DENK begint tijdens debat over Joodse compensatie over slavernijverleden; ‘Had een waardig moment moeten zijn’ DENK begint tijdens debat over Joodse compensatie over slavernijverleden; ‘Had een waardig moment moeten zijn’

DENK begint tijdens debat over Joodse compensatie over slavernijverleden; ‘Had een waardig moment moeten zijn’

DENK begint tijdens debat over Joodse compensatie over slavernijverleden; ‘Had een waardig moment moeten zijn’
Het stadhuis in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
De Utrechtse afdeling van DENK heeft donderdagochtend tijdens een raadsvergadering over het Joods rechtsherstel de ergernis van andere partijen op de hals gehaald. Ismail el Abassi gebruikte het moment namelijk om onder meer aandacht te vragen voor het slavernijverleden van de stad. In de discussie die ontstond werd gezegd dat sommige PVV-aanhangers NSB-sympathisanten zijn.

De Utrechtse afdeling van DENK heeft donderdagochtend tijdens een raadsvergadering over het Joods rechtsherstel de ergernis van andere partijen op de hals gehaald. Ismail el Abassi gebruikte het moment namelijk om onder meer aandacht te vragen voor het slavernijverleden van de stad. In de discussie die ontstond werd gezegd dat sommige PVV-aanhangers NSB-sympathisanten zijn.

Vorig jaar betuigde de gemeente al ‘diepe spijt’ over de manier waarop zij omging met belasting en juridische vraagstukken voor terugkerende Joodse inwoners na afloop van de Tweede Wereldoorlog. Dat liet de gemeente weten na onderzoek dat werd uitgevoerd op verzoek van de Utrechtse PvdA-fractie en twee Joodse gemeenschappen uit Utrecht.

Rechtsherstel

Vandaag werd in de raad gesproken over het voorstel van het Joods rechtsherstel. Daarin stond dat de gemeente onder andere spijt zou betuigen voor de kille en zakelijke wijze waarop teruggekeerde Joden werden behandeld en dat een bedrag van 300.000 euro beschikbaar werd gesteld voor de Joodse gemeenschap.

Het idee was dat Rick van der Zweth, fractievoorzitter van de PvdA, het woord zou nemen en dat daarna alle andere partijen het voorstel zouden steunen. El Abassi dacht daar echter anders over.

Slavernij

De politicus van DENK gebruikte het moment om verschillende moties in te dienen. Zo wilde hij dat er een onderzoek zou komen naar de rol van Utrecht in het slavernijverleden. Ook wilde hij dat de Roma en Sinti gecompenseerd zouden worden.

Henk van Deún van de PVV reageerde vervolgens op El Abassi. “Ik was niet van plan iets te zeggen, maar naar aanleiding van de moties en de bijdrage van DENK moet ik wel iets zeggen. Alles wat DENK nu naar voren brengt had ook op een ander moment en op een andere manier aan de orde worden gesteld in deze raad.”

Jammer

In de discussie die ontstond tussen Van Deún en El Abassi werd de PVV verweten dat sommige aanhangers van de partij NSB-sympathisanten zouden zijn. “Wat vindt de heer Van Deún ervan dat er tijdens demonstraties van de PVV veel aanhangers met NSB-vlaggen liepen”, aldus El Abassi.

Burgemeester Sharon Dijksma noemde het indienen van de moties door DENK ‘jammer’. “Ik vind het heel jammer dat een moment, dat eigenlijk vooral een waardig moment had moeten zijn, op deze manier wordt gebruikt om politiek te bedrijven. Dat had u eigenlijk niet moeten doen. Dat is jammer want het doet geen recht aan hetgeen dat gebeurd is en er voldoende andere momenten zijn, ook in dit huis, om dat debat te voeren.”

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. trol

  Ach verrassend. Er moet weer eens over de rug van anderen een punt gemaakt worden. Denk: Vergeet de rol van de Arabieren zelf dan ook even niet.

  Waarom beklijft mij toch altijd het idee dat al die excuses etc. totaal nietszeggend zijn, maar dat we de enorm drang voelen in de politiek om iets goed te maken uit het verleden. In het kader van slavernij lijkt het ook een soort slachtofferschap (zonder dader) verdienmodel te worden.

  Om in whataboutism te blijven, zoals Denk zeer goed en selectief kan.
  Hebben Noorwegen en Denemarken (Noormannen) al excuses aangeboden (zijn die wel in Utrecht geweest) en de Italianen (Romeinen). Vlak de schade daarvan niet uit.
  Rob: vergeet Armenië en bijv. de illegale bezetting van de westelijke Sahara niet. Altijd lachen hoe Denk zich in bochten wringt om daar maar niets over te zeggen. Hoe dan ook…erg offtopic.

 2. BdV

  Tsjonge jonge, dus dit is Denk? Wat een niveau.

 3. Ton

  Beste mede-reaguurders, laten wij het dan tenminste een beetje waardig houden.
  Als-je-blief.

 4. D.

  Trieste actie van Denk.

  @Ton, lijkt mij dat juist Denk het netjes had moeten houden…

 5. GeenStijl @Utrecht

  DENK is de splijtzwam in de Utrechtse politiek en van de samenleving, er zullen door deze partij nog meer vooroordelen komen mbt de multiculturele samenleving.
  Echt heel erg jammer dat een kleine club politici wil scoren over de rug van van hun achterban,zonder bij te dragen aan een oplossing.

 6. Scherpschutter

  Onsmakelijk wellicht van DENK, maar wel een waardevolle voorbode van wat je gaat krijgen op het moment dat je de poort van herstelbetalingen open gaat zetten, en zeker als dit niet om herstelbetalingen aan individuen gaat (die al lang zijn overleden), maar aan nazaten van slachtoffers of zelfs zoiets abstracts als ‘De Joodse Gemeenschap’. Dat is gewoon absurd.

  Je compenseert toch ook niet ‘De Nederlanders’ in het hier en nu omdat de Nederlandse overheid in 40-45 aan onbeschrijfelijke zaken richting Nederlandse staatsburgers heeft meegewerkt?

  De overheid moet eens kappen met dit soort onzin en zich concentreren op het fatsoenlijk uitvoeren van haar basistaken. Daar hebben ze al moeite genoeg mee.

 7. Katja

  On-naDENKende reactie.

 8. W

  Trol en Scherpschutter, jullie hebben terecht een punt over het compenseren!
  In dit geval had dat dan misschien beter geweest als het bij onthulling van het Joods monument aan de Maliebaan gedaan was.
  Maar het is wel een hele smakeloze actie van DENK. En niemand binnen de Utrechtse politiek had dit verwacht………………??

 9. Kadoendra

  Je kan zeggen wat je wil over DENK, maar het is wel een politieke partij waar je lid van kan worden en dus als lid de mogelijkheid hebt om een andere mening te laten horen en dat is iets wat totaal niet mogelijk is bij die “partij” met slechts 1 lid; De PVV.

 10. Pieter

  DENK moet eens een toontje lager zingen !
  net als over het Nederlandse slavernij verleden.
  Zelf schafteTurkije later dan Nederland slavernij af maar over dit soort dingen hoor je ze niet,alleen maar anderen de maar nemen !

 11. S

  @pieter

  En wat heeft turkije te maken met deze kwestie? 😂

 12. Scherpschutter

  @Kadoendra

  DENK is het bewijs dat lidmaatschap met zeggenschap als zodanig van een partij een slecht idee is. De drie ledenstromingen in de partij (Kuzu, Azarkan en Ozturk) vochten elkaar de tent uit…Fraai voorbeeld van u. LOL.

  Stem erop in verkiezingen. Of stem er er niet op. Of stem helemaal niet. Lidmaatschap: who cares?

 13. Kadoendra

  @Scherpschutter

  “Lidmaatschap: who cares?”

  U snapt niet hoe politieke partijen die een democratische structuur hebben werken!

  Ruim voor de aanvang van een partijcongres mag elk partij lid met een voorstel komen.

  Nadat het partijlid zijn voorstel heeft uitgesproken stemmen de leden in de congreszaal over het voorstel.

  Bij een democratische partijstructuur bepalen dus de leden!

  Het bovenstaande gebeurt niet alleen bij DENK, maar ook bij de VVD, CDA, PvdA, SGP, D’66, ChristenUnie, GroenLinks, 50Plus, PvdD, Forum voor Democratie.

  Alleen dus niet bij de “partij” PVV!

 14. UTRECHTSE JANTJE

  Ik denk dat ,,DENK ,, eens goed moet nadenken over waarover en wanneer ze een onderwerp denken te moeten aan te kondigen … En wij het Volk moeten zelf ook eens goed gaan nadenken , aan wie wij ons vertrouwen en de macht toe vertrouwen in de toekomst , als we weer gaan stemmen op een politieke partij ….

 15. Kadoendra

  @UTRECHTSE JANTJE

  “Ik denk dat ,,DENK ,, eens goed moet nadenken over waarover en wanneer ze een onderwerp denken te moeten aan te kondigen.”

  De politieke partij DENK heeft niets aangekondigd.
  DENK raadslid de heer Ismail el Abassi heeft een opmerking gemaakt.

  Slechts bij de “partij” van de heer Geert is het zo dat alles wat de heer Geert zegt ook de mening is van de gehele PVV, daar de gehele PVV slechts bestaat uit 1 lid, namelijk de heer Geert.

  Deze zeer ondemocratische “partij” structuur heeft in de loop der jaren al voor een flinke leegloop gezorgd bij de “partij” PVV.

 16. Neigbor

  @Kadoendra ze hebben het wel degelijk aangekondigd. 3 vooraf ingediende moties. Waar men vervolgens een flink theater van ging maken.

 17. Scherpschutter

  @Kadoendra

  Dat heeft u opnieuw allemaal keurig ge-Googled, maar misschien dat u ook nog een antwoord heeft dat op zijn minst vaag in relatie staat tot hetgeen ik u zojuist vertelde? Focus Kadoendra. Focus…

 18. Kadoendra

  @Scherpschutter

  Voor mijn kennis over de parlementaire democratie heb ik Google niet nodig!

  Maar u kan Google wel zeer goed gebruiken want Google kan u blindelings naar de inhoud leiden en dat bespaart mij de totale zinloze energie om voor u weer de blindengeleidehond uit te moeten gaan hangen!

 19. Kadoendra

  @Neigbor

  Het is best goed mogelijk dat het aangekondigd is maar er is bij de politieke partij DENK geen sprake dat slechts 1 lid die zich verschuild in de Tweede Kamer niet alleen het gehele beleid in de Tweede Kamer bepaald, maar ook in de Provincies en de gemeentes bepaald.

  In veel democratische landen is het zwaar verboden om deel te nemen aan verkiezingen met een partij die slechts maar 1 lid heeft!

 20. UTRECHTSE JANTJE

  Beste @Kadoendra , ik had je , als oude knar zijnde even over m’n knie willen leggen , voor ‘n pak billekoek … haha … Maar je hebt je ongelijk op mijn schrijven inmiddels al toegegeven , dus ik laat het hierbij … Fijn weekend Allemaal …

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).