De stem van Utrecht: De A27 bij Amelisweerd moet verbreed worden | De Utrechtse Internet Courant De stem van Utrecht: De A27 bij Amelisweerd moet verbreed worden | De Utrechtse Internet Courant

De stem van Utrecht: De A27 bij Amelisweerd moet verbreed worden

De stem van Utrecht: De A27 bij Amelisweerd moet verbreed worden

De Utrechtse Internet Courant en De Stem Van willen kiezers informeren en de interactie tussen kiezers en raadsleden versterken. “Niet alleen tijdens de verkiezingen, maar juist ook in de periode gelegen tussen de verkiezingen.” Mocht je nog niet weten wat je gaat stemmen, of de motiveringen van de partijen nog eens willen nalezen dan kan dit op de website De Stem Van.

 

Vandaag behandelen wij de stelling: De A27 bij Amelisweerd moet verbreed worden

Door een getal op te geven tussen de 0 en 100 konden 15 politieke partijen in Utrecht en alle Utrechters aangeven of ze het eens zijn met de stelling of oneens.

Wat de politieke partijen van de stelling vinden leest u hieronder. De Utrechtse invullers van De Stem Van kwamen gemiddeld uit op een score van 67 en zijn daarmee het meer oneens met de stelling dan eens.

Eens

Ons Utrecht (Score 0): OnsUtrecht is het hier helemaal mee eens. Het verloop van het verkeer en bereikbaarheid naar UMC te versoepelen.

VVD (Score 0): Verbreding van de A27 is noodzakelijk, juist ook voor de omwonenden van de Waterlinieweg, de oude snelweg. Daar zijn nu veel opstoppingen en daardoor extra vervuiling. Utrecht heeft een volwaardige ring nodig, anders loopt het verkeer vast.

Stadsbelang Utrecht (Score 1): Stadsbelang Utrecht is van mening dat een verbrede A27 een betere doorstroming garandeert op piekmomenten. Dit geeft zowel economische als milieuwinst en de mogelijkheid de verkeersdruk op de Waterlinieweg te reduceren.

CDA (Score 21): Het verkeer rond Utrecht staat steeds vaker vast en stilstaande auto’s zorgen voor vervuiling en tijdsverlies. Verbreding zorgt dat het verkeer soepel loopt. Overigens besluit de gemeenteraad niet over de verbreding van de A27, dat doet Den Haag.

Oneens

Student & Starter (Score 58): Student & Starter ziet liever dat er meer geïnvesteerd wordt in een kwalitatief hoogwaardig OV-netwerk, waardoor de druk op de A27 afneemt. Bovendien zal de verbreding ten koste gaan van de natuur.

D66 (Score 71): De A27 bij Amelisweerd komt niet eens voor in de file-top 50. D66 is daarom tegen de verbreding tot veertien rijbanen. De verbreding daar is onnodig en gaat ten koste van een uniek natuurgebied en de gezondheid in Lunetten, Rijnsweerd en Voordorp.

Basis Inkomen Partij (Score 98): Zolang er bezuinigd wordt op sociale voorzieningen, is er ook geen geld om de A27 te verbreden. Bij de verbetering van de sociale voorzieningen ligt onze hoogste prioriteit.

ChristenUnie (Score 100): Een verbreding is niet nodig. De A27 staat niet in de file top 50. Een eventuele toename van het aantal auto’s kan worden opgevangen binnen de huidige ruimte. Zo sparen we de natuur.

GroenLinks (Score 100): De A27 staat niet in de file-top 50. Verbreding zorgt voor meer verkeer, vervuiling en overlast voor bewoners en kost een stuk bos. Het kost erg veel geld dat GroenLinks liever inzet voor verbetering van het openbaar vervoer en fietsvoorzieningen.

Ouderen Partij Utrecht (Score 100): Uitvoerig onderzoek heeft uitgewezen dat een verbreding van de A27 bij Amelisweerd helemaal niet nodig is. De filedruk is minimaal. Bovendien moeten we de natuur intact laten naast de A27.

Nederland Duurzaam (Score 100): Wij zien op dit moment geen noodzaak tot verbreding van de A27 buiten de zogenaamde bak. Mocht de verbreding buiten de ‘bak’ toch doorgaan dan dient natuur & ruimteverlies te worden gecompenseerd door overkapping zodat daar een groene zone kan komen.

Partij voor de Dieren (Score 100): De PvdD is tegen de plannen om de A27 bij Amelisweerd te verbreden. Het is een opoffering van een stukje natuur in de omgeving van Utrecht. Ook leidt het tot een verslechtering van de kwaliteit van de leefomgeving. Geen bomen kappen maar bomen planten!

Partij Vrij Utrecht (Score 100): Omdat er dan nog meer natuurgebied verloren en een 14-baansrijweg m.i. niet echt noodzakelijk is.

PvdA (Score 100): Tegen verbreding A27 bij Amelisweerd. Met 80 km/uur als snelheid verbetert én de luchtkwaliteit én blijft het bos bij Amelisweerd behouden. Investeren in bewoners, hun leefbaarheid en groen.

SP (Score 100): Nergens voor nodig en gaat ten koste van natuur.

Ook na de verkiezingen wil DUIC en De Stem Van de bewoners van Utrecht betrokken houden: “Kiezers worden met dat doel opgeroepen zich te registreren op de site. Mensen die zich geregistreerd hebben, kunnen ook benaderd worden voor online-onderzoek.”

6 Reacties

Reageren
 1. Gerard Cats

  Knooppunt Rijnsweerd is als bron van files in 2013 binnengekomen op plaats 20, en wel voor files op de A28. De filezwaarte daar is driemaal hoger dan in 2012. Dat is opmerkelijk, omdat de totale filedruk in Nederland 9% is afgenomen. Wie weet waarom er zoveel meer files zijn geweest op de A28? Wegwerkzaamheden? Uitzonderlijk veel ongelukken?

 2. Hans

  Een half jaar lang zijn er wegwerkzaamheden geweest. Nu. Iet meer, maar van de A28 naar de A27 staat het nog steeds iedere spits vast.

 3. Jan-Kees Verschuure

  Kop artikel suggereert dat Utrechter vindt dat A27 verbreed moet worden. Kunnen jullie daar een vraag van maken?

 4. antonetta

  Ik zal erg blij zijn als inwoner van Rijnsweerd als de A27 Amelisweerd wordt verbreed. Ook de aanvoer vanuit Amersfoort. Zodat Rijkswaterstaat niet al bij de afslag den Dolder adviseert bij file de oude Amersfoortsestraatweg te nemen en via Utrechtseweg de Universiteitsweg op te rijden.
  Dan door de Uithof uit te komen bij de Waterlinieweg.

  Het staat zeker drie tot vier keer per week vast in de pits om 5 uur ´s avonds.
  Hoog gehalte fijnstof aanwezig, niet alleen in Rijnsweerd maar ook voor de sporters bij SV Kampong en de wijk Lunetten. De provincie heeft geld over besteedt dit dan aan verbreding en overkapping. Net zoals bij de snelweg naar Amsterdam ten hoogte van Leidse Rijn/Kanaleneiland.

  Geen geld kom dan onze ramen wassen die onder zwarte aanslag zitten van de fijn stof.

  Conclusie Verbreedt aub de A 27 en overkappen.

 5. Gerard Cats

  Beste Antonetta,
  Als er al een overkapping komt van de A27, dan zal het zijn bij Amelisweerd. De uitgangen van die “tunnel” liggen precies bij Kampong (en Rijnsweerd) en Lunetten. En daar juist komt het fijnstof tevoorschijn, recht op uw huis gericht. U zult echt niet beter af zijn na bouw van die overkapping. U zult uw hoop moeten vestigen op een partij die geld over heeft voor een echte overkapping, van enkele kilometers lang, of op een partij die de luchtvervuiling wel effectief aanpakt. De rechtse partijen doen beide niet.

  De landtunnel over de A2 overigens beschermt Kanaleneiland helemaal niet. Integendeel, de tunneluitlaat is recht op Kanaleneiland gericht.

 6. Utrechter

  Als we moeten wachten op de Linkse partijen gebeurt er helemaal niets, de gemeenteraad bestaat al jaren uit een Linkse coalitie en Utrecht is er de laatste jaren niet beter op geworden. Jammer genoeg hebben de inwoners van Utrecht Links niet afgestraft voor de rommel van de afgelopen jaren en voor overwegend (centrum) rechts gekozen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).