D66 Utrecht wil toch snel bouwen in Rijnenburg; bouw eerste 2.500 huizen moet al komende jaren D66 Utrecht wil toch snel bouwen in Rijnenburg; bouw eerste 2.500 huizen moet al komende jaren

D66 Utrecht wil toch snel bouwen in Rijnenburg; bouw eerste 2.500 huizen moet al komende jaren

D66 Utrecht wil toch snel bouwen in Rijnenburg; bouw eerste 2.500 huizen moet al komende jaren
D66 Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein werken aan een plan om toch al zo snel mogelijk te beginnen met de bouw van huizen in polder Rijnenburg. “Ook deze week stonden de kranten weer vol van mensen die geen stappen kunnen nemen in hun leven, geen kinderen kunnen krijgen, omdat ze niet aan een geschikte woonruimte kunnen komen. Hiervoor moeten er meer huizen gebouwd worden”, stelt D66.

D66 Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein werken aan een plan om toch al zo snel mogelijk te beginnen met de bouw van huizen in polder Rijnenburg. “Ook deze week stonden de kranten weer vol van mensen die geen stappen kunnen nemen in hun leven, geen kinderen kunnen krijgen, omdat ze niet aan een geschikte woonruimte kunnen komen. Hiervoor moeten er meer huizen gebouwd worden”, stelt D66.

D66 wil de polder Rijnenburg gebruiken voor een combinatie van een energielandschap met windmolens en zonnevelden, een stadswijk met tot 40.000 woningen met goede openbaar vervoerverbindingen, nieuwe natuur en recreatie. De eerste 2.500 huizen worden als het aan D66 ligt dus toch al de komende jaren gebouwd.

“We moeten Rijnenburg als serieuze optie beschouwen en zo snel mogelijk starten met bouwen van huizen en het inrichten van een energielandschap. Te veel mensen kunnen geen woning vinden en we hebben nog maar een paar jaar om de klimaatcrisis tegen te gaan. Deze twee crisissen zijn te groot om niet het potentieel van Rijnenburg te benutten”, aldus D66-lijsttrekker Maarten Koning.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Het gebied waar uiteindelijk 40.000 woningen moeten komen. Bron: Quickscan Rijnenburg

Eerder kritisch

Koning was eerder nog kritisch over op korte termijn woningen bouwen in Rijnenburg. “We kunnen op z’n vroegst over 15 jaar huizen gaan bouwen in de polder. Als we dat iets willen versnellen moeten we er heel veel geld in steken. Dat is niet realistisch. Daarbij zijn we voor dit soort grote ontwikkelingen heel erg afhankelijk van rijksgeld en het Rijk heeft nog geen cent vrijgemaakt voor openbaar vervoer naar Rijnenburg. Laten we ons nu vooral eerst richten op de bestaande stad”, zei Koning in mei vorig jaar tegen DUIC.

Volgens Koning is de situatie nu veranderd. Hij laat weten dat er twee ontwikkelingen zijn die bouwen in polder Rijnenburg nu meer urgentie geven. “De woningnood is zoveel groter geworden, dat we de ruimte in de polder echt nodig hebben. Het tweede is dat er, met het nieuwe kabinet en het coalitieakkoord, uitzicht is op financiën van het Rijk om de polder goed bereikbaar te maken met openbaar vervoer.”

Zuidelijkste puntje

De gemeente Utrecht publiceerde in 2020 een onderzoek waar uit blijkt dat zo’n 2.500 huizen gebouwd kunnen worden zonder dat daarvoor grote investeringen nodig zijn. Het wegennet dat er nu ligt zou voor die hoeveelheid huizen namelijk toereikend zijn.

D66 wil dat die eerste 2.500 huizen in het zuidelijkste puntje van Rijnenburg komen, tegen IJsselstein aan. “Daarmee wordt de stadskern van IJsselstein versterkt met een wijk met zo’n 5.000 inwoners, waar dan later een grootschalig nieuw stadsdeel Rijnenburg tegenaan gebouwd kan worden.”

Tekst loopt door onder de afbeelding

2.500 woningen zouden gebouwd kunnen worden zonder grote investeringen in het ov. Bron: Quickscan Rijnenburg.

Wethouder

Volgens de partij moet er ook een wethouder komen die zich richt op de ontwikkeling van Rijnenburg, inclusief het energielandschap, recreatie en natuur. “Verschillende vakgebieden zullen nauw moeten samenwerken om deze grootschalige nieuwe stadswijk en het geplande energielandschap in het noorden uit de grond te stampen. D66 vindt dat de ontwikkeling van Rijnenburg zijn eigen wethouder verdient”, stelt de partij.

Reactie

Volgens GroenLinks-lijsttrekker Julia Kleinrensink is bouwen in Rijnenburg ‘naïef en ondoordachte campagnepraat’.  “Naïef omdat binnen 5 jaar niet realiseerbaar is en doordat je verzakkende huizen gaat bouwen op de drassige grond. Ondoordacht omdat je zo begint aan een nieuwe vilawijk met 2 auto’s voor de deur omdat er geen OV-ontsluiting is. Dat is precies wat Utrecht niet nodig heeft.

GroenLinks ziet graag dat er in Rijnenburg natuur- en energielandschap komt. “De woningcrisis pakken we aan in de bestaande stad, waar we kunnen zorgen voor betaalbare woningen met voorzieningen in de buurt, zoals OV, scholen en winkels. Door te investeren in de stad worden ontwikkelaars gedwongen om mee te betalen aan de broodnodige voorzieningen waar alle bewoners van profiteren. Dus geen maximale winst voor ontwikkelaars, maar kwalitatieve en betaalbare woningen voor starters, gezinnen en ouderen.”

Gekoppelde berichten

45 Reacties

Reageren
 1. Realist

  Bouwen, bouwen bouwen maar niet de oorzaak van de bevolkingsgroei willen bespreken. Water naar de zee dragen heet dit, bouwen alleen is niet de oplossing.

 2. Baliekluiver

  Aha, dit is dus het volgende gemeenteraadsverkiezingen stuntje van D66! Misschien goed als ze dan ook nog even wijzen op art.24 van de Grondwet waarin staat dat iedereen het recht heeft om een huis in Utrecht op te eisen?

 3. Massegast

  Gelukkig zijn de windmolens van 270m ‘overeind’ gebleven. Ik dacht al, wat een draai naar wonen voor D66. Maar toen wist ik het: verkiezingstijd. D66 wil niet als anti-woonpartij naar de slachtbank.

 4. W

  Wat een hypocriete D66! en wat een zwalkende move van deze partij!
  De afgelopen 8 jaar hebben zij in en voor de Utrechtse bevolking de kans gehad om te bouwen in polder Rijnenburg. En nu met dit verhaal komen! Belachelijk!
  16 Maart a.s. verkiezingen! Ben benieuwd welke partij wil gaan bouwen in Rijnenburg zónder de voor onze zo dichtbevolkte provincie door GroenLinks en D66 en CU genoemde windmolens!
  Ik hoop dat dit héél duidelijk in de programma’s van alle politieke partijen komt te staan. De kiezer wil zéker duidelijkheid op dít onderwerp.
  In Frankrijk mogen de windmolens niet! binnen 3 kilometer van de bebouwing draaien! Een en ander ter bescherming van de mensen.

 5. alex

  Kunnen jullie rekenen?

 6. Lombokker

  Wat fijn dat D66 2 maanden voor de verkiezingen opeens verstandige dingen gaat roepen over Rijnenburg. Maar ik ben bang dat dit nieuw verworven inzicht weer snel bij het oud vuil gaat op het moment dat er onderhandeld wordt over een nieuw college.
  Mijn stem gaat dus naar een partij die al veel langer vind dat er in Rijnenburg woningen moeten komen.

 7. Scherpschutter

  We weten allemaal wel dat de ’66 liberals (niet te verwarren met liberalen) niet vies zijn van wat links populisme in verkiezingstijd, maar dit is wel echt ‘next level’….LOL.

 8. Lombok

  Wijs besluit, ik vind het wel jammer dat heel Nederland wordt volgebouwd. Het is steeds moeilijker om je terug te trekken in de natuur of op de fiets te stappen en genieten van weidse uitzichten.

 9. Katja

  Doodzonde van dit gebied. Een bos was beter geweest, maar ja, mensen moeten zich zo nodig massaal voortplanten.

 10. Fred

  Zeer verstandig, goed plan.
  Ga dan ook gelijk voor 40.000 woningen want die zijn hard nodig.
  Dus dan ook geen geklooi met busbanen, maar plan gelijk een nieuwe tramlijn voor door die wijk, eventueel doorgetrokken vanaf Papendorp.
  Zonnepanelen kunnen op de daken, windmolens beter plaatsen op zee of in de Flevopolder.

 11. Timo Berger

  Opmerkelijke draai van D66. Toevallig net voor de verkiezingen natuurlijk. Dit plan heeft de VVD afgelopen vijf jaar gepromoot. Het geeft wel aan hoe onrealistisch het beeld van de linkse partijen is op het gebied van woningbouw. De enige optie om relatief snel, veel en vooral betaalbare woningen te realiseren is Rijnenburg volbouwen. Binnenstedelijk gaat dit simpelweg niet lukken met de huidige ontwikkelkosten en bouwprijzen. Maar goed, beter ten halve gekeerd. Hopelijk wordt GroenLinks aankomende verkiezingen hard afgestraft voor het simpelweg niet-sociale woningbeleid dat zij afgelopen jaren hebben gevoerd. Utrecht heeft gewoon woningen nodig, in alle prijsklassen zodat de doorstroom geborgd kan worden. Met enkel sociaal en middenduur ga je op langere termijn problemen krijgen. Mixen en mengen. In Leidsche Rijn hebben ze dat goed voorzien. Laat dat een voorbeeld zijn voor een hopelijk mooie ontwikkeling van Rijnenburg.

 12. HenkR

  Verkiezingen komen er zeker aan….

 13. herman

  Typisch Nimby plan, doe maar zo ver mogelijk weg van Utrecht en in IJsselstein verkopen we het wel onder mom vergrijzing…. Dat die windmolens er ook nog staan en er wat zonnepanelen in die gifplas drijven (hopelijk smelten de pontons niet) ach boeie….
  En ondertussen stiekem ook het YVO terrein ook roodmaken om vol te plemppen, daar waar al tientallen jaren zo’n beetje alle IJsselsteinse kinderen hun iconische vakantieweek hebben beleefd

  En dat van D66 DE partij die in de afgelopen 2 jaar zo keihard door de mand is gevallen. Een zogenaamde liberale partij die het hardst om 2G roept, kan verkeren……

 14. [email protected] 🤔

  Tja al die zgn hulpverleners van onze troepen, moeten ook een woning hebben hé.
  Als je onbeperkt blijft toevoegen heeft bijbouwen geen meerwaarde voor deze stad.

 15. Probleem

  @timo berger: heeft Utrecht niet altijd woningen nodig? De vraag is hoe je natuur en rust balanceert met een oneindige vraag naar woningen.

 16. cOEN

  Grappig de usual suspects hier weer, doet iemand datgene wat ze roepen is het nog niet goed. Niet vanwege dat wat ze willen, maar puur vanwege wie ze zijn.

  Kortom> het is een doel van reaguurders om alles wat progressief is constant verdacht te maken en kapot te maken, alleen maar met als doel mensen de zeer-rechtse kant op te manipuleren. Lijkt het ineens toch verdacht veel op digitale oorlogsvoering.

 17. Lombokker

  @Katja

  De bevolkingsgroei van de laatste 7 jaar komt voornamelijk door immigratie:
  https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-bevolking/bevolkingsgroei/groei

 18. W

  Timo. Waarom dan alleen Groen Links afstraffen? En niet D66? En CU?
  D66 voelt nu de terechte hete adem van het CDA en de PvdA in de nek!
  Laat die twee laatste partijen, die al jaren voor bouwen in polder Rijnenburg zijn, het nu maar eens gaan doen in Utrecht.
  Mits de PvdA natuurlijk niet met Groen Links samen gaat! Dan worden ze daarop, denk ik, door heel veel Utrechters afgerekend.
  Groen Links heeft het voor de sociale klasse en vooral ook de senioren in Utrecht de afgelopen 8 jaren niet of nauwelijks laten zien.

 19. cOEN

  @Lombokker

  Zeg je er wel even bij dat dit gewoon door de industrie en de landbouw gehaalde arbeidsmigranten uit de EU zijn (Zuid en met name Oost-Europa) en dat dit ook met name kennismigranten zijn die wij aanduiden met Expats, onder grote lobbydruk van het bedrijfsleven en de universiteiten, met als doel de economie draaiende te houden?

  Dus het hoogwaardig technisch bedrijfsleven, alsmede de universiteiten, alsmede de bouwsector (ook de wegenbouw), alsmede de landbouw (boeren) hebben dit op hun geweten; en natuurlijk de logistiek (de distributiecentra in de vorm van order Pickers) die dan weer nodig zijn, omdat wij met ons allen zo godsgruwelijk veel kopen en bestellen. Deze sectoren zoeken of goedkope arbeidskrachten die in Nederland niet te vinden zijn of arbeidskrachten met een bepaalde opleiding die in Nederland niet te vinden zijn, of een combi van beiden.

  Oftewel, bepaalde sectoren en mensen hebben nogal dikke lagen boter op hun hoofd in deze discussie.

  Met name dit bovenstaande zorgt voor een bepaald soort druk op Nederland en niet bijvoorbeeld vluchtelingen zoals altijd beweerd en geopperd wordt, want itt wat veel reaguurders beweren staat voor hen de deur helemaal niet wagenwijd open. De uitdrukking fort Europa bestaat voor deze mensen namelijk gewoon. Zie ook de belachelijk grote groep Afganen die Nederland willens en wetens heeft laten stikken in Afganistan.

 20. Titia Beukema

  Steeds vaker wordt erop aangedrongen dat nieuwbouw niet verstandig is op lage polder en plekken waar water moet kunnen worden geborgen en vernatting mogelijk moet zijn voor natuur. Al jaren geleden bleek Rijnenburg ongeschikt om grootschalig te gaan bouwen. Gaan we weer net zo stom doen bij Rijnenburg als bij de andere lage polders rond Gouda? Hardleers zijn we in Nederland

 21. JdV

  Kijk, zo kennen we de ‘Democraten” weer. De ruggengraat van een natte tosti. Alles voor het pluche. Volgende draai van D66 is waarschijnlijk dat ze een gekozen burgemeester willen in 030. Zolang ze maar kunnen blijven vreten uitd e staatruif is elk principe geheel inwisselbaar voor deze draaiers.
  Mensen, trap er niet in. Dit stelletje draaiers verdiend uw stem niet.

 22. Peter

  Interessante plaats om te wonen!
  Zoef zoef zoef. Vroem vroem vroem.

 23. Reaguurder

  Speak up, cOen!

 24. JdV

  Grappig hoe cOEN het als linkse usual-suspect direct over digitale oorlogvoering heeft als hij geconfronteerd wordt met meningen die afwijken van zijn wereldbeeld. De slachtofferrol inkruipen, heel hard ” fascisme” en “racisme” roepen het is de beroepsreflex van links nederland.

 25. Woningnood crisis urgent!

  @realist. De bevolking groei is niet de enige oorzaak. Er wonen steeds minder mensen per woning bijvoorbeeld, kijk naar Lunnetten waar geen nieuwbouw is met dalende aantal bewoners. Tevens leven we in een kennis economie, daar waar deze zich sterk ontwikkeld zijn veel banen. Dat is overal zo. Het is juist positief te noemen dat mensen dicht bij hun baan willen wonen, want op de Veluwe wonen en in Utrecht werken betekend een aanslag op ons milieu. Ook de mileu denkers zouden juist voorstander moeten zijn van compact bouwen met een goede rail mobiliteit. Een metro tram verbinding door Rijnenburg naar eindpunt Montfoort lijkt logisch.
  Ben er van overtuigd dat bouwen alleen in bestaande stad bouwen onvoldoende versnelling in aanbod kan realiseren om deze crisis op te lossen. Starters moet vechten nu om hier te (blijven )wonen.
  De combinatie met windmolens is een historische vergissing !

 26. Utrechter2

  @cOEN: standaardantwoord van D’66 dat migratie goed is voor de economie terwijl het vooral goed is voor het bedrijfsleven: het houdt de lonen laag, zeker als je het afzet tegen de immer stijgende prijzen.

  Bij dit immigratie-argument wordt altijd heel veel fancy-taal gebruikt maar ik kijk gewoon hoe aantrekkelijk wijken zoals Overvecht, Kanaleneiland en Hoograven zijn. En eh, ik ben heel erg benieuwd hoe het zit met alle belastingvoordelen waarmee expats EN de bedrijven EN overheden die ze inhuren in de watten worden gelegd.

 27. Martin van 't Klooster

  Bouwen, bouwen, bouwen in Rijnenburg is vooral de droom van de VVD en beleggers/projectontwikkelaars. De nu nog groene polder Rijnenburg is een ongeschikte locatie voor woningbouw. Te laag gelegen en met gevaar van overstroming. Aansluiting op (snel)wegen ontbreekt; veel moeite om op het werk of thuis te komen; de nodige (OV-)infrastructuur ontbreekt. Woningbouw vraagt om een miljardeninvestering in nieuwe infrastructuur, Bouwen met groen kunnen we beter in de stad doen (Merwedekanaalzone, Carthesiusdriehoek) en bij OV-knooppunten doen; Rijnsweerd, Papendorp, langs A-12.
  Laten we Rijnenburg groen houden voor alle Utrechters; en tegelijkertijd duurzame energie opwekken.
  D’66 kan beter blijven kiezen voor een duurzame oplossing van woningtekort en energiebehoefte voor alle Utrechters.

 28. cOEN

  @ Utrecht 2

  Ik zeg helemaal niet dat wat ik aanhaal goed is?

  Het enige dat ik doe is de feiten beschrijven

  De grap is alleen dat het (internationaal) bedrijfsleven een rechtse hobby is. Vergeet ook niet dat partijen als de PVV en het Forum flink gesponsord worden vanuit het nationaal en internationaal bedrijfsleven EN veel steun krijgen vanuit de landbouwsector. De kiezers op rechts zijn vooral vatbaar voor migratiesentimenten terwijl hun eigen stemmen mede debet zijn aan het beleid. Over die hypocrisie heb ik het met name.

  Ik stem overigens geen VVD/ D’66.

 29. Marko

  Kom eens met een echt vernieuwende visie in plaats van die ad-hoc deelplannetjes voor de buhne. Een gedegen plan om flink wat woningen te realiseren en energie te winnen en OV aan te leggen met significante hoeveelheid natuur en met adaptatie aan het nogal drassige karakter van een groot deel van dit gebied. Er is bewust vertraagd om bouwers en projectontwikkelaars eerst te dwingen om lastige plekken in de stad in te vullen. Maar nu is het zolangzamerhand wel eens tijd om aan Rijnenburg te denken, dat duurt toch nog jaren voordat de eerste woning er staat. Slecht idee van die enorme windmolens trouwens, die passen niet zo dicht bij woonwijken. Kijk maar naar andere plekken in Nederland waar de overheid dit heeft doorgedrukt en waar de overlast groot is.

 30. Utrechter

  Iedereen zet het gretig weg als ‘draai’, terwijl dat genuanceerder ligt. D66 was niet per sé tegen woningbouw maar liet zich onder invloed van GL voor het karretje spannen door eerst een energielandschap te willen. Nu blijkt het netwerk geen windmolens aan te kunnen en zijn zonneweides soort van verboden door het Rijk met de nieuwe NOVI (argument: zonde van de grond, benut eerst daken). En de woningnood is zo groot dat er nóg meer woningen bij moeten en niet alleen dure huurappartementen. Het Rijk draagt mogelijk geld bij, dus dat is nogal wat voortschrijdend inzicht. Bijdraaien is dus niet altijd negatief want GL heeft zich onwijs ingegraven in dit dossier en laat de woningzoekende dan maar in de steek. En oh ja, D66-kloon Volt gaf deze week aan ook woningbouw te willen dus er is electoraal belang. Nou, schop in de grond dan maar!

 31. Arjan Verhoeven

  2500 woningen is best serieus, maar het moet VEEL serieuzer.

  Bouwen, bouwen, bouwen is niet alleen de droom van projectontwikkelaars maar ook van de 28-jarige die nu wel eens het ouderlijk huis wil verlaten, de student die in Utrecht wil wonen, de statushouder.

  Ik ben heel blij huizenbezitter te zijn in Utrecht en daarmee op papier steenrijk te zijn en elke dag rijker, maar van mij hoeft dat niet.

  @Martin: het kan me roesten dat Rijnenburg “groen” is.

  “Ik ben even naar Rijnenburg om even te genieten van al dat groen” – niemand, nooit. “Ik ben even naar Rijnenburg om even te genieten van al dat groen onder de zonnepanelen naast de windmolens” – zo mogelijk nog niemander.

  Vraag het aan “de mensen”, en die vinden een bos leuk. Niet een oetsaai weiland, hoe bijzonder de aanwezigheid van het blauwgebekte weidetrekmutsje ook is.
  Maak van Rijnenburg een soort Bilthoven: veel bos en her en der wat huizen.

  Er is bepaald geen gebrek aan wetgeving om te bepalen hoe duur een huis mag zijn, en hoe mooi het moet zijn, en hoe milieu-vriendelijk, en hoeveel groen er moet zijn, dat de oppervlakte op zolder alleen telt als je er kunt staan, en godweetwat.

  Er is wel een gebrek aan huizen. Omdat je die NIET MAG BOUWEN. Zo simpel is het.

 32. Realist

  @cOen. Don’t mention the war… de immigratie is 700 tot 1000 personen per week, een stad als Delft komt er jaarlijks bij en dat wordt door partijen als D66 mogelijk gemaakt. Ipv Nederland vol te bouwen kunnen ze zich beter hard maken voor een beperking van de bevolkingsgroei.

 33. Toine Goossens

  @cOEN,

  U vergeet het helemaal om het over de splitsing van de A27 en A28 te hebben. Jammer. Dit is namelijk de 1e uitwerking van het regeerakkoord waarin staat dat de bak sneuvelt als Rijnenburg wordt volgebouwd.
  In dat akkoord staat ook dat het Rijk de bevoegdheden voor de ruimtelijke ordening gaat overhevelen. Slecht vooruitzicht voor de KVU.

 34. Hebbedingetje

  Schieten we niets mee op , we moeten gewoon de hoogte in willen onze kinderen ook nog in aanmerking komen voor een woning en niet 369ste staan met 16 jaar inschrijving.

 35. Nina

  Uiteraard komen er woningen in polder Rijnenburg. Is het niet linksom, dan is het wel rechtsom. En dat is ook hard nodig gezien het woningtekort en de bevolkingsgroei in Nederland.

  Dit houdt de gemeente Utrecht niet tegen en dat geldt dan tegelijk ook voor de verbreding van de A27 bij Amelisweerd vanwege de verkeersdruk van een volgebouwde polder Rijnenburg. Deze verbreding komt er vroeg of laat ook.

  Kinderen kunnen moeilijk hun hele leven bij hun ouders blijven wonen.

 36. W

  Starters!
  Studenten!
  Wat dachten jullie van fatsoenlijke seniorenwoningen! Liefst in de omgeving waar die mensen wonen, zodat ze bij voorbeeld naar hun eigen winkels kunnen en niet in een vreemde buurt terecht komen.
  De Plantage Utrecht, geïnitieerd destijds door wethouder Zwart(CDA) van Wonen, was/is een geweldig voorbeeld.
  Over dat nijpende tekort van die seniorenhuisvesting, daar lees en hoor ik nooit iets van jullie! Wel ikke……..
  En met seniorenwoningen bedoel ik niet opgeborgen te worden in een appartement driehoog achter, waardoor je helemaal géén contact met de buitenwereld meer hebt!
  Die senioren laten waarschijnlijk grote gezinswoningen voor achter voor de doelgroepen die nu zo schreeuwen!!
  Dus: bouwen voor senioren in hun EIGEN buurt!

 37. Erwin

  @realist: nou en? Er lopen veel kennisimmigranten bij asml en Philips, op de universiteiten, in het ziekenhuis, er werken enorm veel Polen bij bol.com(tegen vaak nog erbarmelijke omstandigheden ook) of voor het plukken van jouw bloemen of paprika’s.
  Dus wat is je punt?

 38. Jeroen

  Moeten we nou echt elke vierkante meter in onze regio gaan volbouwen? Het in regio Utrecht kunnen wonen is geen universeel recht van de mens of iets dergelijks. Ga lekker ergens achter Amersfoort bouwen, of ergens richting in het zuiden. Het is hier al veel te vol en druk, nog zo’n woonwijk wordt helemaal een gruwelijk verkeersinfarct, omdat namelijk geen hond met het ov wil, en geef ze eens ongelijk.

 39. Paul

  @jeroen. Voorstel : verhuis zelf naar het rustige zuiden omdat je het hier te druk vindt, zo komt er plek voor alle die juist dolgraag in Utrecht willen blijven wonen !
  Vergeet voor het gemak dat je baan in Utrecht is, en dat je geniet van dagelijkse files…
  @realist…denk dat je geen idee hebt hoe de arbeidsmarkt krapte nu in Utrecht is…dat zonder expats en immigratie de boel hier vast loopt.

 40. cOEN

  @ Realist

  Je moet niet (alleen maar) kijken wat er bij komt aan mensen van buiten, maar ook wat er (weer) uitgaat, hoeveel mensen emigreren er naar het buitenland. Expats verdwijnen na X-zoveel jaar weer, doorgaans, om eens wat te noemen. Het migratiesaldo is van belang en je moet als overheid goed bekijken met welke groepen migranten wel problemen ontstaan en met welke niet, als dat al in groepen onder te verdelen is.

  Je gevit op D’66 slaat nergens op in dezen. De meeste partijen in Nederland, op 1,5 a 2 na, accepteren dat migratie bij het leven hoort en niet iets waarbij je heel gemakkelijk zomaar aan bepaalde knoppen kan draaien. De wereld is niet zo zwart wit als jij hem graag voor je ziet.

  Zonder migratie zouden ASML en andere hoogwaardige kennisbedrijven al lang en breed niet meer in Nederland hebben gezeten. Dat kan, maar de vraag is of je dat moet willen. Het is ook een teken dat het Nederlands onderwijs beter kan en beter moet.

  Daarnaast moet je kijken naar algehele bevolkingsgroei, ook doordat gezinnen bijv. weer steeds vaker 3 kinderen nemen en omdat mensen nog steeds ouder worden, vrouwen met name.

 41. cOEN

  @ Jeroen, waar slaat die aanname van jou en reaguurders eigenlijk op dat geen hond met het OV wil? Het is gewoon lariekoek uit jullie mond. Het OV slipt al lang weer vol, net als na iedere lockdown tot nu toe. Kennelijk is er een grote vraag naar OV wanneer mensen weer naar hun opleiding of werk gaan. Ik reis binnen de stad honderd keer liever met OV dan met een eigen auto bijv.; en met mij heel veel mensen. Zie alle grote steden met metro ter wereld.

 42. Probleem

  @ cOEN: het migratiesaldo in 2020, tijdens een pandemie (!) bedroeg 68000. Daar is letterlijk niet tegenop te bouwen, het woningtekort zal derhalve nagenoeg gelijk blijven bij het huidige bouwtempo. Wat wel afneemt is de leefbaarheid, de natuur en ons gevoel van vrijheid. Het zijn er simpelweg teveel, hoeveel zij ook theoretisch toevoegen aan onze economie.

  Migratie ‘hoort bij het leven’, is de meest klinkklare onzin die ik ooit heb gehoord. Kijk bijvoorbeeld naar Japan, een value added economy met een extreem lage immigratie en hoge vergrijzing. Of kijk naar Denemarken, zij vangen geen 30000 asielzoekers per jaar op. Onze immigratie is het gevolg van een totaal gebrek aan automatisering en robotisering. Onze economie, voornamelijk landbouw, leunt op goedkope arbeid met weinig innovatie. Dat is een keuze en de politiek heeft daar wel invloed op. Ik en velen met mij willen dan ook dat de politiek keuzes maakt om het aantal immigranten te verminderen. Het narratief: oh, onze economie, oh de vergrijzing, oh we hebben handjes aan het bed nodig zijn populistische uitspraken die een totaal gebrek aan creativiteit blootleggen. Want visie hebben we niet in dit land.

 43. Aron

  Als je er gaat bouwen zet er dan een dichtbebouwde stadswijk (4-7 lagen) met tramverbinding neer. Doe het goed of doe het niet.

 44. Utrechter2

  @cOEN: als je toch fulmineert tegen het bedrijfsleven dan moet je ook aangeven dat ook het CDA en VVD stiekem heel veel immigratie willen (lage lonen, goedkope arbeiders) en dat ze alleen tijdens verkiezingen doen alsof ze heel erg tegen zijn (want ze willen de stem van de rijke self made men, en van de Telegraaf-lezer niet verliezen uiteraard).

  Ik ben wel benieuwd hoe je zelf tegen immigratie aankijkt. De linkse partijen die worden gerespecteerd zeggen allemaal dat het goed is voor de economie en de barmhartigheid. Er is maar 1 linkse partij die af en toe aangeeft dat het vooral leuk is voor de werkgever, en dat het op termijn eventueel en misschien problemen zou kunnen gaan geven voor de wachtlijsten van huurwoningen en de andere sociale zekerheid onder druk kan zetten. Deze partij wordt natuurlijk niet voor vol aangezien in veel media.

 45. Utrechter2

  @Probleem: goed gezien. Het bedrijfsleven en de overheid (grootste werkgever) hebben altijd en immer een tekort aan GOEDKOPE arbeidskrachten.

  Die expats zijn er ook vanwege allerlei gunstige belastingregelingen, dus die populariteit wordt opgebracht door mensen die minder zijn vrijgesteld van belastingen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).