Burgemeester krijgt na documentaire over institutioneel racisme bij politie vragen over situatie in Utrecht Burgemeester krijgt na documentaire over institutioneel racisme bij politie vragen over situatie in Utrecht

Burgemeester krijgt na documentaire over institutioneel racisme bij politie vragen over situatie in Utrecht

Burgemeester krijgt na documentaire over institutioneel racisme bij politie vragen over situatie in Utrecht
De gemeenteraadspartijen BIJ1, Volt, ChristenUnie, DENK, EenUtrecht, SP, Partij voor de Dieren en Student & Starter hebben de burgemeester vragen gesteld naar aanleiding van de documentaire De Blauwe Familie, die gaat over racisme en discriminatie binnen de politie in Nederland. In de documentaire komt ook een Utrechtse agent aan het woord.

De gemeenteraadspartijen BIJ1, Volt, ChristenUnie, DENK, EenUtrecht, SP, Partij voor de Dieren en Student & Starter hebben de burgemeester vragen gesteld naar aanleiding van de documentaire De Blauwe Familie, die gaat over racisme en discriminatie binnen de politie in Nederland. In de documentaire komt ook een Utrechtse agent aan het woord.

De documentaire laat volgens de raadspartijen zien ‘dat de politietop diversiteit met de mond belijdt, maar dat de praktijk heel anders is’. Agenten die melding maken van racisme en discriminatie zouden weinig verandering zien op de werkvloer, misstanden zouden door de bazen worden afgezwakt en toegedekt.

Verder komt in de documentaire aan bod dat melders en klokkenluiders vaak zouden worden weggepest en ontslagen en dat er veel agenten zijn die geen melding durven te maken uit angst voor represailles van hun werkgever. Een van de geïnterviewde agenten werkt in het Utrechtse politiekorps. Dat brengt de raadspartijen er nu toe om de burgemeester te vragen naar de cultuur binnen de Utrechtse politie.

Een rol spelen

De raadspartijen willen dan ook van burgemeester Sharon Dijksma weten of de gemeente een rol kan spelen in het bestrijden van racisme en discriminatie binnen de politie in Utrecht en of de burgemeester op de hoogte is van hoe het er in het Utrechtse politiekorps voor staat op het gebied van racisme.

Verder vragen de partijen zich af hoe het staat met de aanpak van etnisch profileren binnen de politie Utrecht en of de burgemeester ook vindt dat klokkenluiders die discriminatie melden beschermd moeten worden. Tot slot willen ze weten wat de burgemeester kan doen om zorg te dragen voor hun veiligheid.

De burgemeester heeft een aantal weken de tijd om de vragen van de acht partijen te beantwoorden.

18 Reacties

Reageren
 1. Realist

  Weer zo’n woke dingetje. Institutioneel racisme bestaat niet in NL (overgewaaide trend vanuit Amerika). Op individuele basis zou het kunnen voorkomen en dat moet uiteraard bestreden worden.
  Etnisch profileren is in A’dam ook al een dingetje geweest. De politiek werd alleen angstvallig stil toen bleek dat er eigenlijk niet etnisch geprofileerd werd maar dat de werkelijkheid iets anders in elkaar steekt.

 2. Geenstijl@Utrecht

  Nou sinds de nationale politie er is heeft volgens mij de burgemeester van een stad weinig te vertellen over de politie als organisatie.
  Maar het blijft een kwalijke zaak dat er discriminatie plaats vind binnen de politie ongeacht de afkomst van de persoon.
  Misschien toch iets meer vrouwen op hogere functies zetten,deze zijn als leidinggevenden beter in staat om zaken aan te pakken.

 3. JdV

  Ik ben er van overtuigd dat er ook binnen de politie in Utrecht dit soort misstanden bestaat. Ik ben bijvoorbeeld nog nooit een agent met een roma/sinti achtergrond tegengekomen, terwijl deze wel als een aparte groep worden gezien door de Nederlandse overheid.

 4. PaulD

  Goede documentaire, zet hem op je lijstje!

 5. Scherpschutter

  Laat de Politie met rust. Die hebben echt wel betere dingen te doen dan zich bezig houden met veronderstelde gekwetste gevoelens van een enkeling in het personeelsbestand.

 6. Lombokker

  Uit eigen waarneming schat ik dat driekwart van de problemen hier in de buurt wordt veroorzaakt door personen met één bepaalde achtergrond. Vrijwel altijd zetten deze gasten een enorm grote mond op als ze ergens op worden aangesproken, zelfs als ze op heterdaad worden betrapt bij het plegen van een misdrijf.
  Politieagenten zijn ook mensen. Als je dan regelmatig met personen wordt geconfronteerd die je de meest verschrikkelijke verwensingen en ziektes naar je hoofd slingeren, dan kan ik mij goed voorstellen dat je na verloop van tijd een aversie tegen die lieden krijgt. Dat betekend nog niet dat je een racist bent.

 7. Nina

  @Realist
  Misschien moet je de documentaire even kijken. Ik vond het pijnlijk om het verhaal te vernemen van politiemedewerkers met een goede staat van dienst van 15 tot bijna 40 jaar.

  https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2022/de-blauwe-familie.html

 8. Rechercheur Kort door de Bocht

  @Scherpschutter precies! Burgers plunderen bijvoorbeeld.

 9. Bella Nutella

  Welke achtergrond Lombokker? Nogal laf zo. Dan maken wij vervolgens wel uit of je een racist bent of niet.

 10. Koel Hoofd

  BIJ1, Volt, ChristenUnie, DENK, EenUtrecht, SP, Partij voor de Dieren en Student & Starter?
  Jezus: Gij die zonder zonden zijdt werpe de eerste steen….
  U2: throw a rock in the air and you will hit somebody guilty…
  Koel Hoofd: woke is the result of a bad education…

 11. N. Pala

  Politie agenten die hun collega’s discrimineren, discrimineren ook burgers. Niemand staat daar bij stil. Een agent heeft mijn blanke toekomstige ex geadviseerd om het slot te vervangen en mijn nog thuiswonende dochter geen sleutel te geven. Als ik aangifte wil doen van zware mishandeling, vertelt de politie mij dat ze niets kunnen doen aan relationeel geweld.

 12. Géénstijl@Utrecht😭

  @N Papa,
  Dat zal niet zomaar een loos advies zijn aan uw blanke witte ex 🤔.
  Maar discriminatie mag en kan echt niet ….

 13. Lombokker

  @Bella Nutella
  Benoemen mag in Nederland niet meer sinds een bepaalde politicus de boel heeft lopen opstoken. Mocht u toch nieuwsgierig zijn, dan adviseer ik u om ‘s avonds een keer een rondje Dam- en Kanaalstraat te lopen.

 14. Ton

  @ Lombokker
  “dan kan ik mij goed voorstellen dat je na verloop van tijd een aversie tegen die lieden krijgt. Dat betekend nog niet dat je een racist bent.’
  Als je iedereen die op het eerste gezicht lijkt op ‘die lieden’, gaat behandelen als ‘die lieden’, ook als ze totaal anders in het leven staan dan ‘die lieden’ dan heet dat ‘discriminatie’.

 15. Hans

  Institutioneel racisme is een zeer ernstige, voor de slachtoffers van het verschijnsel een enorm beschadigende zaak. Zie wat er gebeurde met de slachtoffers van de toeslagenaffaire.
  In bovenstaand artikel staat dat agenten die melding maken van racisme en discriminatie weinig verandering zien op de werkvloer:’ misstanden zouden door de bazen worden afgezwakt en toegedekt’.
  Dat wijst erop dat er ook binnen politieorganisaties sprake is – of op zijn minst kan zijn – van binnen de organisatie ‘ingebakken’ racisme.
  Dit bagatelliseren of vinden dat we daar niet te ‘woke’ over moeten doen lost het probleem niet op maar houdt het in stand. En dat is natuurlijk hoogst onwenselijk. Sterker, dat is heel kwalijk.

 16. Geenstijl@Utrecht

  Racisme gebeurt door iedere bevolkingsgroep is mijn ervaring.

 17. Berend

  Woke is de oplossing! Alleen niet in de rest van de wereld..

 18. Ik

  Het is heel griezelig om pesten, machtsmisbruik en racisme bespreekbaar te maken binnen een aantal Utrechtse organisaties is mijn ervaring..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).