CDA en VVD willen dat minister Utrecht dwingt tot woningbouw Rijnenburg | De Utrechtse Internet Courant CDA en VVD willen dat minister Utrecht dwingt tot woningbouw Rijnenburg | De Utrechtse Internet Courant

CDA en VVD willen dat minister Utrecht dwingt tot woningbouw Rijnenburg

CDA en VVD willen dat minister Utrecht dwingt tot woningbouw Rijnenburg
De VVD en het CDA zijn verontwaardigd over de plannen van de gemeente Utrecht om polder Rijnenburg vol te bouwen met zonnepanelen en windmolens. De partijen willen dat minister Kajsa Ollongren Utrecht gaat dwingen om hier woningen te bouwen, dit meldt RTL Nieuws.

De VVD en het CDA zijn verontwaardigd over de plannen van de gemeente Utrecht om polder Rijnenburg vol te bouwen met zonnepanelen en windmolens. De partijen willen dat minister Kajsa Ollongren Utrecht gaat dwingen om hier woningen te bouwen, dit meldt RTL Nieuws.

De Kamerfracties van de VVD en CDA maken zich zorgen over het feit dat de gemeente Utrecht de polder Rijnenburg de komende 15 jaar wil gaan gebruiken als zonneweide en windmolenpark.

Volgens de twee regeringsfracties moet de polder gebruikt worden om het tekort aan woningen op te lossen. De partijen zeggen dat er tot 2024 zo’n 29.000 nieuwe woningen zijn gepland terwijl er behoefte is aan 49.000.

CDA-Kamerlid Erik Ronnes noemt het ‘onbestaanbaar als een links college in Utrecht de voorkeur geeft aan zonneweides, in plaats van nieuwbouw’. “Mensen hebben nú een dak boven hun hoofd nodig, dat tegelijkertijd betaalbaar is. Leg die panelen er desnoods bovenop”, zei hij tegen RTL Nieuws.

17 Reacties

Reageren
  1. Katja

    Belachelijk, daar moet niet komen : Woningen, zonnepanelen of windmolens, láát het nou eens en keertje zoals het is ! Lekker groen !

  2. Jopie

    Ik snap die partijen wel. De hele stad wordt dichtgebouwd en een grote lege polder waar nooit iemand komt zetten we vol zonnepanelen? Klinkt ultrainefficient

  3. James

    Bouw binnen de ring gewoon een groot aantal torens met zonnepanelen in de gevel, zoals het gebouw “de Spakler” in Amsterdam. Op die manier kan de polder groen blijven, wordt het tekort aan woningen opgelost en wordt er duurzame stroom opgewekt. Een win-win situatie lijkt me!

  4. Fred

    VVD en CDA hebben hier groot gelijk !
    Het is werkelijk krankzinnig als er zoveel woningen nodig zijn, en de beschikbare grond is er, om die ruimte dan te vullen met uitsluitend windmolens en zonnepanelen.
    Die windmolens worden ook nog een hoger dan 200 m begreep ik, dus hoezo hoogtelimiet ?
    Of is het gewoon weer te lastig om er straks een tramverbinding naartoe aan te leggen ? met dit college kan ik me dat voorstellen, met alleen molens en panelen heb je immers geen infra en OV nodig.
    Overkap dan gewoon de snelwegen daar met windmolens en zonnepanelen er op, en dan is er tevens een betere verbinding tussen de stadsdelen.

  5. Herman

    Huh….?

    Dat gebied is helemaal niet geschikt voor woningbouw, tussen 2 zeer drukke snelwegen (A2 en A12) met alle herrie en fijnstof tot gevolg en gebied is laaggelegen, zodat waterberging lastig wordt. Terwijl we overal in Nederland proberen water vast te houden, moet je daar als een gek gaan pompen om droge voetjes te houden, gevolg nog meer uitdroging en inzakking. Ook qua ontsluiting een rampzalig gebied, hoe krijg je alle auto’s weg daar en een aansluiting op spoor is ook onmogelijk.

    Laat dat gebied lekker weiland blijven.

  6. Rob H.

    Ah, Katja heeft al een huis, dus hoeft de rest van de wereld geen huizen meer.

    Nee, volbouwen! Paar mooie toren erbij…

  7. Scherpschutter

    Ja. Begrijpelijk. Te zot voor woorden om het daar vol te bouwen met peperdure (nog) volstrekt onrendabele technologie, met welgeteld 0 effect op het veronderstelde klimaatprobleem.

    Het zou werkelijk een uitstekende locatie zijn voor sociale woningbouw. Faseer alle sociale huurwoningen op de a, aa en aaa locaties in Utrecht langzaam uit (verkopen die handel), en gooi dat weiland vol met goedkope basale betonnen reuzen van 100 meter hoog. Tienduizenden simpele goedkope woningen. Dat kan makkelijk.

    Het moet nou maar eens afgelopen zijn met de groene gekte. Zelfs het IPCC bindt in. De zon zou ook wel eens van invloed kunnen zijn op het onbewezen probleem van klimaatverandering, aldus het laatste rapport. De zon…dames en heren.

    De landelijke politiek moet hier inderdaad ingrijpen. Genoeg is genoeg met deze gekte.

  8. Echt waar

    Het energiekartel is gewoon uit op zoveel mogelijk van onze schaarse grond. Laat ze die panelen lekker op onze platte daken plempen die met dit weer alleen maar hitte creëren.

  9. Ellen K

    Het pijnpunt ontstaat door het OF-OF denken. Het is anno 2019 toch wel mogelijk om woningen in een groene omgeving te bedenken waarin zonnepanelen vanzelfsprekend onderdeel zijn van de gehele bouw?!
    En als die woningen aan een kant een soort heuvel vormen (goede isolatie o.a.) en aan de andere kant min of meer “gewoon”zijn, dan komen we dichterbij een groen gebied waarin men woont en speelt en behoorlijk groen leeft. EN-EN: daar kom je verder mee.

  10. Massegast

    Het gaat hier om het laatste stuk echt open ruimte rond Utrecht. Graag groen laten. Geen huizenzee en geen alternatieve energiegekte met een opbrengst van Jan Doedel. Echter, NL groeit met 80000 mensen per jaar (zoveel inwoners heeft Hengelo) en die 80000 willen in de steden van de Randstad wonen. Ziehier het probleem. Aan u de oplossing.

  11. cas

    @ Herman, je kan een locatie altijd geschikt maken voor woningbouw. dat is technisch gewoon haalbaar.

    @massegast, vinex 2.0 misschien? Extreme uitbreiding van Emmen, Leeuwarden en Hoogeveen misschien? Of nog een gekker idee, kinderbijslag voor maximaal 2 kinderen?

  12. Toine Goossens

    Huh Herman,

    Wel eens op de kaart gekeken en kennis genomen van moderne akoestische techniek? Nee dat is wel duidelijk.

    Politiek bedrijven is keuzes maken, is dilemma’s op durven lossen. Dat is keuzes maken die goed zijn voor de stad. Tja dat doet GroenLinks niet. GroenLinks gaat alleen voor de eigen agenda.

    Dat is in strijd met de Beginselen voor Behoorlijk Bestuur.

  13. Koos

    Het wordt me steeds duidelijk hoe belachelijk hoe hoog op Shercpshuttertje het met zichzelf heeft en mensen afrekent op hoeveel geld ze hebben.

    Heb je minder geld dan hij (wat ik trouwens betwijfel, dit lijkt me bij uitstek een toetsenbordridder, maar dat terzijde), dan moet je maar in goedkope depressieve locaties wonen.

    Gelukkig denken genoeg mensen anders over de waarde van mensen en beginnen ook anderen dat in te zien. mensen zijn veel meer waard dan geld.

    Marktspelletjes zijn ook maar door mensen bedacht. Het is een gecreëerde realiteit. Dat er AAA locaties bestaan en A locaties; puur een verzinsel van mensen om er zelf beter van te worden. Kortom egoïsme. Een doodzonde, waar weinig geloven echt oog voor hebben.

  14. Jan

    Bouwen is het enige medicijn tegen een tekort!

  15. Tostelli

    Sinds het uitroepen van de klimaatnoodtoestand kan er helaas niet meer bijgebouwd worden.

    De gemeenteraad heeft immers vrijwel unaniem besloten “alle nodige maatregelen te nemen om klimaatverandering tegen te gaan”. Ik neem aan dat de grootste bron van klimaatverandering, te weten meer inwoners, als eerste aangepakt wordt. Dus: alle nieuwbouwprojecten linea recta de prullenbak in. Er is een noodtoestand mensen, we moeten daadkrachtig optreden.

  16. Hans

    @Tostelli: eens. Het grootste klimaatprobleem is de mens. Maar het is politiek incorrect om te roepen dat er minder mensen moeten komen. Dus deal with it.

    Provincie Utrecht faalt hard als het aankomt op realisatie duurzame energie. (zie https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2296427-landschapsvervuiling-of-bittere-noodzaak-windmolens-splijten-politiek-limburg.html). Er is dus wel iets nodig om er nog wat van te maken. Tegelijk hebben we een enorme woningbouw opgave.

    Zonnepanelen in een weiland (naast gebouwen in plaats van op gebouwen) is geen efficiënt en duurzaam ruimtegebruik. En het ziet er niet uit.

    Een energie leverende wijk zou dus een oplossing kunnen zijn. @Ellen K geeft het al aan: multifunctioneel ruimtegebruik is de toekomst.

  17. Kadoendra

    Feit is dat iedereen in Nederland er niet meer over nadenkt als hij / zij thuis een stekker in het stopcontact stopt.
    Maar die stroom moet wel ergens vandaan komen.
    Iedereen die hersens heeft kan weten dat in de fossiele brandstoffen kolen en aardolie al miljoenen jaren CO2 op een veilige manier opgeslagen liggen.
    Sinds de jaren ’60 is de verbranding van kolen en aardolie producten explosief gestegen en de uitstoot van CO2 is hierdoor ook explosief gestegen.
    Dat er snel een energie transitie moet plaats vinden is ook wel duidelijk aan het sterk veranderende klimaat want het sterk veranderen van het klimaat is niet alleen slecht voor het milieu, het kost de economie ook heel veel geld.
    Wat betreft duurzame energie is Nederland een zeer goed land om zich op windenergie te richten omdat Nederland aan zee ligt.
    Utrecht kan zich wel willen richten op het duurzaam opwekken van energie in de provincie Utrecht, maar windenergie op zee zorgt voor een hoger rendement dan windenergie opwekken landinwaarts en tevens geven zonnepanelen in Nederland een lager rendement dan in b.v Duitsland.
    Nu is Eneco een groot duurzaam energie bedrijf waar meerdere steden in Nederland de eigenaren van zijn.
    Utrecht zou zich ook kunnen inkopen in dit overheidsbedrijf en op die manier er voor gaan zorgen dat hun provinciaalse plannen verplaatst gaan worden naar de Noordzee.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).