Als het aan de gemeente Utrecht ligt keert er geen prostitutie terug in de Hardebollenstraat. Het college stelt voor aan de gemeenteraad om de betreffende panden voor 5,875 miljoen euro te kopen.
Op de panden in het centrum van Utrecht rust de bestemming ‘prostitutie’. Op dit moment loopt er een aanvraag van corporatie Freya voor een vergunning om hierin opnieuw een seksbedrijf te vestigen. Zij zien graag raamprostitutie terugkeren in het centrum van Utrecht. Veel buurtbewoners zien dit echter niet zitten. Ook het college geeft er de voorkeur aan alle raamprostitutie te realiseren aan het Nieuwe Zandpad. Op het Nieuwe Zandpad, naast de oude prostitutiezone Zandpad, moeten 162 werkruimten komen voor raamprostitutie.
Burgemeester Jan van Zanen: “Raamprostitutie op één locatie is al lang de wens van de raad en het college. Daarin past een aankoop van de panden in de Hardebollenstraat. Met de aankoop van de panden kiest Utrecht voor vernieuwing van de raamprostitutie. We werken er hard aan om raamprostitutie weer mogelijk te maken in onze stad. Ik begrijp dat we opnieuw een beroep doen op het geduld van Freya en de sekswerkers voor wie het allemaal lang duurt.”
De gemeente heeft overeenstemming bereikt met de eigenaren van de prostitutiepanden aan de Hardebollenstraat over de aankoop van de panden, onder voorbehoud van een raadsbesluit waarin het benodigde budget wordt vrijgemaakt. Voor het aankoopbedrag wordt de gemeente eigenaar van de panden en kan vervolgens zelf bepalen waarvoor ze worden gebruikt.
De gemeente en de eigenaren zijn overeengekomen dat de werkruimten vrij van huur (door een exploitant van prostitutieramen) worden opgeleverd. Ook wordt een aantal juridische procedures stopgezet die de eigenaren nog tegen de gemeente hebben lopen. De bovenwoningen zijn verhuurd aan particuliere bewoners, dat blijft onveranderd.
19 Reacties
ReagerenHet enige juiste besluit naar mijn mening.
Lijkt me een prima oplossing: de gemeente kan nu het bestemmingsplan wijzigen en zo is alle prostitutie de binnenstad uit, prostitutie is gecentraliseerd buiten de stad en de panden kunnen later weer verkocht worden met hopelijk minimaal/geen verlies..
Spijtig dat deze aankoopactie ervoor nodig was maar hiermee wordt het gebied wel veel aantrekkelijker.
“Als het aan de gemeente ligt”? Potdeksels, ik mag toch hopen dat BenW nog iets te vertellen hebben in Utrecht.
Blij dat de knoop is doorgehakt. Ik vind het voor de binnenstad een verstandige beslissing van het College.
Eindelijk rust voor de Breedstraatbuurt. En zo hoort het! Lang gewacht, (niet) stil gezwegen, nooit gedacht en toch gekregen.
Het zal de aantrekkelijkheid van de Voorstraat en omgeving vergroten. Chapeau voor B&W.
Fijn! De Voorstraat is al erg leuk geworden en verjongd en een straatje met veel kleinere winkelpandjes zal het centrum alleen maar nog interessanter maken (ruimte voor creativiteit).
Mooie uitbreiding van het centrumgedeelte.
Complimenten voor van Zanen en college!
Die panden vermeerderen vanzelf in waarde als de buurt opleeft.
nu nog de sleep-inn verhuizen
heel fijn
Prima plek voor vluchtelingen
Waarom niet het bestemmingsplan wijzigen? Nu wordt er belastinggeld uitgegeven, omdat men het bestemmingsplan niet goed vindt. Maar die maken ze toch ook zelf??
Nette oplossing.
@Ronald
Omdat mensen tot aan de Raad van State in beroep kunnen over een bestemmingsplanswijziging. Dit is de pragmatische route.
Ronald,
Alleen het bestemmingsplan wijzigen heeft geen zin daarbij zou er planschade ontstaan en betaald de gemeente als nog, plus lange procedures tegen alle besluiten. Dit is de beste oplossing.
Maar als het bestemmingsplan prostitutie nog steeds toestaat kan iemand dus morgen een ander pandje daar in de straat kopen en kan Freya alsnog aan de slag? Of is het pandgebonden?
Heel wijs besluit,,goed gedaan jan van zanen
Een goede investering met winst voor iedereen:
een leefbare woonomgeving voor bewoners,
een ander soort bezoekers/toeristen, en de
Breedstraatbuurt als een gelijkwaardig deel van de binnenstad
Dit getuigt weer van een zeer falende gemeente. Het genoemde bedrag zal vast hoger uitvallen, en ze willen de prostitutie centraliseren maar falen om een nieuwe locatie te bouwen. Ze handelen gewoon niet snel genoeg.
Met een beetje nadenken wisten ze dat deze situatie zich ging voordoen.
Ik ben zelf geen voorstander van de hardebollenstraat locatie maar, moeten wel de mogelijkheid bieden om na het weigeren van een vergunning ze op een andere locatie wel te kunnen laten werken.
Zo nu de sleep-in nog weg en de buurt is weer helemaal op het niveau van de NIMBY, wat een afschuwelijke buurt zeg, ik zou er voor geen goud willen wonen, misschien een goed idee om er even zolang het COA er de beschikking over te geven voor plaatsing van statushouders.
De vrolijke noot als die van 18/5 kunnen we in de Breedstraatbuurt goed missen, maar we hoeven blijkbaar niet bang te zijn dat die er ooit zou willen (gaan) wonen!
Weer(???) op het NYMBY-niveau kan alleen maar gesuggereerd worden door iemand die geen kennis heeft van betreffende buurt.
Het idee om statushouders en/of vluchtelingen tijdelijk op te vangen in de vrijgekomen
ruimten, is inderdaad geen slecht idee; alleen kunnen die wel wat oprecht vrolijke noten gebruiken.