D66 en CDA willen weten of Utrechters tijdens de Tweede Kamerverkiezingen weer lang in de rij staan D66 en CDA willen weten of Utrechters tijdens de Tweede Kamerverkiezingen weer lang in de rij staan

D66 en CDA willen weten of Utrechters tijdens de Tweede Kamerverkiezingen weer lang in de rij staan

D66 en CDA willen weten of Utrechters tijdens de Tweede Kamerverkiezingen weer lang in de rij staan
De Utrechtse fracties van D66 en het CDA willen weten welke maatregelen er tijdens de Tweede Kamerverkiezingen worden genomen om te voorkomen dat er weer lange rijen voor de stembureaus ontstaan. Tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen in maart van dit jaar stonden mensen op sommige plekken in de stad namelijk lang in de rij, ook nog na 21.00 uur.

De Utrechtse fracties van D66 en het CDA willen weten welke maatregelen er tijdens de Tweede Kamerverkiezingen worden genomen om te voorkomen dat er weer lange rijen voor de stembureaus ontstaan. Tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen in maart van dit jaar stonden mensen op sommige plekken in de stad namelijk lang in de rij, ook nog na 21.00 uur.

Op 7 juli viel kabinet Rutte IV en daardoor worden er in november vervroegd landelijke verkiezingen georganiseerd. Dit betekent dat de gemeente Utrecht minder tijd heeft zich goed voor te bereiden. Tijdens de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen op 15 maart ontstonden er op meerdere plekken in Nederland lange rijen voor verschillende stembureaus, waaronder dus in Utrecht.

In een evaluatie die de gemeente Utrecht op 1 juni publiceerde en die in september in de commissievergadering wordt besproken, worden een aantal oorzaken van de drukte genoemd. Zo werkte bijvoorbeeld de StembureauApp, die ontwikkeld was om de doorloop te verbeteren en waarmee vrijwilligers onder andere de geldigheid van een stempas snel konden controleren, niet goed.

Stembiljet

Een andere oorzaak die wordt genoemd is dat het om dubbele verkiezingen ging. “Dat betekende dus dat door het stembureau twee stempassen gecontroleerd moesten worden op geldigheid en kiezers tweemaal een stembiljet moesten invullen. Het in- en uitvouwen van de stembiljetten door de kiezers kostte tijd omdat bij beide verkiezingen veel partijen deelnamen en stembiljetten dan ook groot waren”, is te lezen in de evaluatie.

Ook was in maart het aantal stembureaus weer hetzelfde als voor de coronaperiode. D66 en het CDA willen weten of het college ook de ‘noodzaak ziet’ om het aantal plekken waar mensen kunnen stemmen in november weer op te schalen. Ook zijn de fracties benieuwd of de StembureauApp weer gebruikt gaat worden en wat er wordt gedaan om dezelfde problemen als vorige keer te voorkomen.

Vrijwilligers

De vrijwilligers bij de stembureaus in Utrecht maakten tijdens de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen volgens D66 en het CDA ‘zeer lange dagen’. “Vindt het college dat het met die belangrijke werkzaamheden, van ’s ochtends vroeg vaak tot in de nacht, een goede werkwijze is om zulke lange ‘werkdagen’ van vrijwilligers te vragen? Zijn er werkwijzen mogelijk waarbij mensen slechts een deel van een ‘shift’ draaien?”

Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Kiesraad evalueren de afgelopen verkiezingen. De uitkomst hiervan wordt in september verwacht. D66 en het CDA willen tot slot van het college weten of zij vindt dat dit op tijd is gezien de verkiezingen al in november plaatsvinden.

25 Reacties

Reageren
  1. Hans

    Ik ben al jaren vrijwillig stembureaulid. Ik twijfel of ik me deze keer weer aanmeld. Extreem lange dag (van 6:45 u tot na middernacht) en voor de vergoeding (die voor de helft weer door de Belastingdienst wordt ingepikt) hoef je het al helemaal niet te doen.

  2. W

    @hans: zie het als een democratische plicht. Dat maakt het een stuk draaglijker. Hoop dat je het idd niet voor het geld deed.

  3. jos

    misschien digitaal stemmen de oplossing

  4. Wim Vreeswijk

    Vanwege het vele gestuntel in de politiek is het m.i. zeer de vraag of er überhaupt wel animo is bij de burger om te gaan stemmen. Bovendien verwacht ik dat we niet eens de drempel halen die de uitslag zou moeten legaliseren.

  5. Lisa

    @ W

    Stembureaulid zijn is een soort vrijwilligerswerk, voor de samenleving. Van de tegemoetkoming hoort de belastingdienst met zijn klauwen af te blijven. Tenminste in een fatsoenlijk land.

  6. Anne-Fleur

    Wat dacht u van stemming onthouden?

  7. W

    @lisa: waarom wil je dan een vergoeding terwijl je het tegelijkertijd ziet als vrijwilligerswerk?
    Overigens: in een fatsoenlijk land betaalt een ieder netjes zijn belasting.

  8. W

    @wim: hoe hoog is die legaliseringsdrempel dan volgens jou? 30% 50% 70%
    Zou stemplicht een oplossing zijn volgens jou?

  9. Rob

    @W, in een fatsoenlijk land betaal je NIET teveel en over alles dubbel belasting.

  10. Nina

    D’66 en CDA halveren volgens de laatste peilingen, dus dat zijn behoorlijk minder kiezers van deze twee partijen die dan evt. in de rij moeten staan.

    Verder wordt met belastinggeld een hoop goeds gedaan (onderwijs, AOW, ontwikkelingshulp en toeslagen voor de minderbedeelden bijv.). Waarom zou je geen belasting willen betalen?

    Ben je het niet eens met waar ons belastinggeld aan wordt besteed?
    GA STEMMEN!

  11. Lisa

    @ W

    Vrijwilligers krijgen vaak een vergoeding. Dat is wat anders dan loon of een salaris.

    En in Nederland wordt belasting op belasting op belasting geheven. Je betaalt vaak 3x voor hetzelfde.

    En de schade die door rechts-neoliberaal gedreven belastingdienst in Nederland onder haar bevolking aanricht is immens en schandalig. Zoveel mensen die door fouten van de belastingdienst in de schulden terecht komen, de schuldenindustrie waar anderen weer rijk van worden, niet in de laatste plaats onze eigen overheid. #verdienmodel

  12. S

    @nina: zou natuurlijk kunnen zijn dat die d66ers en cda-ers iets anders gaan stemmen en wel degelijk dus in de rij gaan staan

  13. Hans

    Voor alle duidelijkheid: je krijgt als stembureaulid alleen een onkostenvergoeding. Dus geen reiskostenvergoeding. En afgezien van koffie moet je zelf voor de innerlijke mens zorgen.
    Ik ben niet zielig, maar vind het wel typisch NL dat dat als inkomen wordt belast.

  14. W

    @lisa: je slaat de spijker op de kop, het is ook de bedoeling dat de overheid daar rijk van wordt, het is nml de enige inkomstenbron. Daar doen ze vervolgens weer leuke dingen voor. Jouw opleiding van betalen, of je zorgtoeslag, en je uitkering. Snappie?

    Kun je trouwens een voorbeeld geven van iets waar je 3 keer belasting over betaalt?

  15. C.

    @ allemaal. Waat gaat dit in vredesnaam over? Punt lijkt me dat een tekort aan vrijwilligers dreigt voor de bemensing van de stembureaus. Daarbij gaat het waarschijnlijk niet eens primair om de honerering in geld, maar wel om de onredelijk zware dienst van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat die van de mensen wordt verwacht. Geen werkgever kan een werknemer zo’n dienst laten draaien, dus laat de gemeente in dit geval ervoor zorgen dat er goede arbeidsvoorwaarden, primair redelijke deeldiensten en goed werkbare omstandigheden, gelden. Het is tenslotte verantwoordelijk werk, het in goede banen leiden van het stemproces en het zorgvuldig tellen van stemmen, dat niet op een gegeven moment agematte mensen moeten doen.

  16. Nico Jongerius

    De haperende app was op het stembureau het grootste probleem, daarom moesten we bijna alle passen handmatig checken. We hadden ook een te kleine bezetting; iemand kwam niet opdagen.
    Gevolg de hele dag rijen, geen pauze mogelijkheid voor de vrijwilligers.
    Ik zag het al licht worden toen ik thuiskwam.

  17. Koel Hoofd

    @allen
    Beste mensen, waar hebben ze het in dit artikel over?
    Uitvluchten en excuses…

    We hebben stemrecht waar we in deze, toch wel zeer verfijnde en relatief vrij reactionaire democratie niet alleen gebruik van zouden moeten maken, maar wat ook door de overheid moet worden gefaciliteerd. Dat niet doen is het democratisch proces frustreren.

    Dan is het slechts een kwestie van schaalgrootte: de groeiambities van het stadsbestuur hebben geleid tot meer inwoners per vierkante kilometer voor hetzelfde aantal stemlokalen = rijen…. op de al decennia lang bekende en dus voorspelbare momenten.

    Want mensen gaan stemmen wanneer/als ze dat het beste uitkomt. 6 decennia geleden was er die rij er ook, tond etenstijd. Enige verschil: mensen eten gemiddeld veel later dan in de jaren zeventig omdat ze dit beter uitkomt met studie, werk, partner, kinderen en sociaal virtueel leven en zo…

    De burger kan ook misschien wel wat beter gaan nadenken over het moment dat ze gaan stemmen? Dus niet allemaal vlak voor het einde (en vele na appies van derden) bedenken ….oh ja…moet nog gaan stemmen…? En dan klagen over de rij omdat tig anderen dat ook hebben bedacht. Sorry hoor, maar dat is je eigen schuld! Want de stemmen moeten ook nog worden geteld en verwerkt terwijl Nederland nu de uitslag wil en niet pas de volgende ochtend…

  18. Nina

    @S

    Wie weet inderdaad.

    Het is te hopen dat er heel veel mensen gaan stemmen. Lang in de rij voor stemrecht vind ik iig geen probleem. We vieren die dag de democratie.

    En ik hoop dat Hans zijn hand over zijn hart strijkt en ook dit keer als vrijwilliger bijdraagt.

  19. Sanne

    @hans: hoezo is dat typisch nederlands? Wordt het in andere landen niet belast?
    Spanjaarden worden bijv opgeroepen om plaats te nemen in een stembureau (verplicht).
    Ik vind klagen juist typisch nederlands

  20. Pragmatist

    Ik mag hopen dat er op de uithof een stemlokaal komt.

    Anders fiets ik in de avond wel weer naar een ziekennhuis zoals ik dat vorige keer deed.

  21. Wies

    Mensen staan in ieder geval niet in de rij voor D66 of CDA die dag vermoed ik.

  22. Yoshua

    Probleem is makkelijk op te lossen.
    Mensen verplicht aanwijzen tot hulp in stembureaus.
    Doen de meeste landen.
    @Nina,
    Personen die voorheen CDA of D66 kozen, zullen nu voor andere partijen kiezen.
    Ik sta voor hetzelfde dilemma.
    Mijn hele leven GroenLinks gestemd.
    Frans Timmermans is een absolute no go.
    Die zat zelfs tijdens Balkenende in de kamer.
    PVDA mee laten surfen op het succes van GroenLinks is de omgekeerde wereld.
    DNA van GroenLinks is communistisch, Frans Timmermans is een uitgesproken anticommunist.
    Dat ik GroenLinks de rug toe zal keren, betekent niet dat ik niet gebruik zal maken van mijn stemrecht.
    Er zijn nog oprecht linkse partijen die meedoen.

  23. Hans

    @Nina: doe ik
    @Sanne: jij dus ook?

  24. Nina

    @ Hans
    Top! Bedankt alvast,

  25. Geenstijl@Utrecht

    Het zou goed zijn om de mensen die zich vrijwillig melden als stembureau medewerker, hun onkostenvergoeding, belastingvrij zouden mogen houden,al was het maar uit dankbaarheid voor hun inzet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).