College bevestigt fouten bij samenwerking Social Impact Factory - De Utrechtse Internet Courant College bevestigt fouten bij samenwerking Social Impact Factory - De Utrechtse Internet Courant

College bevestigt fouten bij samenwerking Social Impact Factory

College bevestigt fouten bij samenwerking Social Impact Factory
Het Vinkepand (Staffhorst-gebouw) bij Vredenburg. Archiefbeeld DUIC
Het college van B&W geeft toe dat er fouten zijn gemaakt bij de samenwerking met de Social Impact Factory (SIF). Het CDA had hierover schriftelijke vragen gesteld.

Het college van B&W geeft toe dat er fouten zijn gemaakt bij de samenwerking met de Social Impact Factory (SIF). Het CDA had hierover schriftelijke vragen gesteld.

In een onderzoek naar de subsidieverstrekking aan de SIF ontdekte het CDA dat de stichting zo’n half miljoen euro gemeentegelden onterecht heeft ontvangen. Het college bevestigt nu dat er dingen anders hadden gemoeten in de samenwerking met de stichting.

Kwalijke zaak

Het college noemt het ongewenst dat de enige bestuurder van de SIF 200.000 euro subsidiegeld kreeg en geeft toe dat het is afgeweken van de beleidsregels met betrekking tot de verhuur van het Vinkepand, waarin de SIF is gevestigd. Volgens het college had de verantwoording hierover vollediger gekund.

CDA-raadslid Sander van Waveren: “Uit de antwoorden op onze vragen is duidelijk geworden dat het college geen kritische houding heeft aangenomen bij deze samenwerking met de SIF. Dat daardoor dingen mis zijn gegaan wordt nu bevestigd. Het niet naleven van de beleidsregels opgesteld door de gemeenteraad is een kwalijke zaak en we zijn daar nog niet over uitgesproken.”

Dossier

Sociaal ondernemers die niet zulke subsidies kregen, voelen zich volgens het CDA hierdoor terecht benadeeld. De gemeente moet er van de partij alles aan doen om  de schijn van voorkeursbehandelingen te voorkomen.

Het dossier met daarin alle contracten tussen de gemeente en de SIF is nog niet geleverd, terwijl het CDA daar wel om had gevraagd. Dat het dossier er nog niet is maakt volgens het CDA duidelijk dat de gemeente moeite heeft om alles boven tafel te krijgen.

Het CDA wil de onderste steen boven krijgen en gaat zodra het dossier wordt geleverd het onderwerp op de agenda zettten om te bespreken in de gemeentereaad.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. herman

  Als bedrijven met een dergelijke naam met een prachtig plan komen dan weet je al dat je op je hoede moet zijn!
  De naam bekt zo lekker, maar dat kan niet goed zijn….

 2. paul

  sorry van een half miljoen en we gaan gewoon verder? wat voor college is dit?

 3. Scherpschutter

  FOUT? Schei nou toch uit. Te veel koffie bestellen is een fout. Een e-mail niet beantwoorden is een fout. Valsheid in geschrifte bij een subsidie-aanvraag tolereren, een half miljoen gemeenschapsgeld tegen alle regels in uitdelen, een pand 10 jaar verhuren waar dit maar 5 jaar mocht, alles onder het kleed proberen te moffelen, geen geld terugvorderen en nu het dossier bewust achterhouden zijn geen fouten.

  Er is wel een hele grote kans dat we hier met heel ‘foute’ ambtenaren te maken hebben. Je hebt niet eens een geurcomputer nodig om de vleug van corruptie te ruiken…

  Van Waveren: goed werk! Nu de pitbull modus erop en doorbijten totdat er niets meer is om op te bijten en alle betrokken ambtenaren op staande voet zijn ontslagen.

 4. Bert

  En niet te vergeten dat de bestemming is gewijzigd naar horeca waar SIF de opbrengsten van ontvangt om zo de huurkosten te drukken. Lekker sociaal jongens maar toch ook respect dat de samenleving dit gewoon accepteerd en morgen iedereen zich weer druk maakt over het weer.

 5. JdV

  Brekend nieuws: college bevestigt fouten bij samenwerking met ‘ t Hoogt. College bevestigt fouten bij aanleg Stadsboulevard ‘t Goylaan. College bevestigt fouten bij afspraken met NS en Klepierre. College bevestigt fouten bij afspraken aanleg Uithoflijn. College bevestigt…..

  Beste burgers van Utrecht, vreest niet. Een glas, een plas en alles blijft zoals het was. Het maakt niet uit hoeveel geld het college verkwist. De rekeningen worden altijd prompt betaald. Want daar zijn bijna 400000 inwoners van Utrecht voor. Het betalen van de blunders van de door u zelf gekozen idioten in de raad. Welterusten.

 6. Toine Goossens

  Ondanks dat de gemeente Utrecht beleid heeft geformuleerd voor de kwaliteit en de integriteit van de bestuurlijke besluitvorming brengt Sander van Waveren voor het voetlicht dat dat ambtenaren niet handelen volgens dat beleid. Dat is zeer ernstig.

  Zouden deze ambtenaren zich bij dit besluit hebben gehouden aan de algemene beginselen van behoorlijk bestuur, zoals in de Algemene Wet Bestuursrecht is vastgelegd? Dat hoeft namelijk niet expliciet in het gemeentelijke beleid te worden vastgelegd. Het is een landelijke garantie dat bij ieder besluit gedrags- en fatsoensnormen in acht worden genomen.

  Van iedere medewerker van de gemeente moet verwacht kunnen worden dat deze zich Professioneel Kritisch opstelt in de uitvoering van zijn of haar werk. Daar schort het nog wel eens aan.
  Daarin staan de medewerkers echter niet alleen. Ook politici vinden dat een Professioneel Kritische houding van ondergeschikt belang is, het dossier ´t Hoogt toont dat telkens opnieuw aan.

  Vertrouwen komt te voet en gaat te paard zo luidt een oud spreekwoord. Je zou bijna zeggen dat er weinig voetgangers in het Stadskantoor werken.

  Hoog tijd om hier, opnieuw, veel bestuurlijke aandacht aan te schenken.

 7. VoordorpPaul

  Corrupte bestuurders en Sinterklazen !!

 8. VoordorpPaul

  Geld terugvorderen (maar dat durven ze weer niet) en dat grote rekenwonder en tevens verantwoordelijke uit het college…opstappen. Jullie hebben ons inwoners al vele jaren, vele jaren klauwen met geld gekost

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).