……..

  @ Bart

  Dit heeft niets met regelgeving te maken. het is gewoon een afspraak om voortaan rekening te houden met iedereen in de gemeenteraad en het publiek wat bij een raadsvergadering komt kijken (geen regel dus. daarnaast: je kan nog steeds bitterballen krijgen,. aangezien de helft van het totaal bitterbal is, er worden alleen vegahapjes extra toegevoegd), want ook het publiek mag meeborrelen om zo persoonlijk met de raadsleden te kunnen praten. Het zou je verbazen, maar steeds minder mensen eten vlees, omdat het meeste vlees dat verkrijgbaar is regelrechte troep is en de meeste dieren niet als dier behandeld worden. De beelden uit het slachthuis in België spraken boekdelen. Tel daar dit onderzoek bij op en je snapt waarom :https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/23/30-jaar-dierenleed-voedselfraude-en-slecht-toezicht-a1563898

 16. LR

  Haha de vegetarische slager, ik moet daar echt om lachen. Ik eet bewust een dag vegetarisch per week, maar dan ga je toch niet net doen alsof je vlees eet.
  Niets mis met vegetarische hapjes, maar moet ik hieruit opmaken dat de gemmente geen blokjes kaas, zoutjes, vlammetjes, loempiatjes en andere snacks aanbood naast de bitterbal?
  Hebben ze nog meer belachelijke dingen om over te debatteren?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).