D66 sluit samenwerking met FvD uit en roept andere partijen op hetzelfde te doen D66 sluit samenwerking met FvD uit en roept andere partijen op hetzelfde te doen

D66 sluit samenwerking met FvD uit en roept andere partijen op hetzelfde te doen

D66 sluit samenwerking met FvD uit en roept andere partijen op hetzelfde te doen
Archieffoto gemeenteraad Utrecht
De Utrechtse fractie van D66 laat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen weten geen coalitie te willen vormen met Forum voor Democratie. D66 roept ook andere partijen uit de stad op om samenwerking met de partij uit te sluiten. De partij stelt dat voor sommige inwoners van Utrecht ‘alleen de aanwezigheid van Forum al bedreigend’ is, ongeacht het aantal zetels.

De Utrechtse fractie van D66 laat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen weten geen coalitie te willen vormen met Forum voor Democratie. D66 roept ook andere partijen uit de stad op om samenwerking met de partij uit te sluiten. De partij stelt dat voor sommige inwoners van Utrecht ‘alleen de aanwezigheid van Forum al bedreigend’ is, ongeacht het aantal zetels.

Forum voor Democratie doet dit jaar voor het eerst mee aan de Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen. D66 liet eerder al weten niet in zee te gaan met de PVV en daar komt nu Forum voor Democratie bij.

“Wij zijn ten diepste tegen de vrouwenhaat en buitenlanderhaat van Forum en wij zullen daarmee niet samenwerken. Ik roep andere partijen op dit ook te doen. Zo houden we de extremen uit het stadsbestuur”, zegt Maarten Koning, lijsttrekker van D66.

D66 meent dat Forum voor Democratie ‘onze democratie en rechtstaat (desnoods met geweld) wil vervangen’ en dat de partij staat voor ‘discriminatie en intolerantie’. Dit staat volgens D66 haaks op wat zij willen bereiken met de verkiezingen: “Een Utrecht waar iedereen zichzelf kan zijn en het beste uit zichzelf kan halen.”

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

49 Reacties

Reageren
 1. Dennis

  Het op voorhand uitsluiten van politieke partijen -welke door democratische verkiezingen aan de macht zijn gekomen- is niet goed en vergroot de tegenstellingen alleen maar i.p.v. ze te verkleinen.
  Door uitsluiting instaat meer polarisatie, een van de grootste problemen van dit moment. In dit geval is dus zowel D66 als Forum “extremistisch” bezig.
  Ga de dialoog met elkaar aan en werk samen, waarbij een zo groot mogelijk deel van de Utrechters gehoord zal worden!

 2. W. Ortel

  Is dit betaalde content ? Kan er dan een disclaimer bij aub DUIC.

 3. Aa

  Heeft D66 nou echt zon grote plaat voor hun kop? Er wordt gesproken over het vervangen van de democratie maar ondertussen bouwt D66 in rasse schreden onze democratische organen af, zoals het referendum. Ook de rechtsstaat waar D66 zich zo hoogmoedig mee bemoeit staat bij D66, kijk alleen maar naar de rechtsstatelijke onderbouwing van de avondklok en diverse andere maatregelen.

  Het weren van deze partijen haalt niets uit D66, de enige manier om de angel uit het extremisme te halen is door eens te kijken waar die volkswoede vandaan komt.

  Ik ben er heilig van overtuigd dat het succes van forum niet te danken is aan forum maar aan het falen van D66 en consorten. Zo kan beginnen met het nemen van de verantwoordelijkheid voor de problemen die door de jouw gewenste multiculturele samenleving zijn ontstaan.

 4. Stadsbewoner

  D66 sluit al jaren de inwoners van de stad uit, daar luisteren ze al jaren niet naar …

 5. Realist

  De kop had moeten zijn; ‘D66 roept een op tot uitsluiting van democratisch gekozen partijen’.. Een dikke middelvinger naar de democratie dus.

 6. Rietje

  Wat is toch die diversiteit waar men het steeds over heeft ?

 7. Matt

  Ik ben echt héél benieuwd naar die 0,0003 kiezers die niet kunnen beslissen of ze nou op D66 moeten stemmen of op FvdD.

  Anders gezegd, ik vind dat Duic zich hier laat misbruiken door D66 om even een persmomentje te scoren. Dit soort stellingnames kunnen prima beperkt blijven tot de eigen website van de partij.

 8. Nina

  DEMOCRATEN 66 die een deel van de kiezers bij voorbaat uitsluit. Heel bijzonder dit. Zoek het anders nog eens op “democratie”.

  Verder zou ik iedere politieke partij willen aansporen om de verbinding te zoeken. Beter nog: ipv partijpolitiek bedrijven, zou over ieder onderwerp de raad persoonlijk moeten stemmen. Dan pas is het democratisch.

  Met partijpolitiek maken politici zichzelf ongeloofwaardig door nooit de hand te bijten die hen voedt. Het lijkt alsof democratie een uitruil moet zijn van gewenst beleid.

 9. Ton

  Het politieke een-tweetje is weer begonnen.
  Beide partijen hopen er van te profiteren.
  En hebben elkaar daarvoor nodig.

 10. Esrin W.

  Best zielig dat D66. In de Tweede Kamer wordt continue de vloer met ze aangeveegd en als ze de discussies niet kunnen winnen dan maar zo?

 11. M.A

  Helemaal met Aa eens, dit gaat averechts werken

 12. Joris

  Helemaal niks mis met deze oproep.

  Forum vormt namelijk een regelrechte bedreiging van de democratie, omdat ze regelrecht aan haar stoelpoten zaagt, itt bijv. een PVV, ook al vind ik van die partij ook van alles.

  Democratisch een democratie om zeep helpen is nooit goed namelijk.

 13. Ooginaller

  Lijkt me niet meer dan logisch, gezien de standpunten van beide partijen en keurig dat ze het vóór de verkiezingen laten weten. Zo weten de stemmers ook waar ze aan toe zijn.

 14. wollie

  gelukkig is fvd een partij die niemand uitsluit.

  toch?

 15. G.H.

  Ik wil mijn referendum terug. Tot die tijd is alleen de aanwezigheid van ’66 al bedreigend voor mij.

 16. Scherpschutter

  Ja, ook in 2022 blijf ik maar weer eens thuis op verkiezingsdag. Dit soort uitspraken zijn exemplarisch voor de staat van ontbinding waarin deze zogenaamde democratie zich bevindt.

  Dit soort figuren vertrouw ik de leiding over het in elkaar zetten van een Ikea kast nog niet toe.

 17. Feminist

  Zou consistent zijn als ze dan ook DENK zouden uitsluiten, maar dat durven ze dan weer niet.

 18. Martinutrecht

  Ze roepen niet op om ze te weren uit de Gemeenteraad. Dat zou anti-democratisch zijn. Maar ze zeggen zo tegen het gedachtengoed van FVD te zijn, dat ze niet kunnen samenwerken. Als je zo fundamenteel het met elkaar oneens bent, zou het toch totaal ongeloofwaardig zijn als je alsnog in een college gaat samen.

 19. [email protected]

  D66 is allang niet meer de partij van vroeger,uitsluiten, uitsluiten, uitsluiten, dat is het enigste antwoord als van hun mening afwijkt.
  Misschien moeten ze eens in dialoog moeten gaan en zich afvragen waarom mensen stemmen op dit soort Democratisch gekozen partijen,ik weet het wel hoor.
  Maar blijf vooral WEGKIJKEN.

 20. Arne

  Niets ondemocratisch aan. Als je weet dat je standpunten zo ver uit elkaar liggen dan kun je dat beter meteen duidelijk maken. Ook fijn voor de achterban die vast niet zit te wachten op FVD in een coalitie

 21. arbeider

  Ik roep op om D66 en GroenLinks uit te sluiten!

  Utrecht weer bereikbaar maken!

 22. Frank

  Waarom zou een partij een andere partij niet mogen uitsluiten? Democratie verplicht toch niet om samen te werken met een partij waarmee je programatisch niet overeenkomt. Lijkt me heel democratisch om dat van te voren aan te geven. Heb je als kiezer de mogelijkheid om dit mee te nemen in je keuze.

 23. René

  Even voor de duidelijkheid. D66 sluit geen kiezers uit (zoals FvD doet), maar slechts bepaalde politieke partijen. En terecht. Deze politieke partijen maken zich schuldig aan het doelbewust verspreiden van desinformatie, intimidaties van andersdenkenden en het tegen elkaar uitspelen van mensen. Ze berokkenen de samenleving daarmee grote schade. Het ergste is nog dat deze partijen nagenoeg niets doen waar de mensen waarvoor ze zeggen op te komen en die op deze partijen stemmen baat bij hebben, bijvoorbeeld door huisjesmelkers (zoals Wybren van Haga) aan te pakken, het stedelijk leefklimaat te verbeteren of de arbeidsrechtelijke positie van mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt te versterken (zoals blijkt uit hun stemgedrag in de Tweede Kamer). Het is te hopen dat de andere fatsoenlijke politieke partijen het voorbeeld van D66 volgen.

 24. Ludwig

  Laat D66 zich ajb met de inhoud bezig houden en wat ze willen met de stad Utrecht. Dit is populisme van D66 zelf en ze geven allemaal aandacht aan FVD in Utrecht die er anders niet was geweest. Niet zo snugger.

 25. Don

  Dit gaat inderdaad averechts werken d66 veel mensen gaan nu overwegen om FvD te stemmen. En zoals Aa zegt het succes van FvD zit in het falen en wanbeleid van de zittende coalitie. En als de extremen uit het stadsbestuur moeten dan mag d66 ook vertrekken wegens het extreem slecht functioneren met als gevolg een onbetaalbare horeca stad.

 26. Massegast

  Dit jaar komt bij uitgeverij Leesmagazijn de vertaling uit van het boek van Sarah Wagenknecht ‘Die Selbstgerechten’; met als titel ‘De Zelfgenoegzamen’. Een absolute must om het politieke gedrag en plaatsbepaling van het huidige D66 te duiden. Mevr. Wagenknecht zegt het allemaal. Ik heb daar niets aan toe te voegen.

 27. Herman

  D66, ooit die vernieuwende partij, die als liberalen vrijheid hoog in haar vaandel hadden staan.
  En nu verklaard grootste voorstander van de vrijgeidsbeperkende QR pas, kan het niet bevatten.

  En dan ook nog als democraten ( daar staat die D voor) op voorhand democratisch gekozen partijen uitsluiten.

 28. Utrechtsch

  Toe maar D66, weer een polariserende stap genomen. Ik hoop van harte dat we dit keer een andere samenstelling van de coalitie gaan krijgen.

 29. John

  In een aantal reacties wordt gesteld dat het ondemocratisch zou zijn om uit te sluiten, voor de verkiezingen, dat je met een bepaalde partij wil samenwerken. Dat is niet ondemocratisch, maar slechts aangeven waar je voor staat. Daar komt bij dat FvD zelf als partij best als een gevaar voor de democratie kan worden gezien (waaronder desinformatie verspreiden, intimideren voor andere politici, goedpraten van het bedreigen van o.a. journalisten, het opnemen voor enge regimes als Rusland). Als de bedieners van het democratie-argument dus echt van democratie houden stemmen zij in ieder geval niet op FvD.

 30. Realist

  @John. Leuk geprobeerd maar het is toch echt D66 die oproept tot uitsluiting van mensen/partijen met een andere mening niet FvD.

 31. BW

  Waarom zou je een partij die jou voor een tribunaal wil slepen niet mogen uitsluiten? Verder wat John zegt (9/2/2022 – 9:38).

  Overigens, weet je wie ooit óók democratisch is gekozen…?

 32. John

  @Realist, 1. het ‘uitsluiten’ gaat niet over het stemmen, hun mening geven etc. Dat mag FvD allemaal heel fijn doen. Als andere partij, in dat geval D66, kan je alleen aangeven dat je geen zaken met een partij wil doen in een coalitie. Dat is dus niet ondemocratisch. Je kan betogen dat het voor de kiezer zo juist duidelijk wordt waar je voor staat. Er is dus iets te kiezen.
  2. Het gaat hier niet zozeer om ‘het hebben van een andere mening’. We hebben allemaal andere meningen. Maar er komt een grens dat je ziet dat een partij zover is afgedreven van onze samenleving, de rechtsstaat die we met ons allen de afgelopen decennia hebben opgebouwd, dat je er niet meer mee samen op wil trekken.

 33. Wim Vreeswijk

  D66 kan met deze beslissing van uitsluiten van FVD beter hun letter D verwijderen en zich voortaan in de gemeenteraad presenteren met uitsluitend ’66’ dan is dat voor iedere Utrechter duidelijk !

 34. Joris

  @Realist

  Het is forum dat onlinetrollenlegers aanstuurt om andersdenkenden te imtimideren en bedreigen.
  https://www.nrc.nl/nieuws/2022/01/21/de-digitale-knokploeg-van-forum-voor-democratie-a4081361

  Het is forum dat een dagelijkse aanval doet op feiten. Feiten zijn de fundering. Sla je die weg, stort de boel in.

  Hier wat leuke artikelen van Follow the Money (toch een diepgravend en uitstekend journalistiek platform die niemand sparen) over wat er allemaal achter de schermen gebeurd bij Forum en Thierry: https://www.ftm.nl/tag/thierry-baudet

  Het is forum dat de wetenschap en kunsten dagelijks verdacht maakt.

  Het is forum dat democratisch gekozen politici bedreigt met toekomstige tribunalen. Forum veroordeelt andersdenkende bestuurders op basis van door henzelf verspreide desinformatie, die bewezen onjuist is.

  Het is forum dat, achter de schermen, als niemand meeluistert, bewijst een diepgewortelde antisemitistisch gedachtenģoed in zich te hebben. Het is forum dat jodenhaat faciliteert. Het is forum dat niet optreed tegen jodenhaters in haar midden. Het is forum die jodenhaters belangrijk maakt in haar partij.
  https://www.trouw.nl/opinie/antisemitische-uitspraken-van-baudet-zijn-geen-incident~bdea8f1b/ Uit Trouw, een oerdelijke en betrouwbare krant.

  Het is forum dat bewezen banden heeft met dictatoriale regimes en steun krijgt van trollenlegers van deze regimes.
  https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2020/04/inlichtingenexpert-ben-de-jong-in-zembla-over-thierry-baudet-en-rusland

  Het is forum dat bewezen banden onderhoudt met extreem rechtse en fascistische (jeugd)bewegingen. https://www.trouw.nl/nieuws/thierry-baudet-in-verlegenheid-om-ontmoeting-met-extreem-rechtse-denker~bf6e4198/

  https://www.google.com/search?q=forum+banden+schild+en+vrienden&client=ms-android-samsung-rev2&ei=KJgDYsqVJtSK9u8Px_OH8Ak&oq=forum+banden+schild+en+vrienden&gs_lcp=ChNtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1zZXJwEAMyBQghEKABOgcIIRAKEKABOgQIIRAVSgQIQRgBUNIIWOItYN0xaAFwAHgAgAGCAYgBzQiSAQM4LjSYAQCgAQHAAQE&sclient=mobile-gws-wiz-serp

  Het is forum dat volger is van vrouwonvriendelijke goeroes. De vrouw is un forums gedachtengoed een minderwaardig wezen en ondergeschikt aan de man. https://www.quotenet.nl/nieuws/a194892/dit-is-quote-mei-een-glaasje-met-thierry-baudet-video-194892/

  Maar, feiten doen er allemaal niet toe als het op forumvolgers en trollen aankomt. Ze doen net alsof ze of bovengenoemde feiten niet kennen of dat ze niet bestaan. Jaja.

 35. De count

  Wat is het nut van deze mededeling op deze site? PR momentje voor de “goedzakken” van d66? Krijgen we straks voor iedere uitsluiting van samenwerking een niets zeggend artikel? Kunnen politieke partijen alleen maar scoren met dingen die ze niet willen, in plaats van te overtuigen met zaken die ze wel voor elkaar willen krijgen? Armoe troef

 36. Pee

  @Joris
  Dan stem je toch niet op fvd.
  Als je een lijst maakt van d66 in zo’n zelfde context dan komen er veel gevaarlijker dingen naar boven.
  Kom nou niet met ‘ maak dan zo’n lijstje’ ,want het is je toch ook met de fvd gelukt.
  Het op voorhand uitsluiten van andere partijen zegt alleen maar dat ze angstig zijn voor deze partijen anders hadden ze wel hun mond gehouden.
  Moet he eens kijken als d66 in een positie terechtkomt dat ze niets te kiezen hebben maar alleen aan kunnen blijven als ze door andere partijen gekozen worden.
  Mocht dat dan toevallig fvd zijn dan doen ze water bij de wijn en zullen zeker instemmen met samenwerking.
  Wat ik niet begrijp is waarom er nog mensen zijn die op d66 blijven stemmen, dan sta je toch echt een eind van de samenleving vandaan.

 37. LGT

  Schandalig, in één woord samengevat.
  D66 is zelf een anti democratische partij en wil op voorhand partijen die haar niet welgevallig zijn gewoon uitsluiten.
  Als dat in Nederland de trend wordt in de huidige Politiek dan worden wij een dictatoriale samenleving waar de dienst wordt uitgemaakt door dictatoriale partijen waar het grootste deel van de kiezers niet op hebben gestemd, zoals D66.

 38. Theo

  Die @Joris heeft er heel wat werk van gemaakt.
  Misschien kan hij in zijn gedrevenheid een lijstje produceren van wat D66 in de afgelopen jaren voor ons heeft bereikt?
  Dat lijkt mij een effectiever middel om Maarten Koning aan stemmen te helpen.
  Alleen dat klagen inspireert niet.

 39. Tinus

  Uitsluiten is ondemocratisch. de D van 66 niet waard .
  Of je het met standpunten eens bent of niet. Burgers hebben keuzevrijheid. Beetje dictatoriaal gedrag van 66.
  De dialoog altijd open houden.

 40. Leon

  Opmerkelijk dat een reactie waarin uiteengezet wordt dat het niet ondemocratisch is om vooraf als partij aan te geven niet met een andere partij te gaan samenwerken – iets waar de kiezer dan vervolgens voor kan kiezen – niet door de moderatie komt, maar dom geschreeuw vanuit de hier altijd aanwezige rechtsreactionaire zeikerds wel.

 41. vak K

  @ Joris

  Volgens mij heb je ,’s nachts nachtmerries van Baudet, stel je niet aan man. Je kan je beter druk maken over het echte gevaar in de samenleving dat is waar linkse gasten nog steeds voor weg duiken en partijen als FVD aanhang door krijgen.

  Gewoon op dinsdagavond Opsporing Verzocht kijken, om je heen kijken in de volkswijken kijken op straat etc. Daar zit het grote probleem van Nederland, welterusten!

 42. snorretje

  dat is een van de redenen dat ik nooit en te nimmer meer zal stemmen op de grote partijen die andere partijen uitsluiten van deelname aan een coalitie .wij leven in een democratie het volk stemt .als er dan arrogante partijen zijn die partijen met 22 zetels[ Pvv] uitsluiten van deelname aan de regering is dat zeer arrogant en on democratisch en neem je de kiezer niet serieus. oproep tot boykot van een partij die door het volk gekozen is kan wat mij betreft echt niet . let wel ik zal voorlopig niet stemmen op het forum .omdat ze zich heel bijzonder heeft uitgelaten over het griepje wat momenteel de wereld teistert .

 43. Wim

  D66 moet alleen voor zich zelf iets voornemen en niet anderen iets opleggen.
  Maar dat wisten we al D66 is een ondemocratische party die alleen maar uit is op macht.

 44. Joey

  Echte democraten he die van d66

 45. Elly

  D66, moet eerst maar eens hand in eigen boezem steken!! Van mij mogen ze ook uit de Utrechtse politiek verdwijnen. Polarisatie werken ze zelf aan mee op deze manier.

 46. Peter

  Ik had zonder hulp van D66 voor mezelf FvD toch al uitgesloten.

 47. JdV

  @Joris. Leuk lijstje. Veel meningen, weinig bewezen feiten. Veel geblaat van D66 en GL liefhebbers die het demoniseren van alles wat ze niet bevalt nog niet hebben afgeleerd. De kogels kwamen en komen tenslotte nog steeds van links.

 48. JdV

  @Leon: Ik denk dat het komt omdat mensen zoals jij elke mening die niet strookt met hun eigen wereldbeeld direct wegzetten als rechtsreactionair. Dan ben je af en mag je niet meedoen. Dom geschreeuw van linksreactionaire zeikerds genoeg hier op DUIC.

 49. Liza

  @ snorretje de PVV heeft geen 22 zetels, nooit gehad ook. 1e klas desinformatie.

  De reden dat er met de PVV geen coalitie te smeden is ligt aan de PVV zelf. Zij komen andere partijen met wie ze moeten samenwerken niet tegemoet. Iedereen moet tot elkaar komen, ook de PVV. In je eentje regeren kan niet. CDA en VVD hebben het een keer geprobeerd met de PVV. Dat was een drama.

  De PVV weigert op te treden tegen een seksueel roofdier in haar midden trouwens, itt andere partijen.

  Hier gaat het trouwens over lokale verkiezingen. Forum heeft een paar weekjes voor de verkiezingen nog niet eens een verkiezingsprogramma. Waarom niet?
  Mensen moeten toch weten waar ze op stemmen? Of verdiepen forumkiezers zich niet in waar een partij lokaal voor staat? Stemmen zij blind? Raar ook dat een landelijke partij een gemeente gebruikt om zichzelf te profileren ten koste van het gemeeentelijk bestuur. En volgens de reaguurders gaat het al zo lekker met dat gemeentelijk bestuur. Moet je vooral een partij erbij nemen die geen idee heeft over dat bestuur.

  Ik als vrouw en jood moet er niet aan denken dat een vrouwonvriendelijke, jodenhatende, banden met extreem rechts hebbende, aan vaststaande feiten zagende, fake news verspreidende en hoofden van kiezers manipulerende partij in een gemeentecoalitie komt. Ik kan jullie alvast zeggen dat zo goed als alle partijen forum inhoudelijk uisluiten, op het machtsgeile cda na, hebben ze in een paar provincies laten zien. d’66 komt er tenminste voor uit.

  En dat uitsluiten is geeneens uitsluiten, want forum kan gewoon in de raad komen waar zij politieke zeggenschap kunnen krijgen. d’66 zoekt in een coalitie gewoon partijen waar ze het bestuurlijk gezien mee zouden kunnen vinden, logisch. Zo werkt dat als je een bestuur vormt. En dat mag je doen als je aardig wat zetels scoort. Je vertegenwoordigt dan ook veel kiezers . Het woord coalitie zegt dat al. Daar wordt d’66 dan ook voor beloond of gestraft.

  Forum zelf sluit landelijk gezien trouwens weet ik niet hoeveel partijen en kiezers/ mensen uit. Iets met boter op het hoofd. Pot verwijt de ketel.

  Forum is trouwens in de basis een überkapitalistische partij die niet gaat opkomen voor de kleine man. Zie hun banden steeds weer met o.a huisjesmelkers. Zij strijden tegen de arbeider en middenklasse. Ook hun belang is de vermogende laag. Kijk even goed naar dit wanna be studentencorps. KIJK.

  Deze corpsballetjes gaan echt never nooit voor het volk opkomen. Ze gebruiken het volk alleen om aan de macht te komen. Je moet wel gek zijn om op ze te stemmen. Zij zijn degene die jou als burger nog verder gaan uitkleden. Dat doen ze voor hun eigenlijke achterban, de rijke stinkerds.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).