ChristenUnie: ‘Inhoudelijke chemie’ met D66 en GroenLinks | De Utrechtse Internet Courant ChristenUnie: ‘Inhoudelijke chemie’ met D66 en GroenLinks | De Utrechtse Internet Courant

ChristenUnie: ‘Inhoudelijke chemie’ met D66 en GroenLinks

ChristenUnie: ‘Inhoudelijke chemie’ met D66 en GroenLinks
Het stadhuis in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
De kleine Utrechtse fractie van de ChristenUnie ging er bij de verkiezingen niet van uit dat ze een grote kans maakten om in het college te komen. Maar dat er tussen de ChristenUnie, GroenLinks en D66 grote overeenkomsten waren, dat was CU-fractievoorzitter Maarten van Ooijen wel duidelijk. “Er is veel inhoudelijke chemie”, aldus het 26-jarige boegbeeld van de partij. 

De kleine Utrechtse fractie van de ChristenUnie ging er bij de verkiezingen niet van uit dat ze een grote kans maakten om in het college te komen. Maar dat er tussen de ChristenUnie, GroenLinks en D66 grote overeenkomsten waren, dat was CU-fractievoorzitter Maarten van Ooijen wel duidelijk. “Er is veel inhoudelijke chemie”, aldus het 26-jarige boegbeeld van de partij. 

Vandaag werd bekend dat GroenLinks met D66 en ChristenUnie om de tafel gaat zitten om een coalitie te vormen. Volgens verkenner Andrée van Es sluiten de partijen programmatisch het best op elkaar aan. Met haar twee zetels maakt de kleine christelijke partij daarmee plots kans op het Utrechtse pluche – een plek waar de partij in 2006 samen met GroenLinks, CDA en PvdA ook al zat. Dat college viel voortijdig over het Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht.

Als een complete verrassing komt het niet voor Maarten van Ooijen, fractievoorzitter van de ChristenUnie. Vooral op het punt duurzaamheid weten de drie partijen elkaar te vinden. “We willen alle drie van het gas los, we willen alle drie duurzamer verkeer en beter afval inzamelen”, somt Van Ooijen op. “We willen echt meters maken met het verduurzamen van de stad.”

Daarnaast konden de drie partijen elkaar ook op sociaal vlak vinden. “Wij willen, net als GroenLinks en D66, de grote verschillen in de stad tegengaan. We hadden alle drie een uitgebreide paragraaf over onderwerpen als schuldhulp en jeugdhulp in ons verkiezingsprogramma opgenomen”, aldus Van Ooijen. “We willen aandacht voor de mensen die niet meekomen in de rat-race van deze maatschappij, de mensen die achterblijven bij globalisering.”

Ook persoonlijk is een goede klik tussen de partijen. In de oppositie hebben ChristenUnie, GroenLinks en D66 regelmatig samengewerkt. “We hebben altijd veel gemeenschappelijk gehad.”

Niettemin zijn er toch een aantal grote inhoudelijke verschillen tussen de drie partijen. ChristenUnie staat terughoudender tegenover het onderwerp prostitutie dan de twee andere partijen. “Daar hebben we wel uiteenlopende meningen over”, zegt Van Ooijen. “Wij zijn kritischer ten opzichte van het nieuwe Zandpad, en de banden tussen criminaliteit en prostitutie.” Ook zegt ChristenUnie wat radicaler te zijn ten opzichte van de onderwerpen vrijwilligerswerk en eenzaamheid. “Daarin zijn we verstrekkender dan D66 en GroenLinks”, aldus Maarten van Ooijen. “Wij zijn voor een vorm van maatschappelijke dienstplicht, en willen studenten meer vrijwilligerswerk laten doen.”

Toch is Van Ooijen ervan overtuigd dat de drie partijen tijdens de komende gesprekken wel uit de onderlinge verschillen komen. “Als ik er geen vertrouwen in had, dan waren we het gesprek niet aangegaan.”

5 Reacties

Reageren
  1. Helene

    Een prima. Samenwerking.alleen moet de ChristenUnie niet zo streng zijn naar het homohuwelijk en tegen de abortuswet .verder hun gedachten goed is integer,daar stem ik dan op

  2. Hans Versnel

    Het is zeker pure ‘barmhartigheid’ van de CU om in het college te gaan zitten. Schokkend dat D66 en GL met CU samengaan in een coalitie. Ooit op D66 gestemd vanwege hun voltooid leven, Europa, euthanasie, vrije winkelsluitingen, abortus, enz. Nu met CU is het voorbij. Het is gewoon pure macht die CU drijft om een gekerstend Utrecht op de knieen te krijgen voor de Here Seegers cs. Om misselijk van te worden.

  3. Yoshua

    De CU in de stad is niet de CU in den Haag.
    Homohuwelijk en abortus is geen zaak voor de gemeenteraad.
    Ik denk dat de CU juist een goede aanvulling is voor de stad, ze zijn voor normen en waarden en kijken liever terug naar vroeger.
    Een auto en fietsvrije binnenstad kan de komende vier jaar worden geboren.

  4. JdV

    @HansVersnel. Zo werkt politiek. Je stemt op A voor het beleid en krijgt B als resultaat.

  5. WP

    @HansVersnel en @JdV

    En wat nou als er een coalitie zou komen met de VVD, was het dan wel goed geweest? Dan was er wel weer iemand geweest die had gezegd: Ik heb GL of D66 gestemd vanwege het verkeersbeleid en nu gaan ze met het VVD…. nu krijg ik weer niet mijn zin….

    Had je zelf actief campagne gevoerd, dan hadden ze wellicht meer stemmen gehad en CU helemaal niet nodig gehad!

    Dat gezegd hebbende: CU vind ik op de meeste standpunten goed overeenkomen, zeker lokaal. Van alle punten die je noemde zijn alleen de winkelsluitingstijden enigszins lokaal te regelen. De huidige soepele winkeltijden worden nu denk ik niet opeens teruggedraaid. Ze zullen de komende 4 jaar ook niet ruimer worden. We kunnen denk ik echter de komende 4 jaar wel een goed verkeersbeleid verwachten (hoop ik)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).