Cementfabriek Zocherpark blijft nog maanden staan: ‘Geen andere optie’ | De Utrechtse Internet Courant Cementfabriek Zocherpark blijft nog maanden staan: ‘Geen andere optie’ | De Utrechtse Internet Courant

Cementfabriek Zocherpark blijft nog maanden staan: ‘Geen andere optie’

Cementfabriek Zocherpark blijft nog maanden staan: ‘Geen andere optie’
De grote cementfabriek in het Zocherpark. Foto: Marlot van den Berg / DUIC
De cementfabriek in het Zocherpark (tussen Lucasbolwerk en het Lepelenburg) blijft nog tot minstens augustus dit jaar staan met mogelijke verlenging tot mei 2018. De gemeente laat in antwoord op schriftelijke vragen weten hier geen andere mogelijkheid voor te zien.

De cementfabriek in het Zocherpark (tussen Lucasbolwerk en het Lepelenburg) blijft nog tot minstens augustus dit jaar staan met mogelijke verlenging tot mei 2018. De gemeente laat in antwoord op schriftelijke vragen weten hier geen andere mogelijkheid voor te zien.

Stabiliseren en vervangen van de walmuren, het funderen en renoveren van bruggen en het waterdicht maken van de werfkelders. Al deze werkzaamheden zijn nodig voor het herstel van de Kromme Nieuwegracht. Volgens de gemeente is de uitvalsbasis voor deze werkzaamheden in het Zocherpark de beste oplossing. Er is een vergunning verleend tot en met 31 augustus dit jaar, met mogelijke verlenging tot mei 2018.

Verschillende partijen, waaronder GroenLinks, vrezen voor aantasting van de natuur. “Groen in de stad is kwetsbaar en vraagt om bescherming. Zeker groen met zo’n grote cultuurhistorisch en ecologisch waarde, zoals het Zocherpark”, laat GroenLinks-raadslid Brechtje Paardekooper weten.

Beheervisies

Naar aanleiding van het plaatsen van materieel in het park hebben de partijen vragen gesteld aan het college. Volgens twee beheervisies had voor een dergelijke installatie nooit een vergunning afgegeven mogen worden.

In een schriftelijke reactie laat het college weten dat een andere locatie niet geschikt is, vanwege gebrek aan bereikbaarheid. “Wij hechten zeer aan het cultuurhistorisch en ecologisch karakter van het Zocherpark en de recreatieve functie die het park voor inwoners van Utrecht heeft. In deze situatie konden wij helaas opslag in het Zocherpark niet voorkomen”, schrijft het college.

Grout

Op de opslag- en werkplaats wordt grout gemaakt voor de werkzaamheden aan de Nieuwe Krommegracht. Grout is een mengsel van water en cement. Als dit in de bodem gespoten wordt vormt het een verbinding met het aanwezige zand en de aanwezige steentjes en vormt het beton.

Gekoppelde berichten

3 Reacties

Reageren
 1. Rinus

  Vrij goed voorbeeld van ‘jaaa betere mooie wereld met alles samen en leuk en lief, maar niet in mijn eigen achtertuin graag’.
  We willen de prachtige historie van Utrecht bewaren voor komende generaties dmv onderhoud en daar is dit voor nodig. GL ziet liever dat het ergens ver buiten de stad (ver weg van hun achtertuin) staat zodat vrachtwagens heen en weer moeten rijden.

 2. ellen

  Het ziet er niet uit!!! Iedere dag wandel ik daar en het blijft wel erg lang staan.

 3. Jan Verheul

  Hoe korter de afstand tussen de fabrikage en het project , waar het voor bedoeld is … Betekent minder transport , en snellere levering , dus minder luchtvervuiling en eerder klaar ….. Dat is toch wat iederéén graag wil !!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).