D66 Utrecht pleit voor openbare terrassen in de stad: ’Openbare ruimte is van iedereen’ D66 Utrecht pleit voor openbare terrassen in de stad: ’Openbare ruimte is van iedereen’

D66 Utrecht pleit voor openbare terrassen in de stad: ’Openbare ruimte is van iedereen’

D66 Utrecht pleit voor openbare terrassen in de stad: ’Openbare ruimte is van iedereen’
D66-raadslid Nadia Stylianou wil dat de gemeente Utrecht een proef gaat doen met openbare terrassen verspreid over verschillende wijken en parken in Utrecht. “Elke Utrechter moet van de stad kunnen genieten, de openbare ruimte is van iedereen. Maar voor Utrechters met een kleine beurs is het bezoek aan een horecaterras erg kostbaar. Ook voor hen moet er plek zijn”, vindt Stylianou.

D66-raadslid Nadia Stylianou wil dat de gemeente Utrecht een proef gaat doen met openbare terrassen verspreid over verschillende wijken en parken in Utrecht. “Elke Utrechter moet van de stad kunnen genieten, de openbare ruimte is van iedereen. Maar voor Utrechters met een kleine beurs is het bezoek aan een horecaterras erg kostbaar. Ook voor hen moet er plek zijn”, vindt Stylianou.

Openbare terrassen zijn al in verschillende steden een succes, zegt Stylianou. “Bewoners lezen een krantje, maken een praatje met elkaar, eten hun lunch, rusten even uit en genieten van de omgeving. Ook worden de plekken gebruikt voor vergaderingen, voorleessessies en onderwijs in de open lucht.”

Ze vindt dat zulke plekken er ook in Utrecht moeten komen, vooral omdat niet iedereen een bezoek aan een horecaterras kan betalen. Stylianou: “Mede door stijgende prijzen, kost een glaasje fris al snel meer dan 3 euro. Dat is voor mensen die niet zo veel te besteden hebben veel geld. Daarom zetten wij ons in voor openbare terrassen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en ontspannen. Zonder zorgen over geld.”

Stylianou wil dat er een pilot komt in een aantal stadscentra en parken in Utrecht. Wethouder Schilderman heeft inmiddels ook aangegeven dat ze gaat kijken naar opties voor het starten van zo’n pilot.

49 Reacties

Reageren
 1. Bjorn

  Zoiets hebben we toch al? Het heet een park…

 2. JdV

  Ah, door de gemeente gefaciliteerde hangplekken voor drugsverslaafden, dealers, “jongeren” en psychiatrisch verwarden/daklozen. Prima plan. Daar zal elke buurt echt van opknappen.

 3. Fred

  @bjorn: een park is een terras?! 🤯

  Ik vind het een uitermate sympathiek idee!

 4. Binnenstadsbewoners

  Goed idee
  Haal de grootste horeca terrassen in de binnenstad weg
  Dan denk ik aan mariaplaats Stadhuisplein Ganzenmarkt Neude
  Verander dat echt in openbaar gebied
  Zet er wat bankjes neer
  Sla je twee vliegen in één klap
  Geluidsoverlast van horecaterrassen,is weg
  Fijn voor omwonenden
  En het openbaar gebied is wat het hoort te zijn ,,,openbaar gebied , met wat bankjes

 5. Wim

  Toe maar. Het wordt steeds gekker met die feestpartij. Hun schaamteloosheid kent geen grenzen.

 6. Bas

  Leuk idee, maar hoe wordt dat uitgevoerd?
  Wie plaatst en is eigenaar van de tafeltjes en stoelen? Staat dat vast (stalen picknicktafels? moet wel eenvoudig weg te halen zijn als plein nodig is) of los en zwerft het in no-time uit.
  En wie maakt het schoon en ruimt de rotzooi op? Een gemiddelde parkbezoeker tegenwoordig gaat er vanuit dat de gemeente z’n meegebrachte/bezorgde pizzadozen en wijnflessen opruimd. Als goede geste wordt het nog wel naast de overvolle prullenbakken gepleurd.
  Moet je je voorstellen dat dat nu op een plein midden in de stad gebeurt in plaats van een beetje uit het zicht zoals in een park.

 7. BdV

  @Binnenstadsbewoners – Geluidsoverlast hoeft hiermee niet weg te zijn. Openbare terrassen blijven vermoedelijk 24 uur per dag open.

 8. Kees Truijens

  @Binnenstadsbewoners
  Helemaal met U eens. Ik ben een binnenstadsbewoner die graag door de stad loopt en zo nu en dan wat moet rusten. Ik merk dan dat de publieke ruimte grotendeels is geprivatiseerd, in gebruik door de horeca. Veel banken zijn verwijderd. Bezuiniging? Angst voor junks?

 9. Nina

  Ach wat een schattig idee. Gaat ook bekeken door hun roze bril geen overlast geven, omdat niemand zich eigenaar voelt van dergelijke terrassen.

  D’66 vergeet verder wie er dan voor het meubilair gaat zorgen. Dat zijn ze bijvoorbeeld ook vergeten bij de onteigening van de boerenbedrijven; wie gaat al die grond onderhouden?

 10. Nina

  Als behoeftig persoon op een terras kunnen zitten terwijl je geen geld hebt voor eten, de tandarts of energie. Het laat maar weer eens zien hoe ver men van de burger verwijderd is.

 11. Confusius

  @ Iedereen

  In Den Bosch hebben ze dit, stoeltjes neergezet door de gemeente. Dit is welgeteld een jaartje leuk geweest. Nu zijn deze stoelen in parken overgenomen door overlastgevende hangroepjongeren die voorheen klein stadsparkjes (oases van rust) hebben omgetoverd tot plekken waar geen normaal mens meer wil zijn. Zij maken ook 1 grote vuilnisbelt van deze openbare terrassen. Zij hebben de jonge gezinnetjes en ouden van dagen of verliefde stelletjes keihard weggejaagd. Klagen heeft geen zin, want de gemeente vind dat de omwonenden de overlast zelf moeten aanpakken, maar ook de overlast van de jongeren moeten accepteren, want het hoort bij de stad en jongeren hebben ook recht op ruimte.

  Nou mooi dan. Dankjewel gemeente voor het faciliteren van overlast en het verpesten van parkjes en stukken park.

  Wat is er trouwens mis mee dat mensen zelf een stoeltje of een picknickkleed meenemen dat ze in de avond weer mee naar huis nemen?

  Helaas hebben de Nederlanders niet het fatsoen om iets als Jardin de Luxembourg of de parken in Lissabon hier te laten slagen. Overigens worden mensen daar wel aangepakt en aangesproken op wangedrag. Nederlanders maken ook altijd alles vies. Van WC’s, tot treinen, tot de straat of de parken.

 12. Realist

  In mijn beleving is de winst aan ruimte nihil als je de terrassen weghaalt maar het deugt natuurlijk wel als je gaat claimen de openbare ruimte van ‘iedereen’ is. Als dit plan doorgaat verzinnen ze wel weer wat anders om ‘iedereen gelijk’ te maken.

 13. Jantientwintig

  Heerlijk nieuwe overlast hotspots …ook een handhavingsplan in de pilot opgenomen of mogen omwonenden dit weer zelf uitzoeken

 14. Charles

  Lijkt mij een mooi maar kansloos plan want dan ga ik er wel vanuit dat het hier om de echte centrum pleinen gaat en niet ergens achteraf. Ben dus heel benieuwd of de reeds bestaande horeca hier vrijwillig plaats voor wil/kan maken………..

 15. Ludo

  Typisch D66, antwoord geven op een vraag die niet gesteld is. Echt zonde van het geld. Maar terrassen en horeca lijkt het belangrijkste punt op de agenda van D66 te zijn. Heel Utrecht één groot terras!
  Laten we hopen dat het bij een proefballonnetje blijft…

 16. Ab Otten

  dom idee. ook de reactie die ik lees van buurtbewoners die oproept alle horeca terrassen op een paar bekende plekken in Utrecht te sluiten is dom. Hoe kom je op dit idee….. je creëert er alleen maar een grotere kloof door, tussen arm en rijk: kijk dan daar zitten de arme mensen op het voor hen speciaal door D66 ( oh ja inmiddels D33) aangelegde terras… wat zielig he…..misschien is het een idee D33, dat jullie voor de ingang van de 173 voedselbanken in Nederland een dergelijk terras laten aanleggen… toch? twee vliegen in een klap. Een andere schande voor ons land, voedselbanken, maar daar hebben we het nu niet over.

 17. Baliekluiver

  Let op, dit gaat de utrechtse horeca met veel misbaar tegenhouden! Zij zijn gewend beschermt te worden door D66 en dat moet natuurlijk zo blijven. Binnenkort trekt Stylianou haar proefballonnetje weer in.

 18. Confusius

  Mag mijn eerdere reactie aub geplaatst worden?

 19. arbeider

  Goh weer zo,”n kreet ” de openbare ruimte is voor iedereen ” die men roept als het dit College uitkomt.

  Behalve als je een auto,verspa of scooter hebt! Dan ben je niet welkom in je eigen stad!

  Wat een hypocrisie weer!

 20. Marko

  Misschien slaagt het niet (volledig), maar daarom heet het ook een proef. Ben benieuwd wat degenen die al meteen weer negatief reageren zelf bijdragen aan het inrichten en functioneren van de stad?

 21. Wim

  Kijk. Eerst roepen om openbare terrassen op de ruimte die nog niet door de horeca in beslag is genomen. En dan over een jaar of twee, drie roept D66 op om die openbare terrassen door de horeca te laten exploiteren. Eindresultaat: geen vierkante meter vrije openbare ruimte meer in de stad. En de feestpartij tevreden.

 22. Fred

  @arbeider: de binnenstad is van iedereen, precies dáárom ben je niet met je stinkende scooter welkom. Niks hypocriets aan. Wat je hier overigens niet aan snapt is mij een raadsel.

 23. Janny

  Openbare terrassen vind ik een slecht idee, omdat je nu al in de stad
  amper ruimte hebt om te lopen door de commerciële terrassen.
  Als je niet goed ter been bent of rolstoel gebruiker/ster dan is de openbare ruimte nu al vrij ontoegankelijk, laat staan als daar nog openbare terrassen bij zouden komen. Ik pleit eerder voor bankjes
  waar je even op adem kunt komen en genieten van onze mooie stad.

 24. J.Pal

  Leuk!

 25. Rutger

  Ik vindt het een uitstekend idee! als we er een gezamelijke BBQ bijkrijgen zou ik er wel gaan vertoefen.

 26. Luuk Upuuk

  Laat men eerst eens een verbod op roken in de openbare ruimte verordenen. Dan wordt het ook voor niet-rokers aangenaam vertoeven op een terras. En zelfs wandelen wordt dan weer aangenaam, als je niet meer gedwongen wordt om overal de tweedehands rook van verslaafden te moeten inademen.

 27. WV

  Ze bedoelen zeker terrassen in de openbare ruimte zoals op park Paardenveld.

 28. Paul Sip

  Toen ik de Gemeente er op wees dat er in de buurt van een zitbank een prullenbak miste werd dit onmiddellijk opgelost door de zitbank te verwijderen. Neen, nu dan dit voorstel. De Gemeente moet juist zorgen dat het vuil wordt opgehaald en opgeruimd en andere belangrijkectaken uitvoeren en niet met onzinprojecten komen.

 29. P. de V.

  Het leuke van deze gemeente is dat zij proeven doen ( nee, pilots) zonder proefopzet en zonder succescriteria. Ze doen wat, vragen vervolgens een paar voorbijgangers (meestal bezoekers, geen bewoners) wat ze er van vinden, dat is altijd positief want bezoekers vinden alles best, en dan is het een geslaagde pilot. Of proef.
  We hadden ook zoiets met de evenementenlocaties: pilots van een jaar en dan besluiten. Op welke criteria wat zou worden besloten en door wie, stond er niet bij, ik heb dat nog gevraagd in de zienswijze maar plotseling werd alles gestopt want corona.

  Enfin, ik kan niet wachten tot ik doof word en geen last meer heb van herrievolk.

  Overigens heb ik geen last van een beetje praten hoor, dat is gezellig, maar aangeschoten volk maakt echt belachelijk veel herrie in de klankkas die binnenstad heet.

 30. ChefPlongeur

  Erg leuk plan!
  In veel steden zie je hoe succesvol het kan zijn.
  Angst voor meer overlast is niet terecht; handhaving kan hier evengoed plaatsvinden als elders.
  Overigens is uit veel obderzoeken gebleken dat wat mooi is en onderhouden wordt, ook weinig gevandaliseerd wordt.
  Veel angsthazen die hier reageren lijken vooral voorstander van “nooit iets nieuws, want gaat vást niet goed” – wat natuurlijk een doodsteek is voor iedere positieve ontwikkeling.
  Conclusie: go for it!

 31. wollie

  ruimte voor iedereen? dan dus géén terras.

 32. JdV

  @luuk upuuk: als u rookvrij wilt zitten gaat u gezellig uw glaasje azijn nuttigen binnen in cafe of restaurant bij de rest van de boomers. Terras en de gezellige mensen zitten buiten bij de rokers.

 33. Luuk Upuuk

  @ JdV, azijn is mijn drank niet, maar waarom moet ik als niet-roker me aanpassen aan uw vieze gewoonte? U kiest ervoor te roken, ik niet. Vaak zijn terrassen, die openbare ruimte innemen, zo ingericht dat er nog net loopruimte (voor het bedienend personeel uiteraard) in het midden over is. Waarom moeten niet-rokers daar als het ware spitsroeden door een met rookwalm omgeven soort gezellige mensen lopen?

 34. Anne Marie ten Berge

  Waarom een pilot D66? Jullie hebben toch de macht? Teken op een stads plattegrond de vrije openbare plekken in. Zet in een legenda –op dezelfde plattegrond de kosten van het meubillair en de afvalbakken. Ga naar de gemeenteraad onder voorzitterschap van Dijksma (PvdA) en zorg dat het voorelkaar komt. Hoe moeilijk kan een definitief besluit zijn als je rekening met je kiezers houdt?

 35. Jantientwintig

  Chefplongeur
  Welke steden zijn dat dan ?
  Hoe wordt er elders gehandhaaft? In Utrecht is er nl geen capaciteit voor.
  Uit welke onderzoeken is dit gebleken ?
  Oja en veel angsthazen hier zijn door schade en schande wijs geworden want weten hoe het in de stads er aan toe gaat bij overlast en de onwil tot handhaven.

 36. Jvs

  Leugenaarsbankjes door heel Utrecht. Wat een goed idee!!

  Gooi er een GSM blocker in. Dan gaan ze vanzelf wel praten.

 37. Paul blij

  Goed idee ! Niet iedere plek is geschikt dat klopt. Maar de gelegenheid bieden om je gekochte maaltijd, of drankje bij de super markt te nuttigen, of gewoon weg mensen te kijken, te lezen is positief. Draagt in principe bij aan meer veiligheid in de openbare ruimte.
  Hang jongeren, dag dealers etc houden niet van goed licht, dus plaats deze zit plekken niet op duistere plekken in de avond of nacht. Zoals je soms bij parken ziet.
  Laat een Utrechts Design buro een eigen niet makkelijk ( zwaar ) verplaatsbaar meubilair ontwerpen, zodat je mobiel kan testen wat wel of niet geschikte locaties zijn. Want dat zal in de praktijk moeten blijken. Meubilair met daarbij behorende afvalbak natuurlijk…
  Als we de per definitie de vele negatieve denkende hier boven zouden volgen…zouden we nooit verder komen…
  Overigens blijkt door de nu gerealiseerde trap zit plekken bij Jaarbeurs plein, Catharijne kade, en zit plekken bij Maria plaats bloembakken, Ams kanaal kade, dat behoefte aan verblijven zonder consumptie kopen groot is.!

 38. Confusius

  @ ChefPlongeur

  Ik vind dit een bijzonder flauwe opmerking van je. Iedere
  criticaster wordt op jouw manier weer eens weggezet als zeur.

  Ik geef letterlijk aan je aan dat het in Den Bosch op een farce aan het uitdraaien is.

  Daarnaast is het Nederland. Hebben we nagedacht over diefstal, vandalisme, verantwoordelijkheid?

  Het verschil met parken in ons omliggende landen is dat die daar met meer respect door de mensen gebruikt worden. Zelfs door de verslaafden en daklozen. Ook gaan de parken daar o een bepaalde tijd dicht vaak. Ga je dit in Nederland proberen in te voeren dan is er weer een bepaalde groep die op een schreeuwerige manier van zich laat horen en zijn of haar zin probeert af te dwingen. Daarom is het in Nederland ook zo moeilijk om echte verandering ten goede af te dwingen, met al die lobby, actiegroepen e.d..

  En D66, zoals in elke gemeente zijn die vooral bezig met ideetjes voor de leuk en proefballonnetjes. De echte moeilijke zaken die bij het besturen van een stad horen, te weten: armoede, criminaliteit, vervlechting zware misdaad met bovenwereld, macht van het grote bedrijfsleven, vastgoedproblematiek, laten zij liever over aan anderen.

 39. Binnenstadbewoner

  Lijkt erop dat dit raadslid in een soort van teletubby wereld leeft …. .

  Zoals het geval is bij veel openbare bankjes trekken die vooral daklozen, hangjongeren, drugsverslaafden etc. aan. Met bijbehorende (zware) overlast en een onbehaaglijk gevoel bij voorbijgangers.

  Als die bankjes er bij wijze van proef eenmaal staan, gaan ze nooit meer weg.

 40. ACTK

  Geweldig idee! Waarom is het eindelijk ‘logisch’ dat je moet betalen om op een stoel te zitten? De stad is van de bewoners.
  Het zal best even zoeken zijn hoe je dit het beste inricht. Maar gewoon beginnen en bijschaven, dan komt het goed.

 41. JdV

  @luuk.upuuk: ik ben geen roker dus uw redenatie is onzinnig. U hoeft zich ook niet aan te passen aan rokers. U gaat gewoon geheel rookvrij binnen zitten omdat dit in de wet zo geregeld is. Dat u zich niet aan de wet wilt houden is niet mijn probleem.

 42. Terrastijger

  Dus eigenlijk zou het dan zo moeten zijn dat je op elk terras in de stad, dus ook van een horeca ondernemer zou mogen gaan zitten …D66, zonder iets te consumeren….want deze terrassen staan al in de openbare ruimte..
  Top idee 👍🏻

 43. Sander

  Op de plek waar nu SOIA zit was vroeger een stukje Vrij Utrecht. Mooie plek aan het water. Nu Horeca
  Waar nu Roost zit . Mooi stukje Utrecht. Lekker wegwezen met die horeca.
  Voor de prijs van 1 Biertje koop ik zelf een 6pack bij de supermarkt
  Goed idee dus

 44. De Spycholoog

  @conficieus, tjonge wat een frustraties en onterechte negatieviteit.
  Klinkt als zo’n splinterpartij die nooit oplossingen of ideeën hebben alleen goed zijn in klagen…

 45. Katja

  Terrasterrasterrasterrasterras…weten ze nou echt niks nieuws te verzinnen ?
  Utrecht is bijna net zo erg aan het worden als 020. Leefbaar Utrecht, graag een doorstart !

 46. Jan

  @actk

  Door wie worden deze stoelen (/openbare terrassen) betaald?

 47. Liza

  @ACTK

  Die bewoners kunnen toch zelf wat stoeltjes en tafeltjes mee van huis meenemen naar het park?

  Koop een bolderwagen en wat campingmeubeltjes en je bent voor een paar tientjes klaar. Heb je de rest van je leven profijt van.

 48. W.H.de Groen

  Ik vraag me werkelijk af of D’66 alle realiteit uit het oog verloren is wanneer ze een dergelijk initiatief op tafel leggen…!
  Vlgs mij kent Utrecht problemen die meer aandacht behoeven waarbij ze misschien even hun prioriteitelijstje naar een hoger level mogen gaan brengen.

 49. Rob

  Wat de heer Groen zegt. Ongelooflijk dat de wethouder zich met dit soort non-issues bezig houdt. Geld en tijdverspilling terwijl er absoluut meer dringende zaken zijn. Voor mij het zoveelste teken dat de overheid zich met elk detail van de samenleving wil bemoeien. We regelen het zelf wel!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).