Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Hoe stemde jouw wijk? | De Utrechtse Internet Courant Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Hoe stemde jouw wijk? | De Utrechtse Internet Courant

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Hoe stemde jouw wijk?

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Hoe stemde jouw wijk?
De gemeenteraadsverkiezingen liggen nu al enkele dagen achter ons, en inmiddels is het duidelijk dat GroenLinks en D66 de grote winnaars in Utrecht zijn. Maar hoe verschillen de uitkomsten in de verschillende wijken? 

De gemeenteraadsverkiezingen liggen nu al enkele dagen achter ons, en inmiddels is het duidelijk dat GroenLinks en D66 de grote winnaars in Utrecht zijn. Maar hoe verschillen de uitkomsten in de verschillende wijken? 

Het antwoord is terug te vinden in een vijftig pagina’s dik rapport dat de afdeling Onderzoek van de gemeente Utrecht gisteren publiceerde. In het rapport wordt niet alleen geanalyseerd hoe er per wijk is gestemd, maar ook hoe dit verschilde van de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 en de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Wat blijkt? GroenLinks mag dan wel domineren, maar Vleuten-De Meern stemt rechtser dan de rest van de stad, Leidsche Rijn zweeft rond het midden en Overvecht is een heus DENK-bastion. Lees hieronder verder hoe jouw wijk ervoor staat.

Opkomst

Het is duidelijk dat er grote verschillen zijn tussen de verschillende wijken. De opkomst tijdens deze verkiezingen was hoger dan die in de voorgaande twee gemeenteraadsverkiezingen: 59% in 2018, tegen 54,2% in 2014 en 52,5% in 2010. Ook het aantal Utrechters dat mocht stemmen is in die periode stevig gegroeid, van 127.819 in 2010 naar 159.046 anno 2018. Maar die opkomst verschilt per wijk stevig. Waar in wijken als de binnenstad en Oost een opkomst van 82,9% en 73,2% werd gemeten, kwam in Overvecht maar 40,7% van de stemgerechtigden naar de stembus. Het hoge percentage stemmers in de binnenstad komt deels doordat veel Utrechters niet in hun eigen wijk stemden. Toch is in alle wijken het opkomst percentage hoger dan vier jaar geleden.

Bron: Verkiezingsuitslagen Utrecht 21 maart 2018. Afdeling Onderzoek, Gemeente Utrecht.

GroenLinks grootste in zeven van de tien wijken, ‘verlies’ voor D66

Dat GroenLinks de grootste is geworden in Utrecht was al bekend. Maar op wijkniveau blijkt er zelfs sprake van een heuse machtswisseling tussen D66 en GroenLinks. Was D66 in 2014 nog heer en meester in alle wijken behalve Overvecht, nu is GroenLinks de grootste in de ‘stad’: alleen in de wijken Overvecht, Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern moet de partij haar concurrenten boven zich dulden.

Bron: Verkiezingsuitslagen Utrecht 21 maart 2018. Afdeling Onderzoek, Gemeente Utrecht.

Overvecht: DENK-terrein 

In Overvecht spant nieuwkomer DENK de kroon, terwijl in Vleuten-De Meern tegenpool VVD dominant is. Leidsche Rijn steunt, net als in 2014, trouw D66. DENK lijkt de PvdA, die in 2014 nog de grootste was in Overvecht, compleet te hebben verdreven: de partij komt in Overvecht op de vierde plek, na DENK, GroenLinks en D66.

West en Noordwest: weinig verrassingen

De wijken West en Noordwest wijken nauwelijks af van het stadsgemiddelde: GroenLinks, D66 en VVD gaan er met het grootste deel van de stemmen vandoor. In Noordwest scoren rivalen PVV (6,2%) en DENK (6,9%) beiden relatief wat beter dan in de rest van de stad (3,7% respectievelijk 4,9% van de stemmen).

Noordoost: grootste aandeel D66 

Noordoosters zijn evenals de inwoners van Oost en de Binnenstad enthousiaste stemmers. Zo’n 67% van de stemgerechtigden kwam naar de stembus. Hoewel GroenLinks ook in Noordoost de grootste was, stemde 25,6% van de kiezers op D66, het grootste aandeel van alle Utrechtse wijken. De VVD werd ook in Noordoost derde met 13,3% van de stemmen.

Oost: achterban van Student & Starter

Hoewel ook in Oost GroenLinks, D66 en VVD onderling het grootste deel van de taart verdelen, heeft ook Student & Starter duidelijk haar achterban in Oost. In geen enkele andere wijk stemden er zo veel mensen op Student & Starter, dat hier 7,4% van de stemmen heeft. Ook GroenLinks groeide goed in Oost, met een toename van 20,8% ten opzichte van de vorige gemeenteraadsverkiezingen.

Zuidwest: bijna Utrecht in het klein

De verkiezingsuitslag van Zuidwest laat goed het gevarieerde karakter van de wijk zien, en is bijna representatief voor de uitslag in de hele stad. Het belangrijkste verschil is dat hier DENK de derde partij werd, met 17,9% van de stemmen. Hoewel ook in deze wijk GroenLinks de grootste werd, scoorde de partij hier relatief lager dan in de rest van de stad, net als D66 en VVD.

Zuid: verlies voor SP

Zuid verschilt qua uitslagen weinig van het stadsgemiddelde, met één uitschieter: de SP verloor een flink aandeel in Zuid. Slechts 5,8% van de Zuidenaren gunde de SP haar stem, in tegenstelling tot de 13,9% in 2014.

Leidsche Rijn: niet links, niet rechts

In vergelijking met de rest van de wijken stemt Leidsche Rijn rechtser, maar ook hier is GroenLinks met 6,6% extra stemmen sterk gegroeid ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. D66 verliest 7,5% van de stemmen, maar blijf hier niettemin toch het grootste met 20,1 procent, op de voet gevolgd door VVD (19,1%).

Vleuten-De Meern: rechtser dan de rest 

Vleuten-De Meern kiest rechtser dan de rest van de stad. Hier is de VVD de grootste met maar liefst 24,1% van de stemmen, terwijl GroenLinks hier haar laagste score (10,2%) behaalt. D66 is tweede met 16,2 procent van de stemmen, gevolgd door het CDA met 10,6%. Ook stemmen inwoners van Vleuten-De Meern meer op Stadsbelang Utrecht, Seniorenpartij Utrecht en nieuwkomer PVV dan de rest van de stad.

4 Reacties

Reageren
  1. Ihsan

    Dat zijn geen echte wijken, maar bureaucratische zones. Niemand zegt ‘ik woon in Zuid’. Een wijk is bijvoorbeeld Lunetten. In Lunetten haalde GroenLinks 32,3% van de stemmen, en de Partij voor de Dieren 7,3%. Zover ik heb kunnen achterhalen is dit voor beide partijen een record in de stad. Deze informatie is gemakkelijk terug te vinden op de interactieve uitslagenkaart van de gemeente, door de stembureau’s van een enkele wijk te selecteren.

  2. Yoshua

    Ik dacht dat Vleuten de Meern, Leidsche Rijn was.
    Wanneer ik met de trein naar Den Haag of Rotterdam reis dan kom ik langs een gebied met nieuwbouw wat vroeger Vleuten de Meern was.
    Ik ben zoals vele mensen uit de stad nog nooit in Leidsche Rijn geweest, en vraag mij nu af waar ligt dat Leidsche Rijn dan precies.

  3. Pjotr

    Overvecht is niet DENK-terrein. In een deel van Overvecht is Denk de dominante partij (30%), in een ander deel is Groen Links de winnaar.

  4. Rob H.

    Dat wil niet alles zeggen. Je mocht overal in Utrecht, niet alleen bij het stembureau dat op de stempas stond…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).