D66: 'Handhaving aanmeren bootjes aan gracht moet flexibeler' - De Utrechtse Internet Courant D66: 'Handhaving aanmeren bootjes aan gracht moet flexibeler' - De Utrechtse Internet Courant

D66: ‘Handhaving aanmeren bootjes aan gracht moet flexibeler’

D66: ‘Handhaving aanmeren bootjes aan gracht moet flexibeler’
De entree van het Stadskantoor van de gemeente Utrecht. Archiefbeeld DUIC
D66 gaat morgen tijdens het vragenuurtje van de raadsvergadering mondelinge vragen stellen over de overijverige handhaving sinds deze zomer bij het aanmeren van kleine bootjes. Volgens horecaondernemers en anderen treedt deze handhaving ook op als er geen enkele sprake is van mogelijke hinder voor overig vaarverkeer of omwonenden.

D66 gaat morgen tijdens het vragenuurtje van de raadsvergadering mondelinge vragen stellen over de overijverige handhaving sinds deze zomer bij het aanmeren van kleine bootjes. Volgens horecaondernemers en anderen treedt deze handhaving ook op als er geen enkele sprake is van mogelijke hinder voor overig vaarverkeer of omwonenden.

D66 vindt dat mensen die varen in kleine bootjes enkele minuten moeten kunnen aanmeren voor een snelle, plaspauze in een toilet of voor een pizza. Van de gemeente kunnen ze hier hoge boetes voor krijgen. Dit veroorzaakt irritatie en onbegrip bij bootgebruikers, horecaondernemers en anderen in de binnenstad.

D66 vraagt naar de precieze regels omtrent het aanleggen van bootjes aan de werven, en hoeveel ruimte handhavers hierin hebben om die naar eigen inzicht toe te passen. Ook vragen ze of de gemeente flexibeler om kan springen met de regels door eerst een serieuze inschatting van mogelijke overlast te maken. Mocht er een kans op overlast zijn, pleit D66 ervoor dat er eerst een waarschuwing wordt uitgedeeld.

14 Reacties

Reageren
 1. Waterzooi

  Raar weer. Waarschijnlijk bedoelen ze: enkele prominente D’66’ers hebben zelf boetes gekregen. Zoals wel vaker bij D’66 wordt de lobby van enkele politiek misbruikt door net te doen alsof er sprake is van groot maatschappelijk onrecht of een groot maatschappelijk probleem.

  Aangezien het in Utrecht met de dag een groter zooitje is geworden, ook op het water, lijkt het mij een erg goede zaak dat er gewoon gehandhaafd wordt en opgetreden. Het moet hier immers geen Amsterdam worden. Daar is bijna iedereen het over eens, behalve D’66, die willen juist dat Utrecht Amsterdam 2 wordt (omdat de wannebe hipsters daar de huur niet meer kunnen opbrengen waarschijnlijk) Volgens D’66 moet de stad 1 grote speeltuin worden en dan met name een speeltuin zoals ene paar prominente D’66’ers hem zien (nietwaar meneer Arts?). echter met een stad besturen heeft het niks meer van doen.

 2. Jvs

  Laat die boa’s toch. Ze hebben al zo weinig te doen. Logisch dat er geen overlast is als er gehandhaafd is, dat was vroeger wel anders toen de boa’s er nog niet waren.

 3. JdV

  Ach ja, D66 en handhaven. Altijd een lastige combinatie. Ze gaan door het leven denkende dat problemen altijd met een kopje thee en een goed gesprek kunnen worden opgelost. Wereldvreemde geitenharensokken nepsocialisten.

 4. Ben

  Helemaal mee eens! Maar inderdaad, er zijn belangrijkere zaken te behandelen in het kader van leefbaarheid van de stad.

 5. D'66'er

  @ JdV

  Je bedoeld juist de liberalen van D’66, de afsplitsing van de VVD, waarbij vele partijprominenten lid zijn van beide partijen? Dat D’66? Hou toch eens op met D’66 links te noemen. Dat zijn ze verre van. Zeker gelet op het feit dat zij voorstander zijn van marktwerking in al zijn facetten. Dat heeft niks met links te maken. Ook de oneindige vrijheid, zodat die misbruikt kan worden, heeft niks met links te maken hoor.

 6. Karel

  De gemeente begrijpt gewoon haar eigen regels niet.

  De water politie geeft aan dat er een verschil bestaat tussen meren en stil liggen. Strikt genomen op het moment dat men een ligplaats voor langere tijd inneemt kan gesproken worden over meren. Het begrip aanmeren bestaat dan ook niet.

  Het langs de gracht voor korte tijd een vaartuig drijvend houden (bijvoorbeeld met de hand vasthouden) kan er niet gesproken worden over meren. Het vaartuig is in deze fase formeel nog steeds varende. Hierop kan de gemeente dan ook niet handhaven en mocht dit wel zo zijn dan ligt de weg naar beroep open om de boete aan te vechten.

  Dus D66 als dit onderwerp zo belangrijk is dan zou ik pleiten voor goede bebording langs de gracht en neem gelijk ook even de vaarsnelheid van 4,5km p.u. mee lijkt ons eigenlijk veel belangrijker en dient de veiligheid. Helaas wordt daar dan weer niet op gehandhaafd.

 7. Masha

  Eens.

  Wat ze wel beter kunnen handhaven is de ligplaats vergunningen. Er zijn wachtlijsten terwijl er ondertussen veel boten ongebruikt liggen te verpieteren of zelfs half weggezonken zijn. Lijkt me een belangrijker probleem.

 8. BdV

  Versoepeling omdat er geen overlast is, levert waarschijnlijk overlast op.

 9. Echtutrechtse

  Briljant! Wat een neppartij.
  D66 ga je bezighouden met echt belangrijke zaken voor de burgers van Utrecht, zoals zorg, toegankelijkheid, wonen, afval, leefbaarheid.

 10. erwin

  regels zijn regels toch…? lekker duidelijk.
  wordt echt een rommeltje als boa’s ook van hun discretionaire bevoegdheden gebruik gaan maken.

 11. Jan

  Een rare gedachte om een regel te hebben en die dan niet te handhaven. Er hang een duidelijk rood bord “P verboden” aan beide einden van de Oudegracht. Wijs dan plekken aan waar het wel veilig kan. Het soms wel en soms niet goed vinden maakt de verwarring alleen maar groter, voor BOAs en schippers.

 12. Theo

  Nou zeg.
  Wordt er eens een keer gehandhaafd e3n is dat weer niet goed.
  Als je in de voorschriften opneemt dat aanleggen verboden is behalve als er geen ernstige overlast is geef dan meteen het aanleggen maar vrij.
  Oeverloze discussies over de vraag of hier inderdaad sprake was van overlast dat is iets waar we niet op zitten te wachten.

 13. Katja

  D66 wil helemaal niks verbieden. Leve de vrijheid ! Alles een groot festival en klerezooi. Domoren66

 14. Geenstijl@Utrecht

  Het probleem zit hem toch echt in de bejegening van de handhavers en hun leidinggevenden, als ik ze zo bezig zie dan krijg ik de indruk dat men totaal niet weet waar ze mee bezig zijn, ja een parkeerbekeuring is simpel.
  Maar weet je we kunnen van alles vinden hier op dit platvorm,maar het heeft totaal geen zin, het maakt niet uit welke partij er zit, iedere partij en zeker de wethouders hebben gewoon lak aan hun kiezers, en ook al die mooie beloftes zijn geen knip voor de neus waard, je word alleen maar teleurgesteld in de politiek jammer genoeg.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).