D66-raadslid Jony Ferket: “Utrecht heeft mij veel gebracht, nu wil ik iets terugdoen” | De Utrechtse Internet Courant D66-raadslid Jony Ferket: “Utrecht heeft mij veel gebracht, nu wil ik iets terugdoen” | De Utrechtse Internet Courant

D66-raadslid Jony Ferket: “Utrecht heeft mij veel gebracht, nu wil ik iets terugdoen”

D66-raadslid Jony Ferket: “Utrecht heeft mij veel gebracht, nu wil ik iets terugdoen”

Utrecht heeft de jongste gemeenteraad in Nederland. De gemiddelde leeftijd van de raad is 37 jaar. De komende weken gaat DUIC in gesprek met zes jonge politici die in maart in de Utrechtse gemeenteraad zijn gekozen. Vandaag, deel 3: Jony Ferket. “Ik herken mijzelf in het wereldbeeld van D66.”

Naam: Jony Ferket Leeftijd: 28 jaar Geboren: Leiden Opgegroeid: Valkenburg Studie: Geschiedenis Partij: D66 Politieke voorbeeld: “Heb ik niet.”

“In 2005 ben ik op kamers gaan wonen in Zuilen. Ik was negentien jaar. Utrecht is voor mij de toegangspoort gebleken tot de rest van mijn leven. Ik heb hier altijd met veel plezier gewoond, gestudeerd en gewerkt. Mijn motivatie om gemeenteraadslid te worden heeft er mee te maken dat Utrecht mij veel gebracht heeft. Nu wil ik iets terugdoen. Ik gun de kansen die ik zelf heb gekregen ook aan anderen. Utrecht is een fijne stad. Ik heb mij voorgenomen om hier voor lange tijd te blijven wonen.”

Belangenspel

“Tijdens mijn studie geschiedenis ben ik voorzitter geweest van de faculteitsraad. Je vertegenwoordigt dan studenten en krijgt te maken met verschillende meningen van aan de ene kant de studenten en aan de andere kant het faculteitsbestuur. Dat belangenspel vind ik erg interessant. Ik houd ervan om campagne te voeren en standpunten te formuleren. Vorig jaar begon ik raadsvergaderingen bij te wonen en ging ik mij wat meer verdiepen in Utrechtse media. Ik dacht erover na om mij kandidaat te stellen voor de gemeenteraad.”

Wereldbeeld

“Ik was al even lid van D66 toen ik actief werd voor G500 en daardoor ook lid werd van VVD, PvdA en CDA. Dat het D66 is geworden, is een bewuste keuze geweest. Ik herken mijzelf in het wereldbeeld van deze partij. D66 is proactief, schuwt taboes niet en wil vanuit mensen en onderwijs een samenleving opbouwen.”

‘Ik ging met zenuwen naar de uitslagenavond,

het was ongelofelijk spannend’

Idealen

“Mijn vader en moeder zijn nooit politiek actief geweest. Zij hebben mij zelfs afgeraden om de politiek in te gaan. Ik denk dat mijn ouders mij wilden beschermen. Zij hebben het beeld dat je het als politicus nooit goed kunt doen. Toch heb ik er geen spijt van dat ik gemeenteraadslid ben geworden. Dit geeft mij veel energie en ik vind het mooi om aan mijn idealen te werken.”

Voorkeursstemmen

“Sinds de vorige verkiezingen had D66 negen zetels in de Utrechtse raad. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart stond ik op de lijst op nummer tien. Ik had goede hoop; D66 stond er goed voor in de peilingen. Toch ging ik met zenuwen naar de uitslagenavond. Het was on-ge-lo-fe-lijk spannend. Toen bekend werd dat D66 dertien zetels had gehaald, raakten we door het dolle heen. Een paar dagen later werd bekend gemaakt hoeveel voorkeursstemmen iedereen had gekregen. Hoeveel ik er had? 1376. Ik was er best even stil van.”

Werkbezoeken

“Eén van de leukste dingen die je als raadslid doet, zijn de werkbezoeken die je aflegt. Laatst fietste ik met iemand van de wijkraad door mijn eigen wijk – Wittevrouwen – en bezochten we het Griftpark. Een andere keer ben ik rondgeleid op het industriegebied Lage Weide, waar ik een afval- en recyclingbedrijf heb bezocht. Dat was een groot bedrijf. Toch had ik er nog nooit van gehoord. Ik word enthousiast van de plannen die veel ondernemers hebben met onze stad. Dat ze alleen maar uit zijn op geld verdienen, geloof ik niet. Er zijn ontzettend veel ondernemers die Utrecht echt verder willen helpen.”

‘Ik ben ook raadslid als ik op

zaterdagavond in een café sta’

Mening

“Wie mijn voorbeelden zijn in de politiek? Uhm… Die heb ik niet echt. Er zijn altijd wel personen die je tegenkomt, waar je iets van mee neemt. Ik kijk op naar mensen die hun nek durven uitsteken. Zelfs als ze zichzelf daardoor niet populair maken bij anderen. De ambitie om over te stappen naar de landelijke politiek, heb ik overigens niet. Ik heb over zoveel zaken nog geen mening. Ik probeer naar mensen te luisteren en hun ideeën mee te nemen in de besluiten die ik als raadslid maak.”

Reces

“Als raadslid heb ik nu zes weken reces. Maar naast het raadslidmaatschap heb ik ook nog een gewone baan. Voor 36 uur in de week werk ik als projectmedewerker bij Schoolinfo. Voor het raadslidmaatschap staat ongeveer 20 uur per week. Hoeveel het werkelijk is? Ik heb mezelf voorgenomen om dat een keer bij te gaan houden. Het gaat met pieken en dalen.”

Volksvertegenwoordiger

“Ook als ik op zaterdagavond in een café sta, ben ik raadslid. Voor mij zit er geen scheiding tussen de politiek en privé. Raadslid ben je altijd. Dat vind ik prima hoor, dat is je taak als volksvertegenwoordiger. Het raadslidmaatschap zie ik niet als een baan. Als wat dan wel? Goede vraag. Ik krijg ervoor betaald, dat klopt. Maar een baan, zo zou ik het niet willen omschrijven. De politiek is ook een hobby van mij. En door raadslid te zijn kan ik proberen om iets te betekenen voor andere mensen.”

Lees hier het interview met Steven Menke (Student & Starter), deel 2 in de DUIC-serie met Utrechtse gemeenteraadsleden. Volgende week Partij van de Dieren-raadslid Eva van Esch.

Tekst & foto: Quirinus Martijn

8 Reacties

Reageren
 1. J Glimmerveen

  Mijn God, waar gaat het heen met de Utrechtse politiek.

 2. Jansen

  D66 stem je op als je jurist bent of niet kunt kiezen. Gewoon lekker doormodderen en de problemen wegkijken. Wel leuk verhaal DUIC..

 3. Gaper

  Tsjonge jonge dit is geen-idee-66 weer ten top hoor. Mevrouw heeft geen voorbeelden. Zegt zelf over heel veel dingen geen mening te hebben.

  Als ik dit verhaal lees vind ik haar ambitie en enthousiasme er totaal niet vanaf stralen. Terwijl ze nog zo jong is… Geen aanwinst voor de politiek.

 4. Stijn V

  Vind het wel van realiteit getuigen dat je als 28-jarige toegeeft niet overal een (gefundeerde) mening over te hebben. Van al die blaaskaken in de politiek die overal verstand van menen te hebben wordt niemand vrolijk.

 5. Wim Vreeswijk

  Als je nou zoveel afweet van geschiedenis dan heb je toch wel een beetje voorspellend vermogen ontwikkeld en weet je toch ook dat D66 een zeer eurofiele partij is die de onafhankelijkheid van ons landje volledig om zeep helpt ? Overigens wel een mooie foto !

 6. Utrechtse vogel

  Ik vind het een leuk wichtje. Die komt er wel.

 7. Henny Tielrooy

  Beste. Joni,
  Als je samen met andere volksvertegenwoordigers naar LW gaat om een Recyclings bedrijf ( Bonder) te bezoeken moet je vroeg in de ochtend komen voor 7 uur.
  Dan hoor je het lawaai veel beter waar wij wakker van worden aan de andere kant van het kanaal waar het bedrijf ook aan ligt.
  Wij hebben al veel vervuiling en als daar zometeen Windmolens bij komen wat gepromoot wordt door GL en voorkomen is door D66 gelukkig zoekt GL nu hun heil bij de Provincie.
  Ik verwacht van D66 dat ze hier ook tegen zijn in de Provincie.
  Succes met je Raadswerk.

 8. Wim Vreeswijk

  Iemand die nog geheel onbevangen is en toegankelijk is, is een aanwinst voor de politiek. Zij is (nog) niet verpest door vooroordelen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).