CDA wil Leidsche Rijn Centrum levendiger maken door horeca toe te voegen | De Utrechtse Internet Courant CDA wil Leidsche Rijn Centrum levendiger maken door horeca toe te voegen | De Utrechtse Internet Courant

CDA wil Leidsche Rijn Centrum levendiger maken door horeca toe te voegen

CDA wil Leidsche Rijn Centrum levendiger maken door horeca toe te voegen
Toekomstbeeld voor Leidsche Rijn Centrum
De Utrechtse fractie van CDA heeft ervoor gepleit dat in de extra winkelruimte die in Leidsche Rijn Centrum vrijkomt, geen traditionele supermarkten mogen komen. In plaats daarvan moeten er ‘foodwinkels’ komen die naast food ook horeca bieden.

De Utrechtse fractie van CDA heeft ervoor gepleit dat in de extra winkelruimte die in Leidsche Rijn Centrum vrijkomt, geen traditionele supermarkten mogen komen. In plaats daarvan moeten er ‘foodwinkels’ komen die naast food ook horeca bieden.

Op verzoek van vastgoedontwikkelaar ASR wordt er zeshonderd vierkante meter extra winkelruimte in Leidsche Rijn Centrum toegestaan. Dit biedt ruimte voor vier tot zes winkels. CDA wil dat hier de gelegenheid wordt gegeven om wat te eten of te drinken.

Raadslid Bert-Jan Brussaard (CDA): “Bij een dag winkelen, hoort ook even kunnen ontspannen en broodje te kunnen eten of te kunnen borrelen. Dankzij deze aanpassing komt er een levendiger en kwalitatief beter Leidsche Rijn Centrum.”

Ook wil het CDA dat Leidsche Rijn Centrum zich hiermee onderscheidt van omliggende winkelcentra. Zo zijn er bij de winkelgebieden in Terweide en Vleuterweide juist bijna alleen maar supermarkten, gericht op de dagelijkse boodschappen.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Michiel

  Op winkelcentrum Terweide zitten drie supermarkten en vijf horecagelegenheden of winkels met horeca erbij.

 2. Zo gaat dat

  Het CDA gaat zich dus ook al bemoeien met de concrete invulling van winkelruimte. Volgens mij is dat niet aan de politiek en als je dit gaat doen wordt het van kwaad tot erger. De politiek moet niet samen met vastgoedmagnaten aan dezelfde tafel dingen gaan uitonderhandelen. Zo verkoop je als maatschappij/ samenleving je ziel. Het vastgoedwereldje wil er altijd iets voor terug. Dat wat men terug wil, heeft vaak negatieve gevolgen voor de stad/ maatschappij op lange termijn. Zie Hoog Catherijne.

  Nee CDA, de grote multinationals bepalen het veld aangaande winkelruimte. Zij hebben het meeste geld en kopen alles op, zodat ze een monopolie krijgen. Je kan dan van alles gaan roepen als politiek, zeker wat hippe termen als food erin gooien.;om te kosten overigens, maar de reden dat ketens overal het straatbeeld domineren, gruwelijk eenheidsworst, ligt toch aan de politiek zelf die grote multinationals en grote spelers pleasen door aparte belastingconstructies toe te staan. Je moet dan niet verbaasd zijn dat ze alle winkelpanden vullen; en dat dit uiteraard niet de gewenste kwalitatieve invulling gaat opleveren.

  Het idee dat deze manier van shoppen lekker voor de fun is, terwijl de gevolgen op wereldschaal van dit zogenaamde funshoppen gruwelijk zijn en als een boemerang terug komen onze kant op, is een idee dat we langzaam maar eens los moeten laten.

  Leidsche Rijn centrum krijgt de winkels die het volgens de markt verdiend. Supermarkten, H en M’s, HEMA’s en Blokkers. De doelgroep voor deze ketens woont ook met name in Leidsche Rijn. Utrecht Centrum, 5 minuten met de bus/trein vanaf LR centrum, heeft, nog wel, de leuke kwalitatieve winkeltjes en horeca in sommige straatjes. Hoe lang nog?

 3. Herman

  Altijd lachen met de hoeder van de vinex oord bewoners, het CDA….

  Maar oh wee als de horeca wat levendig wordt waardoor de kijkers naar ik hou van Holland gestoord worden of het geluid van het zaterdagse autowas ritueel wordt overstemd Door levendige horeca of als de kindjes van de cda-ers de horeca wat gezelliger maken met wat blowen

  Dan is het CDA wat minder enthousiast over de levendige horeca

  Leidsche rijn bewoners willen rust een rust parkeerplaats en een supermarkt, slaap zacht.

 4. marja

  ik vind het heel jammer dat er geen AH komt in Leidsche rijn centrum.Door het tekort aan parkeerplaatsen in terwijde komen toch heel veel mensen naar winkelcentrum vleuterweide om daar hun boodschappen te doen.Nu heeft de gemeente het raadzaam gedacht om een van de parkeerplaatsen in te ruilen voor woningen .Er is al een groot tekort aan parkeerplaatsen,dus dat wordt nog groter.
  Door een extra AH in leidsche rijn te plaatsen los je dat probleem op en mensen blijven na het boodschappen doen wat langer “hangen”in leidsche rijn centrum en doen dan extra uitgaven.Heel dom dus om hier geen extra supermarkt te plaatsen.De mensen van het CDA doen zeker nooit boodschappen met de auto.

 5. Snoop Dogg

  Zo onaardig Herman, zo weinig andere mensen wat gunnen. Het is geen mooie eigenschap van je, die ontembare behoefte om onschuldige mensen zo te behandelen.

 6. Tsssss

  @ Marja

  Typisch zo’n Leidsche Rijn gewoonte. Boodschappen doen met de auto. Ik woon in het echte Utrecht en doe al tien jaar al mijn boodschappen te voet en op de fiets. Supermarkt op zo’n 10-15 minuten afstand; en……..HET KAN!!!!!!!!

 7. Rob H.

  marja 14/12/2016 – 11:53

  Er komt een (hele grote) Jumbo in winkelcentrum Leidsche Rijn.

 8. Bill

  Prima, hoe meer hoe beter…!!! Het moet een volwaardig centrum worden, daar hoort veelhoreca bij. Dit zorgt tevens na de winkeluren voor levendigheid. Goed plan…!!!

 9. Ben

  Wat maakt een centrum levendig en gezellig? Een draaiorgel! 🙂

 10. Bert-Jan Brussaard

  Omdat het bovenstaande artikel wat context mist, gezien de eerdere besluitvorming over Leidsche Rijn, stuur ik wat extra info:

  1. Leidsche Rijn Centrum is een aantal keer door het college van B&W en ASR verkleind qua m2, vanwege de crisis en veranderend winkellandschap (o.a. toename thuiswinkelen);
  2. De publiekstrekker in de vorm van een warenhuis (V&D) bleek niet haalbaar;
  3. Het college en ASR hebben een alternatieve publiekstrekker voorgesteld: de mega-Jumbo;
  4. Ondernemers/winkeliers uit omliggende winkelcentra (o.a. Vleuterweide en Terwijde hebben over het onder 3. genoemde plan juridische procedures gevoerd (zij stelden dat was beloofd dat er geen supermarkt zou komen, maar dat dit nu toch gebeurt). Deze procedure hebben de winkeliers verloren;
  5. Het college van B&W wil op verzoek van ASR nu 600 m2 (4-6 winkels) extra food (bovenop de m2 voor de mega-Jumbo) toevoegen.

  Het CDA kan zich voorstellen dat extra food in Leidsche Rijn Centrum wordt toegevoegd, maar heeft voorgesteld om deze foodmeters onderscheidend te laten zijn. Dat heeft Brusselplein nodig qua levendigheid en aantrekkelijk gebied om te verblijven en te winkelen. Daarnaast is dit ook wenselijk gezien de bezwaren van de lokale ondernemers uit andere winkelcentra, zodat meer van hetzelfde (en daarmee de kans op leegstand) wordt verkleind. Om deze reden heeft het CDA gevraagd om het college/de gemeente als grondeigenaar extra eisen te stellen aan de toestemming aan ASR om 600 m2 toe te voegen. Het college heeft toegezegd het CDA hierin tegemoet te komen.

  Bert-Jan Brussaard
  raadslid CDA Utrecht

 11. Levendigheid

  @ Bert-Jan Brussaard

  Wat je hier ziet is, dat hoe meer de politiek zich met invulling van winkelruimte bemoeid in vage deals met de vastgoedsector, hoe van kwaad tot erger het wordt. Des te meer reden om als CDA zijnde niet te gaan invullen wat er moet komen. Het gevolg is een standaard winkelcentrum vol van dezelfde ketens met wie de vastgoedsector dealtjes maakt. Als je de vraag zijn werk had laten doen en als de grondprijzen niet moedwillig hoog zouden zijn gemaakt, hadden wellicht lokale ondernemers hun kansen gepakt, hetgeen wel tot een gevarieerd aanbod had geleid.

  Wat een slechte straat-en pleinnamen daar zeg.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).