De-escaleren en vloggers; partijen voeren debat over rellen in Utrecht De-escaleren en vloggers; partijen voeren debat over rellen in Utrecht

De-escaleren en vloggers; partijen voeren debat over rellen in Utrecht

De-escaleren en vloggers; partijen voeren debat over rellen in Utrecht
De ongeregeldheden in Utrecht zijn aangejaagd door vloggers. Dat liet burgemeester Peter den Oudsten dinsdagavond weten tijdens een ingelaste vergadering. Het debat ging daarnaast over het moment van ingrijpen door de politie, want de eerste keuze was de strategie van de-escaleren.

De ongeregeldheden in Utrecht zijn aangejaagd door vloggers. Dat liet burgemeester Peter den Oudsten dinsdagavond weten tijdens een ingelaste vergadering. Het debat ging daarnaast over het moment van ingrijpen door de politie, want de eerste keuze was de strategie van de-escaleren.

Utrecht werd een paar dagen achtereenvolgens geteisterd door ongeregeldheden. Het was vooral de eerste avond, 14 augustus in Kanaleneiland, die het meeste indruk heeft gemaakt.

De ongeregeldheden ontstonden volgens de burgemeester omdat vloggers hiertoe opriepen. Omdat deze oproepen vaak op gesloten kanalen werden gedaan, en moeilijk op waarde geschat konden worden, was het voor de politie, openbaar ministerie en de gemeente aftasten of er ook echt iets ging gebeuren. Zoals we nu weten is het vooral vrijdagavond, maar ook de avonden daarna, uit de hand gelopen.

Kantelpunt

De ongeregeldheden werden gisteren in een ingelaste commissievergadering besproken. Een belangrijk discussiepunt was het zogenoemde kantelpunt van de-escalerend optreden naar hard ingrijpen.

Locoburgemeester Lot van Hooijdonk besloot samen met de politie en het OM op vrijdagmiddag, toen er al signalen waren dat er mogelijk iets zou gebeuren, dat er eerst de-escalerend opgetreden zou worden. De aanwezigheid van politie zou als ‘rode lap’ kunnen werken. De-escalerend optreden zou de minste impact op de wijk hebben, was de gedachten. Daarmee stond de driehoek wel voor het dilemma dat er mogelijk strafbare feiten gepleegd zouden worden buiten het zicht van de politie.

Strafbare feiten werden er ook gepleegd. De ME moest voor de eerste keer ingezet worden om de brandweer te begeleiden bij het blussen van een autobrand. Niet veel later wilde de driehoek verder ingrijpen, maar toen was er te weinig ME op de been. Volgens Van Hooijdonk had de nationale politie niet de gevraagde capaciteit geleverd. Tegen middernacht was de ME toch opgetrommeld en kon er ingegrepen worden.

Eerder ingrijpen?

Verschillende partijen, waaronder de VVD, PVV en Stadsbelang Utrecht menen dat er veel eerder opgetreden had moeten worden.  VVD-raadslid Queeny Rajkowski: “Als er ME nodig is om de brandweer te begeleiden dan lijkt mij dat ingrijpen nodig is.” Volgens het college is het lastig om achteraf te beoordelen of eerder ingrijpen gewerkt had. De burgemeester en wethouders staan nog steeds achter het de-escalerend optreden.

Het debat ging verder ook in op de vraag wat de oorzaak van de ongeregeldheden was en hoe nu verder. Alle partijen veroordeelden de rellen, maar waar de PVV een keiharde aanpak wil (lang opsluiten en uitzetten waar mogelijk), wilden andere partijen vooral weten wat de achterliggende redenen zijn waarom deze jongeren gingen rellen.

Er zijn ongeveer 53 arrestaties geweest. De burgemeester zegt daarbij dat er geen sprake is van een Marokkanenprobleem, maar dat er wel relatief veel jongeren met een Marokkaanse achtergrond zijn opgepakt. Het probleem zou echter breder liggen dan slechts culturele achtergrond. “Het blijven onze burgers met de Nederlandse identiteit. Een plat onderscheid naar culturele achtergrond werkt niet.”

Burgemeester Den Oudsten stelde voor om vooral zelf de wijken in te gaan; om met mensen in gesprek te gaan, om te kijken hoe dit voorkomen kan worden en hoe eventuele oorzaken weggehaald kunnen worden.

21 Reacties

Reageren
 1. BdV

  En waarom proberen die vloggers rellen uit te lokken? Wie of wat heeft de vloggers aangejaagd? Ik hoop dat die vraag ook wordt gesteld en beantwoord.

 2. Lomboque

  Ik heb nog nooit een bestuur zoveel moeite zien doen om het probleem niet te benoemen. ‘ De burgemeester zegt daarbij dat er geen sprake is van een Marokkanenprobleem, maar dat er wel relatief veel jongeren met een Marokkaanse achtergrond zijn opgepakt.’ Dit is vragen om militante groepjes ‘die het zelf wel oplossen’

  Als het GEEN Marokkanenprobleem is hoe kan het dan dat in Leidsche Rijn de rellen wel zijn voorkomen? Oh ja omdat de Marokkaanse gemeenschap aldaar is opgestaan en haar buurt/gemeenschap heeft beschermd. Niet met wapens maar met woorden en kennis. Hulde voor Leidse Rijn, kan de Driehoek nog iets van leren.

 3. Esrin W.

  Het bekende symptoombestrijden weer (en hoé, kijk eens op de manier waarom ook dit weer gebeurt, om de hete brij blijven heen draaien) en niet de oorzaak wegnemen. Zoals reeds eerder gezegd: “wat je zaait zal je ooit eens moeten oogsten” en “wie niet horen wil moet maar voelen”.
  Alle discussie, overleg of hoe je het ook maar wil noemen hele dagen met volle zalen, tafels en koffierondes is zinloos.

 4. UtrechtseSjoerd

  Je kan ook het live verslag lezen dat ik deze vanaf de perstribune

  https://twitter.com/UtrechtseSjoerd/status/1298319994221219848

  Er zaten een paar dingen in die mij opvielen. Ten eerste die opmerking van de burgemeester om de wijk in te gaan om met mensen te praten. Dat lijkt mij een behoorlijke belediging voor de clubjes die al jarenlang in dat gebied goed hun werk proberen te doen. Het strookt ook niet met de vele complimenten die gisteren oa naar de buurtvaders uitgedeeld werden.

  Wat me ook opviel was de grote wens om mee te kunnen kijken op de app-groepen. Dat lijkt helemaal verkeerd. Als jongeren merken dat er iemand meekijken, dan zoeken we wel een andere manier. Je moet volgens mij ook niet gaan monitoren, maar zorgen dat je met ze in gesprek bent en blijft. Als je pas met ze gaat praten als het al bijna mis gaat, dan ben je gewoon te laat.

  De mooiste opmerking van de avond kwam van wethouder Van Hooijdonk: “We hebben het niet onderschat, maar niet goed ingeschat.”

  Opvallend was ook dat terwijl GroenLinks Peter van Corler nog probeerde constructie te zijn en zelfs vragen had, D66-er Maarten Koning van geen kritiek wilde weten en vol in de verdediging ging van de GL-wethouder Van Hooijdonk.

 5. AA

  Het is tijd om afscheid te nemen van deescalerend optreden..ook wel wegkijken genoemd. Politici die dit beleid steunen moeten de laan uit worden gestuurd.

 6. Esrin W.

  @AA: en wat ga je doen met die aanzienlijke kudde die blijkbaar op deze politici blijft stemmen?

 7. Peet

  D66 en GroenLinks zijn de beruchte wegkijkpartijen
  Partijbelangetjes
  Het is bij D66 en GroenLinks altijd zo voorspelbaar
  In Kanaleneiland overvecht Gaat de ellende gewoon door

 8. Wim Vreeswijk

  Er wordt al 40 jaar de-escalerend ‘opgetreden’ en minderjarigen, die 100% onder de verantwoordelijkheid van hun ouders vallen, ongeacht hun al of niet etnische achtergrond, kunnen vrijelijk door blijven rellen. Zolang de ouders niet aansprakelijk gesteld worden en bijvoorbeeld de kinderbijslag niet gestaakt wordt door de overheid, gaat er van de verantwoordelijke ouders jegens hun minderjarige kinderen geen enkele sanctie uit, blijven minderjarige kinderen onverminderd en intimiderend en om de kleinste reden de baas spelen in ‘hun’ wijk met rellen. Ook het zeer ontijdig inzetten van de ME is hier m.i. mede een grote oorzaak van.Aan personele mankracht geen gebruik want we hebben ook nog 46.000 beroepsmilitairen in de kazernes zitten, die wellicht ook nog wel een handje willen meehelpen. Het zal je (oudere) auto maar zijn met enkel een WA-verzekering, maar wel voor de eigenaar een waardevol bezit is vanwege werk en inkomen, die in de fik wordt gestoken. Ook wordt er met geen enkel woord gerept over de inzet van drones die geruisloos en onzichtbaar op 500 meter hoogte en aangestuurd van het politiebureau comfortabel kunnen worden aangestuurd, wordt niets in de media vermeld. We zijn dan ook zeer benieuwd wat burgemeester Den Oudsten en Loco Lotte van Hooydonk allemaal hierover te verklaren heeft. Of vernemen we weer de reactie: “we dronken een glas, we deden een plas doch alles blijft zoals het was?”

 9. Herman

  Bla bla bla bla…..
  Zo gaan we dit niet oplossen, hoe dan wel? Meteen keihard leuk op stuk, dan zijn deze relschoppers cultureel gewend.

 10. Rottebert Peermans

  Oplossing: Utrecht moet van het gas af en het leidingnet ligt straks onbenut. Waarom bouwen ze dan geen gaskanon in elke lantaarnpaal? Dan kun je met één druk op de knop op afstand de-escaleren met slaapgas of pepperspray. Ook handig tegen hangjongeren. En bijkomende bonus: als ze zich goed gedragen dan kun je ze belonen met een wolk lachgas.

 11. Koel Hoofd

  De loco is als ultralichtgewichtje gewoon ongeschikt als bestuurder, dat is wat er nu kristalhelder naar voren komt.
  De hele bedoeling van deescalerend optreden is preventie van chaos en destructie, niet achteraf achter de puinhopen aanhollen met een groep opgetrommelde ME-ers.

  De opmerking “We hebben het niet onderschat, maar niet goed ingeschat” is een teken van een enorm gebrek aan zelfreflecteren vermogen en verantwoordelijkheidsgevoel.

  Heel zorgelijk is wel de wens tot privacy schending en schoffering van de mensen met netwerken in de wijken. Dan ben je als volksvertegenwoordiging goed losgezongen van de realiteit.

  @Esrin W, Goeie vraag.
  Die kudde stemvee wordt al voorgeprogrammeerd in de groene weilanden op de Uithof.

  @Herman die groep is al zodanig goed geintegreerd dat het gewoon hollandse emotionele watjes zijn, enkel een buitenlandse naam herinnert nog aan de roots… Als ze op vakantie naar Marokko gaan dan zijn het spontaan model burgers die in hun broek schijten voor de autoriteiten daar want die praten niet maar slaan direct. Witte keurige Nederlanders zijn nog niet zo ver, die gaan lekker feesten in het buitenland, rellen als ze hun zin niet krijgen, en dan janken als ze in het gareel worden geslagen….

 12. Vak K

  Een uitkomst zoals was te verwachten.
  Handjeklap tussen de 2 coalitiepartijen Groen Niks en D66. Een locoburgemeester die vond dat ze niets fout deed. De partij Denk ( jaja ze zijn er weer) die de aandacht probeerde af te leiden door de kaart hooligans te trekken ( hooligans die trouwens veel harder worden aangepakt dan dit tuig) En als laatste de burgemeester den Oudsten die de dag er voor door Grappehuis is ingefluisterd dat hij het vooral geen Marrokanen probleem mocht noemen…u hoort het goed, geen Marrokanen probleem…tussen de arrestanten zat geen Pietje,Willem of Kees tussen.

  Zo werd er weer weggekeken ,problemen niet benoemd en wachten we op de volgende rel met Nederlandse Marrokanen, zoals het al 20 jaar gaat. Laffe weg kijk politiek.

  Een politicus durfde te zeggen, immigratie is ons overkomen, nee…het is de Nederlandse burgers overkomen!

 13. Erwin

  Ah, het leger inzetten! Aan oplossingen geen gebrek op dit forum. Goddank zitten deze mensen niet in de gemeenteraad…

 14. Claudia

  Ik las een paar dagen geleden in DUIC een artikel over een hond in Overvecht die iemand had aangevallen als ik het me goed herinner. Er stond een foto bij van dat beest. Is het wat om wat van deze aardige beestjes los te laten op dat tuig? Persoonlijk denk ik dat dat beter werkt als dat geneuzel van de partijen.

 15. Koel Hoofd

  De reaguurders hebben hier wel een punt, er is iets mis met onze democratie.
  De politiek is meer bezig met de eigen stokpaardjes te berijden dan met het algemeen belang.
  Hoezo overkomt ons immigratie? Hoezo hebben we te maken met ontspoorde jongeren? Alles is een keuze en keuzes hebben consequenties!
  Deescaleren is preventie van chaos, chaos laten ontstaan is dus een keuze en geen foute inschatting..Het ontbreekt alleen aan het verantwoordelijkheid willen nemen voor die keuzes. Dus wegkijken is kiezen om verantwoordelijkheid ontlopen.
  Dat benul zou eens moeten inzinken bij het college.

 16. HArry

  Zoals eerder gepresenteerd De Kolder Gemeente Utrecht. De gemeente die het afschuiven, wegkijken en doordrukken tot een ware kunst heeft verheven.

  En weer een onderwerp voor de jaarlijkse Dag van het Overheidsfalen.

  O en mocht je nog een vaccin tegen overheidsfalen willen halen. Die is al 30 jaar in de maak.

 17. Berend

  Het blijven onze burgers met de Nederlandse identiteit” heel stigmatiseren,dat kan je toch niet zeggen als je het niet zeker weet.

 18. Scherpschutter

  @Koel Hoofd 16:30

  Er is werkelijk niets mis met onze democratie. Ze functioneert exact zoals iedere andere democratie en dat is precies ook de enige manier waarop een democratie kan functioneren. Democratie leidt niet tot solidariteit, welvaart en vrijheid (de gebruikelijke holle kreten) maar tot onvrede, socialisme, faillissementen en een tirannieke overheid. Per definitie. Het patroon is wereldwijd hetzelfde.

  Er is werkelijk niets mis met onze democratie. Dit is nu eenmaal wat je krijgt in een democratie. Het is een systeem waarin de minst capabelen om te leiden (politici, ik zou Rutte, Hugoshenko of Wilders werkelijk nog niet de leiding over een buurtsuper toevertrouwen, al is het ook maar omdat ze zich zelfs daarvoor nooit capabel hebben bewezen…) worden gekozen door de minst capabelen in productie (een overweldigende meerderheid onsuccesvollen), waardoor dus de leden van de maatschappij die de minste kans op zelfvoorzienendheid of succes in het leven hebben zichzelf belonen met goederen en diensten die betaalt worden van de gestolen welvaart van een afnemend aantal succesvolle producerenden (de succesvolle rijkeren). De minst capabale leiders scheppen meer en meer minst capabelen om leiding te kiezen (immigratie/onderwijs/propaganda/verelendung) en trekken meer en meer macht naar zich toe via afhankelijkheid. Of zoals Molyneux het formuleerde:

  “Give a man a fish, and you feed him for a day. Teach a man to fish, and you feed him for a lifetime.”

  “Steal a fish from one guy and give it to another–and keep doing that on a daily basis–and you’ll make the first guy pissed off, but you’ll make the second guy lazy and dependent on you. Then you can tell the second guy that the first guy is greedy for wanting to keep the fish he caught. Then the second guy will cheer for you to steal more fish. Then you can prohibit anyone from fishing without getting permission from you. Then you can expand the racket, stealing fish from more people and buying the loyalty of others. Then you can get the recipients of the stolen fish to act as your hired thugs. Then you can … well, you know the rest.”

  En dat is het benul dat nu eens zou moeten inzinken bij kiezers, thans diegenen die het benodigde intellect hebben om dit simpele proces te doorzien. Democratie leidt tot niets anders dan totaal verweesde socialistisch-totalitaire failliete samenlevingen (noemt u 1 democratie waar de vrijheid toeneemt).

  U ziet het principe ook vandaag weer prachtig gedemonstreerd. De minst gekwalificeerden om te leiden doen alles om het bestaan van een zelfgecreeerd probleem zelfs ook maar te erkennen (laat staan oplossen)…omdat het ‘probleem’ de oplossing is voor het probleem dat de minst capabelen om te leiden hebben: totale afhankelijkheid van de groep minst capabelen om te produceren om de minst capabelen om te leiden aan te blijven stellen als leiding.

  Een van de meest interessante en meest lezenswaardige boeken van deze tijd om te lezen is “De Democratie Voorbij” van Frank Karsten en Karel Beckman. Een must read voor iedereen die wil weten waarom een democratie niets dan ellende voor iedereen oplevert, met tegelijk ook een schitterende morele en praktische oplossing voor het “hoe dan wel?”.

 19. Lombokker

  @Scherpschutter
  Er is wel degelijk iets mis met onze democratie. Het overgrote deel van onze volksvertegenwoordigers is namelijk werkzaam bij of voor de overheid. Dat geldt zowel voor de gemeenteraad van Utrecht als voor de Tweede Kamer. Kijk de cv’s maar op na als u mij niet gelooft.

  Strikt genomen leven wij dus weliswaar in een democratie, maar praktisch gezien is het eigenlijk een bureaucratie.

 20. Pee

  Er word vergadert tot s’avonds laat en er komt niets zinnigs uit,behalve overuren .
  Als men in het verleden beter naar de mensen was geluisterd,in plaats van ze af te schilderen als racisten ,dan had je nu de problemen niet gehad.
  Er werd niet ingegrepen en er gaat ook niet ingegrepen worden.
  De boel zal alleen maar meer gaan escaleren nu,wacht maar af.

 21. Scherpschutter

  @Lombokker

  Het gaat erom dat je twee wolven en een schaap laat stemmen over wat er op het menu staat. Wie het menu opleest doet verder niet zo ter zake. Al zou je allemaal mensen uit het bedrijfsleven aanstellen: feit is en blijft dat ook die mensen alleen politiek zullen overleven als ze maar gratis cadeautjes uitdelen op kosten van de productieven in de samenleving. Zo werkt een democratie….Het zwakste deel beslist voor het sterkste deel.

  Je laat in een bedrijf ook niet de secretaresse of magazijn medewerker de strategie uitzetten. In een democratie is dat precies wat gebeurt…De slechtste mensen om te besturen worden aangesteld door het zwakste deel van je samenleving dat altijd in overtal is.

  Dit is nu eenmaal wat democratieen doen! En waarom het in iedere democratie bergafwaarts gaat…Kijk om u heen. Er is geen 1 democratie waar de burgers vrijer of rijker worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).